flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Αιγιάλεια: Ερίζουν στο «Νησί» των σκουπιδιών – Συνεχίζεται το σίριαλ της Τέμενης

Σε «σίριαλ» εξελίσσεται η φιλοξενία καθημερινών απορριμμάτων αλλά και η ύπαρξη μπαλών με σκουπίδια 10ετίας στη θέση «Νησί» της Τέμενης Αιγίου, αφού οι τοπικοί φορείς είναι μοιρασμένοι σε δύο «στρατόπεδα», την ώρα που Δήμος Αιγιάλειας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλληλογραφούν σε μία προσπάθεια της δεύτερης να επιβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος και την πλήρη νομιμότητα, αποτρέποντας βουνά αποβλήτων και κινδύνους για κατοίκους και γειτνιάζοντες οικισμούς.

 

Στους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Καραΐσκου περί νόμιμου «Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» – μέσω της «Π» – ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμένης Στάθης Κολλιόπουλος περνά σήμερα στην αντεπίθεση. Απαντώντας στις αναφορές του πως ο Δήμος είναι συμβατός με το «Σχέδιο Συμμόρφωσης» της ΠΔΕ – που συμπεριλαμβάνει τον «ΣΜΑ» – ο πρόεδρος επιμένει στις αντίθετες αιτιάσεις του και υποστηρίζει ότι από τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του Δήμου, οι μόνες που έχει υλοποιήσει είναι η απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων, χωρίς όμως να καθαρίσει τελείως τον χώρο, όπως και η μερική και όχι πλήρη τσιμεντόστρωση εκεί όπου υπάρχουν 10.000 μπάλες σκουπιδιών διαλυμένες και χωμένες μαζί με άλλα απορρίμματα, χιλιάδων τόνων.

 

«Δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΣΜΑ και λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου παράνομα» δηλώνει ο κ. Κολλιόπουλος, κάτι που εμμέσως επιβεβαιώνει με έγγραφό της η ΠΔΕ (που έχει στη διάθεσή της η «Π»). Με ημερομηνία 10-2-2021 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Λυκούργος Σταματελάτος ενημερώνει την αντιδημαρχία Καθαριότητας ότι μετά από αυτοψία στον «ΣΜΑ» (5-2-2021) προέκυψε πως πληρούνται τα απαιτούμενα και πρέπει ο Δήμος να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης που ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου, με εξυγίανση και κατάθεση σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.

 

Εξαιρεί ωστόσο τους χώρους αποκατάστασης και καλεί τον Δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες του ρυπασμένου χώρου.
Ηδη ο Δήμος συμμορφώθηκε στο «Σχέδιο Συμμόρφωσης» της ΠΔΕ, μεταφέροντας όλα τα χύδην εναποτεθειμένα απορρίμματα από τον ΣΜΑ σε νόμιμους ΧΥΤΑ, καθαρίζοντας υπολειμματικά υγρά λύματα και διάσπαρτα σκουπίδια, λειτουργώντας πρέσα μείωσης του όγκου τους και δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων, αλλά και μερική τσιμεντόστρωση.

 

> Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στάθης Κολλιόπουλος, απαντά όμως αυτόβουλα και στα όσα είπε στην «Π» ο πρόεδρος της Κοινότητας Τεμένης Δημήτρης Μακρής, ότι δηλαδή δεν έχει αντίρρηση στη λειτουργία του «ΣΜΑ» αλλά και στη δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης. «Εκφράζει την προσωπική του άποψη, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας. Πάγια θέση του χωριού, της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και του συλλόγου είναι να φύγουν τελείως τα σκουπίδια, να εξυγιανθεί ο χώρος «Τζουρά» και να σταματήσει η Τέμενη να ‘ναι η χωματερή της Αιγιάλειας» σημειώνει. Οσον αφορά στην άποψη του Δ. Μακρή ότι τα χωμένα σκουπίδια (10.000 μπάλες και άλλα) είναι «αμαρτίες» άλλων και δεν τον βαρύνουν, ο κ. Κολλιόπουλος την βρίσκει εντελώς λανθασμένη. «Επρεπε να τον ενδιαφέρει και να ενεργήσει για απομάκρυνση, ώστε να σταματήσει η ρύπανση των νερών του ποταμού Σελινούντα, της θάλασσας καθώς και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» προσθέτει. Επίσης υπενθυμίζει στον κοινοτάρχη ότι στα καθήκοντά του είναι και η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και της παρόχθιας περιοχής του Σελινούντα, που είναι γεμάτη σκουπίδια. «Ας κάνει τα αυτονόητα και ας σταματήσει την αρωγή στον Δήμο σε βάρος των κατοίκων» καταλήγει.

Πελοποννησος