Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν πάνω από 1.600 περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση από τις αρχές των Ταλιμπάν, ενώ σχεδόν τα μισά εξ αυτών ήταν βασανιστήρια και κακομεταχείριση κυρίως από την αστυνομία και πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε ότι 18 άνθρωποι πέθαναν σε φυλακές και ενώ ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών σε διάστημα 19 μηνών έως τον Ιούλιο του 2023. Οι Ταλιμπάν στελεχώνουν και ελέγχουν την αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών από τότε που κατέλαβαν την εξουσία μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021.
«Σε μια προσπάθεια να αποσπασθούν ομολογίες ή άλλες πληροφορίες, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε μεγάλο πόνο και οδύνη, μέσω ξυλοδαρμού, ηλεκτροσόκ, ασφυξίας, στάσεων που προκαλούν στρες και αναγκαστικής κατάποσης νερού καθώς και κάλυψης των ματιών και απειλών», ανέφερε η UNAMA σε ανακοίνωση.
Άλλες παραβιάσεις περιλαμβάνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ενημερώθηκαν για τον λόγο της σύλληψή τους ούτε είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο και επαρκή ιατρική φροντίδα ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Περίπου μια στις δέκα παραβιάσεις αφορούσαν γυναίκες. Οι δημοσιογράφοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα τέταρτο των θυμάτων των παραβιάσεων.
Σε απάντηση που δημοσιεύεται με την έκθεση, το υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο αριθμός των καταγγελλόμενων παραβιάσεων δεν είναι ακριβής, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων ή μελών της κοινωνίας των πολιτών που επηρεάστηκαν.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι αρχές και η δικαιοσύνη εργάζονται να αυξήσουν την εποπτεία και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με διατάγματα του ανώτατου ηγέτη που απαγορεύει τα βασανιστήρια ή τον εξαναγκασμό σε ομολογία. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα διατάγματα, καθώς και η χορήγηση πρόσβασης στις φυλακές, είναι «ενθαρρυντικές ενδείξεις» αλλά ζητούν περισσότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Αυτές οι καταγεγραμμένες υποθέσεις τονίζουν την ανάγκη για επείγουσα, εσπευσμένη δράση από όλους», δήλωσε η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της UNAMA. «Υπάρχει πιεστική ανάγκη να εξεταστεί μεγαλύτερη εμπλοκή με τις de facto αρχές για τον τερματισμό αυτών των πρακτικών».