Αγάπησε τον τόπο του – Συγκίνηση στην Κάτω Αχαΐα από τον θάνατο του τ. Δημάρχου, Παναγιώτη Καράμπελα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αγάπησε και προσέφερε στον τόπο του, μέσα από την αυτοδιοίκηση, τα θρανία, ενώ αποτύπωσε την ιστορία της περιοχής του σε μία σειρά από συγγράμματα τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα πλούσιο πνευματικό θησαυρό.

    Ο τέως Δήμαρχος Κάτω Αχαΐας, φιλόλογος Καθηγητής και τ. Γυμνασιάρχης, Παναγιώτης Καράμπελας πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο που αγάπη και υπηρέτησε.
    Ο εκλιπών «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών, ενώ η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στην τοπική κοινωνία, η οποία τον τίμησε αναγνωρίζοντας το ήθος, την ευγένεια και την ανιδιοτελή του προσφορά.
    ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
    Ο Παναγιώτης Καράμπελας γεννήθηκε το 1932 στα Αγιοβλασίτικα Δύμης, γιος του Γεωργίου και της Μόσχως, αγροτών γονέων.
    Εφοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και συνέχισε στο Γυμνάσιο της Κάτω Αχαΐας, από όπου αποφοίτησε με <<Άριστα>> το 1950.
    Έδωσε εισιτήριες εξετάσεις στή φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1950 και εισήχθη τρίτος κατά σειρά επιτυχίας.
    Εργάσθηκε ως φιλόλογος καθηγητής και ως Γυμνασιάρχης σε Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ συνταξιοδοτήθηκε το 1989.
    Στις δημοτικές εκλογές της 21-10-1990, οι συνδημότες του, τον εξέλεξαν Δήμαρχο της Κάτω Αχαΐας. Από το 1953 ως φοιτητής παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με την έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Αρχαίας Δύμης και της Κάτω Αχαΐας με βάση τους αρχαίους συγγραφείς, τους Βυζαντινούς και τους νεώτερους, κυρίως την Ιστορία των Πατρών του Στ.Θωμόπουλου και το Ιστορικό Λεξικό Κώστα Τριανταφύλλου.
    Καρπός αυτών των μελετών είναι εννέα ιστορικά βιβλία, τα οποία είναι τα εξής:
    1. Η προϊστορική Ώλενος, Πάτρα 1972
    2. Η Αρχαία Δύμη, Πάτρα 1982
    3. Ιστορία της Κάτω Αχαΐας, Αθήνα 1987
    4. Ιστορία Βουπρασίου Μετοχίου, Αθήνα 1990
    5. Η Δυτική Αχαΐα, Ιστορία και Ζωή, Κ.Αχαΐα 1995,μεταφράστηκε στα Αγγλικά κι Γερμανικά. Η έκδοση αυτή έγινε δαπάνες και φροντίδι του ΚΤΑΔΑ για ενημέρωση των πολυπληθών τουριστών.
    6. Η Μόβρη ως επίκεντρων Ιστορίας, θρησκείας και πολιτισμού, Σαγαίικα 2010. Χορηγός ο Δήμος Μόβρης.
    7. Ιστορικά Δοκίμια, Κάτω Αχαΐα, 2018,χορηγός ο ανιψιός μου Βασίλης Καράμπελας γιός του αείμνηστου αδελφού μου Νικολάου.
    8. Χατζοπούλειο πνευματικό κέντρο/strong>
    9. Το εκλησάκι του Αγιου Φανουρίου
    Ήταν παντρεμένος με την αείμνηστη, επίσης, εκπαιδευτικό, Χριστίνα Τσέλου η οποία «έφυγε» από τη ζωή το 2018.
    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας συγκλήθηκε εκτάκτως χθες μετά την είδηση του θανάτου του Παναγιώτη Καράμπελα και προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Καράμπελα ομόφωνα αποφάσισε:
    – Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου που με την προσφορά του τίμησε τόπο μας και την ιστορία.
    – Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος
    -Να κατατεθεί στεφάνι ή ισόποσο ποσόν σε κοινωνικό ίδρυμα στη μνήμη του εκλιπόντος.
