Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. μανιτάρια μορχέλες μουλιασμένες σε ζεστό νερό
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε χοντρές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 130 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 3 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. χυμό ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ζυμωτό ψωμί, για συνοδεία
Αυτά τα άγρια μανιτάρια σιγομαγειρεύονται με μικρά κρεμμυδάκια και γίνονται ένα χορτοφαγικό στιφάδο λουκούμι.
Βήμα 1
Πρώτα καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Κατόπιν τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε καλά. Τα ρίχνουμε στεγνά σε ένα μεγάλο μπολ. Αν χρειαστεί, τα στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν για περίπου 4΄ ανακατεύοντας συχνά με μια μαρίζ.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια με το σκόρδο και ανακατεύουμε σοτάροντας για άλλα 2΄. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 4
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα.
Βήμα 5
Όταν η σάλτσα του στιφάδο έχει συμπυκνωθεί και τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βήμα 6
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM