Σε …κώλημα είναι ένα μεγάλο ποσοτό της Αιγιάλειας, στο ορεινό κυρίως,όπου σε οτι αφορά την διαδικασία κτηματολογικών εγγραφών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο η διαδικασία προχωρά με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς. Δηλαδή, υφίσταται ανολοκλήρωτο ακόμη το έργο για την κτηματογράφηση μεγάλου ποσοστού ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων .
Ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας και συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, Θανάσης Παναγόπουλος, ασχολείται επισταμένα με το κομμάτι των δηλώσεων-εγγραφών στο Κτηματολόγιο και έχει σφαιρική εικόνα της κατάστασης. Δεν δίστασε, μάλιστα, για να καταδείξει το ποσοστό των απρόθυμων ακόμα δημοτών να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωσή τους, να το παραλληλίσει με το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών!
-«Η προσέλευση δεν είναι η αναμενόμενη. Απέχουμε πολύ απ‘ το να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο ποσοστό, που είναι γύρω στο 85-90%. Η προθεσμία είναι ανοιχτή ακόμα, δεν έχουν μπει ποινές και πρόστιμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα αρκετή προθυμία».
– «Κατά τη γνώμη μου, δύο σημεία εξηγούν αυτή την κατάσταση: πρώτον η πανδημία και δεύτερον η οικονομική στενότητα. Μπορεί τα ποσά για να κάνει κάποιος τη δήλωση στο Κτηματολόγιο να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλα, αλλά για κάποιους εργαζόμενους παίζουν ρόλο και τα 30 και τα 40 ευρώ, ειδικά αν κάποιος έχει περισσότερα ακίνητα».
> «Νομίζω ότι μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2022 έτσι θα πάμε. Σημειωτόν. Μετά, θα μπουν πρόστιμα, για να τρέξει πιο πολύ η διαδικασία. Θα έλεγα ότι όπως έχουμε τα ποσοστά της πανδημίας των ανεμβολίαστων, έτσι έχουμε και τα ποσοστά της πανδημίας των απρόθυμων για το Κτηματολόγιο. Πηγαίνει κόσμος καθημερινά στο Κτηματολόγιο, όπως πηγαίνει και στα εμβολιαστικά, αλλά δεν είναι ο κόσμος που θα έπρεπε.
Κατά προσέγγιση, νομίζω ότι τώρα είμαστε στο 65% το πολύ. Και ο στόχος είναι να πιάσουμε το 90%. Ομως, κάποια στιγμή θεωρώ ότι όλες οι ιδιοκτησίες πρέπει να δηλωθούν».
> «Από τις 8 του μηνός, έχει αρχίσει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων των παραλιακών διαμερισμάτων, οπότε οι πεδινοί βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Πρέπει σιγά σιγά και οι ορεινοί να ακολουθήσουν. Θεωρώ ότι για να πούμε πως το Κτηματολόγιο μπαίνει σε μια κανονική ροή και λειτουργία, θα περάσει μια πενταετία. Μη σας φαίνεται, όμως, τόσο μεγάλο το διάστημα. Αν αναλογιστούμε τις δεκαετίες που φάγαμε χωρίς Κτηματολόγιο, η πενταετία που απαιτείται θα είναι σαν μια μέρα» λέει στην «Π» ο Θανάσης Παναγόπουλος.
«Τρέχει» η πρώτη ανάρτηση ιδιοκτησιών
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημέρωσε ήδη όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας στους πρ. Δήμους Αιγίου, Ερινεού (Ζήρια, Νέου Ερινεού, Καμαρών) και στις Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμιτίκων, Δημητροπούλου, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων, Σελινούντος, Τέμενης, πως ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (www.ktimatologio.gr)_μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους.
Εάν δεν συμφωνούν με κάποια στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.