Άγγελος Τσιγκρής για Γλυκά Νερά: «Το μοναδικό έγκλημα βίας χωρίς συμπαγές κίνητρο»

Ημερομηνία:

«Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί αρχέγονο έγκλημα βίας και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κοινωνία απαλλαγμένη από αυτό.

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί το μοναδικό έγκλημα βίας χωρίς συμπαγές κίνητρο.

Η έρευνα στην Ελλάδα απέδειξε ότι τα κυρίαρχα κίνητρα του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας είναι: οι περιουσιακές διαφορές, η σεξουαλική ικανοποίηση, το ερωτικό πάθος, η προσβολή της τιμής, η λύτρωση, η έκρηξη, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η ιδεολογία, η άμυνα και η ψυχοπαθολογία του δράστη (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Το Έγκλημα της Ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα», εκδόσεις Σάκκουλα, 2002).

Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη.

Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η έλλειψη στενών κοινωνικών δεσμών, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς συντρόφους, οράματα, στόχους, ιδανικά και ευαισθησία καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από ποτέ ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών».

 (*) Ο Άγγελος Τσιγκρής είναι δικηγόρος, διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Δυτ. Ελλάδα: Επιχείρηση του Λιμενικού για αγκυροβολημένο ιστιοφόρο

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της...

Στο νοσοκομείο η Αγγελική Ηλιάδη – Τι συνέβη

Στο νοσοκομείο βρίσκεται η Αγγελική Ηλιάδη, όπως αποκάλυψε η...

Πάτρα: διάσπαρτα σκουπίδια στο κέντρο – φωτο

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα που παρουσίαζε την Παρασκευή το...

Πάτρα: Στήριξη στη Δομή Αστέγων από τον δήμο ΦΩΤΟ

Μια ιδιαίτερα ηχηρή και ανθρώπινη παρέμβαση αναδεικνύει το σπουδαίο...