flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Αιγιάλεια: Η επίσκεψη Πέτσα για το διυλιστήριο υδάτων στον Σελινούντα – Ένα όραμα 20 ετών στην τελική του ευθεία

Με την ιδιαίτερα τιμητική επίσκεψη του αν.Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, επισφραγίστηκε το πρωί της Δευτέρας η τεράστια σημασία του έργου της κατασκευής του διυλιστηρίου νερού στον ποταμό Σελινούντα, που πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε επίσημα σε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντ.Τρίτσης», εξασφαλίζοντας έτσι πόρους 21,5 εκ. ευρώ για ένα έργο πραγματικά εμβληματικό, που θα αλλάξει το μέλλον της Αιγιάλειας.

Ο κ. Πέτσας ήρθε στο Αίγιο προσκεκλημένος του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, καταδεικνύοντας την άριστη συνεργασία που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα Υπουργείο και Δήμος, με αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος υποδέχθηκε, εξάλλου, τον κ. Πέτσα στην είσοδο του Δημαρχείου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κα Γιδά και τους αντιδημάρχους κ.κ. Τριανταφυλλόπουλο, Χριστόπουλο, Καραΐσκο, Ντίνο και Φραγκονικολόπουλο. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ κ.κ. Αλεξοπούλου, Τσιγκρής και Φωτήλας και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ψυχράμη, Γούτος, Γιοβάς, Γιαννούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας κ. Κουνάβης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. ΝΔ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Σταθακάρος κ.α.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καλογερόπουλος αφού χαρακτήρισε την ημέρα πολύ σημαντική για την Αιγιάλεια και την Αχαΐα, τόνισε ότι η δημοτική αρχή σέβεται και εκτιμά ιδιαίτερα την αξία του έργου, που υπήρξε έμπνευση του αείμνηστου δημάρχου Αιγίου Αλέκου Μέγαρη ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και σήμερα πλέον παίρνει την τελική του ευθεία. «Οι περιβαλλοντολογικές μελέτες του έργου έχουν ήδη κατατεθεί από το 2020 και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα, μετά από υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της μελέτης τον περασμένο Μάιο και τον Δεκέμβριο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση. Ευελπιστούμε ότι, εντός το πολύ 3 ετών και εφόσον δεν προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, το έργο αυτό να τεθεί σε λειτουργία, εξασφαλίζοντας άφθονο και ποιοτικό νερό για το 80% περίπου των κατοίκων της Αιγιάλειας, από τις Καμάρες έως την Τράπεζα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, συνεχίζοντας: «Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά με ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία, δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες της χώρας, με υποδομές και τεχνογνωσία που έρχονται από Ελλάδα και εξωτερικό να δουν και να μάθουν. Όσον αφορά στο έργο του διυλιστηρίου, πέραν της μεγάλης του σημασίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μιας και μετά το 2030 οι ειδικοί έχουν προβλέψει μειούμενη στάθμη στον υδροφόρο ορίζοντα και στις γεωτρήσεις, είναι χρέος μας να δημιουργούμε σήμερα έργα που θα προλάβουν προβλήματα του μέλλοντος». Και κατέληξε: «Η δημοτική μας αρχή λοιπόν υπέβαλε τον πλήρη φάκελο, με όλα τα απαιτούμενα για την ωριμότητα της πρότασης και δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση. Πιέσαμε αρκετά, γίναμε ίσως και φορτικοί με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο γραφείο του κ. Πέτσα που είναι πάντοτε ανοιχτό για όλους μας και σήμερα πλέον επιβεβαιώνεται η κοινή μας συνισταμένη στην πορεία του έργου. Μια προσπάθεια πολλών ετών και πολλών φορέων πλέον κατάφερε τον στόχο της και δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Να μην ανησυχείτε για το έργο, θα προχωρήσει από πλευράς μας όσο το δυνατόν ταχύτερα και βεβαίως αναμένουμε και ελπίζουμε, με την ίδια φιλοσοφία, να εγκριθούν και άλλες προτάσεις μας, όπως προχθές με την χρηματοδότηση για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.»

Από πλευράς του, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το έργο αυτό είναι παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για συγκεκριμένους λόγους: Με τη λειτουργία του θα υποδεκαπλασιαστεί το κόστος ενέργειας για την ύδρευση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, μιας και δεν θα λειτουργούν πλέον γεωτρήσεις, θα εξασφαλιστεί πολύ και ποιοτικό νερό και ταυτόχρονα θα αποτυπωθεί άμεσα η σωστή προστασία του περιβάλλοντος. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπνεύστηκαν το έργο, όσους εργάστηκαν γι’αυτό υπηρεσιακά και βεβαίως στη δημοτική αρχή και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη χρηματοδότηση και στην επερχόμενη υλοποίησή του» ανέφερε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι κανένα έργο δεν εγκρίνεται αν δεν έχει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, το οποίο χαρακτήρισε «φυσικό μονοπώλιο» και επανέλαβε ότι η σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος ανέφερε και πως στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προβλέπονται διατάξεις για ενίσχυση και ευρωστία των ΔΕΥΑ της χώρας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: «Δεν είναι το τελευταίο έργο ούτε για τον Δήμο, ούτε για την περιοχή. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι διαθέσιμα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, γύρω στα 124 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή και πάνω στην επιτυχία που έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί, πιστεύω ότι θα αυξήσουμε και άλλο το χρηματοδοτικό φάκελο για να εντάξουμε και άλλα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές το 2023, νομίζω ότι είναι ένα βασικό στοίχημα για την Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να σχεδιάσει ακόμα ένα χρηματοδοτικό πακέτο με έργα αναπτυξιακά σε πολλούς τομείς. Δύο τομείς θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα σήμερα, την οδοποιία και τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι πολύ κομβικά για την επόμενη ημέρα στην Αυτοδιοίκηση και καλώ όλους μαζί να συζητήσουμε, να διαμορφώσουμε αυτά τα εργαλεία, έχουμε καιρό μέχρι τις εκλογές, με διαφάνεια, με ωραίο συνεργατικό τρόπο να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε σε ταχύτητες μοναδικές για την ελληνική δημόσια διοίκηση, όταν μιλάμε για 2,5 δισ. ενταγμένα έργα σε ενάμιση χρόνο, μένει σε εσάς να τρέξετε στην υλοποίηση. Να βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα Δήμαρχε περίπου δυόμιση – τριών ετών για να ολοκληρωθεί το έργο. Για τη δημοπράτηση νομίζω ότι είστε αρκετά ώριμοι να προχωρήσετε γρήγορα, οι υπηρεσίες μας θα είναι στο πλευρό σας αλλά τρέξτε γρήγορα να δημοπρατήσετε τα έργα, να πάμε στη συμβασιοποίηση ώστε να μπουν οι εργολάβοι να μπουν μέσα και να αρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό περιμένει ο πολίτης. Όχι καθυστερήσεις γραφειοκρατικές, αφού καταφέραμε να περάσουμε αυτό το σκόπελο των δεκαετιών που προηγήθηκαν και να βρούμε τη χρηματοδότηση.»

Ακολούθως ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σημειώνοντας ότι το έργο αφορά σε 16 Κοινότητες και σχεδόν το σύνολο της πεδινής περιοχής της Αιγιάλειας. Σύντομες εισηγήσεις κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας και Κωνσταντίνος Μάρκου. Η επίσκεψη του κ. Πέτσα ολοκληρώθηκε με σύντομη περιοδεία του στην αγορά της πόλης του Αιγίου, με στάση για καφέ στη Μητροπόλεως, επίσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αιγιαλείας της ΝΔ και τέλος, προσκύνημα της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής και των Ιερών Λειψάνων εκ των Μονών Αγίας Λαύρας και Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκονται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

 

 

 

 

FILODIMOS.GR