    -Να παραμείνουν μεσίστιες οι σημαίες στο δημαρχείο κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του
    -Να εισηγηθεί όπως δοθεί η ονομασία Παναγιώτης Καράμπελας σε σχολική μονάδα του Δήμου και εκδήλωση που θα φορά το συγγραφικό έργο και την προσφορά του.
    – Η ταφή να γίνει με δημοτική δαπάνη .
    ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
    Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε «με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Παναγιώτη Καράμπελα. Ο εκλιπών υπήρξε μια πολυσχιδής και κυριολεκτικά επιφανής προσωπικότητα του τόπου μας με πλούσιο έργο σε ποικίλους τομείς. Εκπαιδευτικός με πλούσιο έργο, πρωτοπόρος ιστορικός και μελετητής της Αρχαίας Δύμης και της Κάτω Αχαΐας με πλούσια συγγραφική παραγωγή, αλλά και άνθρωπος της αυτοδιοίκησης αφού διετέλεσε πρώτος δήμαρχος της Κάτω Αχαΐας την περίοδο 1990-94. Ο Παναγιώτης Καράμπελας αφήνει πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα, αφού αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη γενέθλια γη του για την ανάδειξη της οποία εργάστηκε σκληρά και με ανιδιοτέλεια. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και εκτίμηση για την προσφορά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
    Ο πρώην Δήμαρχος, Διονύσης Γκοτσούλιας επεσήμανε «η πόλη μας θρηνεί για την απώλεια του τέως Δημάρχου 1991-1994 Παναγιώτη Καράμπελα..
    Αόκνος σκαπανέας της τοπικής μας ιστορίας αφιέρωσε την ζωή του αναδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο τίς πιό σημαντικές περιόδους της ιστορικής μας διαδρομής..
    Το ήθος, η ευγένεια του ή συμπεριφορά ήταν στοιχεία του χαρακτήρα του τα οποία ανέδειξε την περίοδο της θητείας του στον Δημαρχιακό θώκο..
    Θα τον θυμόμαστε σαν Δάσκαλο Δήμαρχο και ιστορικό για την μεγάλη του προσφορά…».
    Ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, Φίλιππος Λιάκος δήλωσε «με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Παναγιώτη Καράμπελα, πρώην Δημάρχου, συγγραφέα, καθηγητή και αγαπημένου μου θείου. Ο πόνος της οικογένειάς μας, είναι βαθύς, για την απώλεια ενός τόσο σημαντικού Ανθρώπου που άφησε μεγάλο έργο στον τόπο του. Η κοινωνία μας, τον σεβόταν και τον τιμούσε καθώς, ομολογουμένως ήταν μια μορφή που αφήνει ιστορική παρακαταθήκη για την Αχαΐα.
    Ο Παναγιώτης Καράμπελας, υπήρξε επιφανής προσωπικότητα του τόπου μας με πλούσιο συγγραφικό έργο, με το οποίο ανάδειξε τη γενέθλια γη.
    Θα τον θυμόμαστε πάντα για την προσφορά του στον τόπο μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

     

    Γνωμη

     

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Παραιτήθηκε δημοτικός σύμβουλος

    Ανατάραξη στους κόλπους, αλλά και στη σύνθεση του δημοτικού...

    ΠΑΤΡΑ: Τιμήθηκαν τα θύματα της Βότση – ΦΩΤΟ

    Ημέρα μνήμης η σημερινή, Τετάρτη 19 Απριλίου. Συμπληρώθηκαν 33...

    Λίμνη Nyos: Πώς σκότωσε 1.700 άτομα σε ένα βράδυ [BINTEO]

    Ένα από τα πιο περίεργα και φονικά φαινόμενα καταγράφηκε...

    ΠΑΤΡΑ – ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: Γυναίκα υπέστη ανακοπή

    Πανικός και αναστάτωση επικράτησε σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου στην...