Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: Γιατί η Εκκλησία τον τιμά την Β’ Κυριακή των Νηστειών

    Ημερομηνία:

    Κατά τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγάλου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

    Ποιος ήταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και γιατί τιμάται την Μεγάλη Σαρακοστή

    Ως συνέχεια της Α΄ Κυριακής των Νηστειών, κατά την οποία γιορτάσαμε την αναστήλωση των ιερών εικόνων, η Εκκλησία μας όρισε την επόμενη Κυριακή να τιμάται η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που υπήρξε ένας ομολογητής επίσκοπος της πόλης της Θεσσαλονίκης τον 14ο αιώνα.

    Λίγο αργότερα πέθανε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ΄ ο Παλαιολόγος και υπήρχαν πολλοί που μάλωναν για τη διαδοχή του. Ο Γρηγόριος προσπάθησε να ειρηνεύσει όλους αυτούς που φιλονικούσαν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δίωξή του από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που αναμίχθηκε στο θέμα. Το 1347, όταν άλλαξε ο Πατριάρχης, ο Γρηγόριος εξελέγη αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Στην πόλη τότε επικρατούσε χάος, επειδή είχε επικρατήσει μια ομάδα, οι Ζηλωτές, που ήθελαν να αποσχιστούν από το Πατριαρχείο. Έτσι ο Γρηγόριος αναγκάστηκε να μείνει για τρία χρόνια στο Άγιο Όρος, μέχρι να επιβληθεί η τάξη. Έφθασε στη Θεσσαλονίκη το 1350. Το 1354, σ΄ ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη συλλαμβάνεται από Τούρκους και μένει ένα χρόνο αιχμάλωτός τους, μέχρι να εξαγορασθεί και να επιστρέψει στην πόλη του. Στο διάστημα αυτό έδωσε ομολογία πίστης ενισχύοντας τους χριστιανούς που είχαν απομείνει στις περιοχές όπου τον περιέφεραν οι Μουσουλμάνοι.

    Από το 1355 μέχρι το 1359, που τον πήρε ο Θεός κοντά Του, ποίμανε τον λαό της Θεσσαλονίκης και έγραψε πλήθος από θεολογικά συγγράμματα.

    Την κυρίως μνήμη του την τιμούμε την 14η Νοεμβρίου. Η Εκκλησία τον προβάλλει και του δίνει εξέχουσα θέση τη Μεγάλη Σαρακοστή, επειδή δεν δίστασε να δώσει μπροστά σε όλες τις εξουσίες ομολογία πίστεως. Ακόμη κι όταν βρισκόταν η ζωή του σε κίνδυνο, όταν συκοφαντήθηκε, όταν φυλακίστηκε, ομολόγησε πάντα την ορθή πίστη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Απεγκλωβίστηκε μετά από 14 ημέρες ο 55χρονος – «Κατέβηκα με σχοινιά μαζί με τα πράγματα μου, κόντεψα να πεθάνω»

    Μετά από 14 ημέρες που παρέμενε εγκλωβισμένος εξαιτίας  κατολίσθησης που έφραξε...

    Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών στην stalker του τραγουδιστή

    Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε το Δικαστήριο στην 48χρονη γυναίκα...

    Η Φαίη Σκορδά επέστρεψε στο Buongiorno: «Έχω ένα θέμα μια πάθηση στα μάτια»

    Η παρουσιάστρια είχε ένα θέμα με το μάτι της,...

    Δυτική Αχαϊα: Εντοπίστηκαν… ανύπαρκτα πρόβατα!

    του Αχιλλέα Ροδίτη Οργιάζει η υπόθεση των ανύπαρκτων δηλωμένων αιγοπροβάτων...