To πυροβολικό μάχης είναι το κύριο όπλο παροχής πυρών υποστήριξης. Η αποστολή του κατά τον αγώνα συνίσταται στην παροχή συνεχούς και έγκαιρης υποστήριξης με πυρά, στις δυνάμεις ελιγμού, για την άμεση καταστροφή και εξουδετέρωση των στόχων εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.
- Υποστηρίζει τις δυνάμεις ελιγμού, με την παροχή σε αυτές πυρών που είναι συνεχή, έγκαιρα, εγγύς και εύστοχα.
- Παρέχει πυρά εναντίον εχθρικών θέσεων πυροβολικού και πυραύλων εντός των δυνατοτήτων βολής των όπλων του.
- Προσδίδει βάθος στο πεδίο της μάχης, εκμεταλλευόμενο τα σύγχρονα μέσα και μεθόδους συλλογής πληροφοριών στόχων και με την προσβολή με πυρά των εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας, των εφεδρειών, των Σταθμών Διοικήσεως και του συστήματος επικοινωνιών του εχθρού, καθώς και άλλων στόχων που βρίσκονται εντός της ζώνης ενεργείας της υποστηριζόμενης δύναμης.
Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Πυροβολικό τιμά την Προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα με ένα εντυπωσιακό βίντεο, στο οποίο την παράσταση κλέβουν τα πυραυλικά συστήματα MLRS και RM-70, με εμβέλεια από 70 ως 168 χλμ., καθώς και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 και PzH2000 γνωστά κι ως Panzer.
Η εμφάνιση του πολιτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις τοποθετείται στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Η συστηματική οργάνωση του στρατού, από την αρχή του ελεύθερου ελληνικού κράτους, δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης διάφορων ειδικοτήτων. Από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι πολίτες εργαζόμενοι σε θεσμοθετημένες θέσεις πολιτικού προσωπικού ήταν μάλλον οι καθηγητές στη Σχολή Ευελπίδων, που ίδρυσε ο Καποδίστριας το 1828. Έτσι άρχισε η είσοδος του πολιτικού προσωπικού που στη συνέχεια και σε σχέση με τις ολοένα αυξανόμενες ποικίλες ανάγκες εξελίχθηκε στο σημερινό πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, το οποίο αποτελεί οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα του.
Η ΔΠΠ/ΓΕΣ με τη σημερινή της οργάνωση στεγάστηκε αρχικά στο κεντρικό κτίριο του ΓΕΣ. Το 1977 μετεγκαταστάθηκε αρχικά στα ΣΟΑ Μεσογείων και εν συνεχεία διαδοχικά στην παλαιά ΣΣΕ και το Στρατόπεδο <<Σπηλιωτοπούλου>> στο Γαλάτσι. Από το 1987 στεγάστηκε σε ισόγειο κτίριο στο στρατόπεδο <<Φακίνου>>, στο οποίο έγινε προσθήκη ορόφου και ανακαινίσθηκε στο σύνολό του.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο πυροβόλα χιαστί, αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει, αφενός το Α/Α Πυροβολικό και αφετέρου τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου .
ΡΗΤΟ: “ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ” (Η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση).
Κυκλοφορεί ευρέως ο μύθος ο οποίος λέει ότι το Πυροβολικό έχει μαύρο χρώμα γιατί «έχασε» τη σημαία του. Το Πυροβολικό ουδέποτε έχασε τη σημαία του γιατί απλούστατα δεν είχε ποτέ. Πολεμική σημαία προβλέπεται να έχουν μόνο τα όπλα του στρατού τα οποία εκ της αποστολής τους έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν έδαφος, δηλαδή το Πεζικό και τα Τεθωρακισμένα. Η πραγματικότητα είναι η εξής: Επειδή το «ερυθρόδανο» χρώμα αυτό, δεν διέκρινε το Πυροβολικό από το Πεζικό, το 1914 που τοποθετήθηκαν τα έγχρωμα επιράμματα στα κολλάρα των στολών, καθιερώθηκε το μαύρο χρώμα για το Πυροβολικό και το σκούρο μπλε, σχεδόν μαύρο, για τη Χωροφυλακή η οποία τότε αποτελούσε τμήμα του στρατού. Από τότε το χρώμα του Πυροβολικού είναι το μαύρο.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε βολές από οπλικά συστήματα OSA-AK και από φορητά MANPAD STINGER.