flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Αιγιάλεια: Μεταφέρουν τους νεκρούς – Κοιμητήρια γέμισαν, οι Αρχές ψάχνουν λύσεις

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων, στην Αιγιάλεια, όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία και αποδίδονται στον γηρασμένο πληθυσμό της περιοχής, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην δημοτική αρχή, αφού οι χώροι ενταφιασμού των νεκρών έχουν οδηγήσει σε κορεσμό κεντρικές και περιφερειακές τοπικές κοινωνίες.

Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Αίγιο των 25 χιλιάδων κατοίκων, υπάρχουν και αρκετά χωριά, που επίσης τα περιθώρια χωρητικότητας έχουν στενέψει απελπιστικά, αφού τα μικρά νεκροταφεία δεν αφορούν μόνο στους κατοικούντες σ’ αυτά, αλλά και δεκάδες ετεροδημότες που επιθυμούν να θαφτούν στο τόπο γέννησης ή καταγωγής. Δεν λείπουν, μάλιστα, περιπτώσεις που αποβιώσαντες έχει χρειαστεί να ενταφιαστούν σε άλλα, γειτονικά, κοιμητήρια, λόγω έλλειψης χώρου.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

Στο Αίγιο, με βάση την εικόνα που μετέφεραν στην «Π» δημοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες, οι κενές θέσεις στο Δημοτικό Κοιμητήριο της περιοχής του Παγοποιείου – παλιό και νέο – είναι πλέον πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης, αλλά από την άλλη περί τους 1.300 τάφους είναι για χρόνια «παρατημένοι» ή ακόμα λείπουν και τα οστά των νεκρών.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια μήπως και βρεθούν – εάν βρεθούν – οικεία πρόσωπα των ενταφιασμένων, οπότε αδειάσουν και δοθούν σε άλλες οικογένειες.

Η ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Επιπλέον, ελέγχεται σταδιακά και η νομιμότητα κατοχής τάφων, εάν δηλαδή οι λεγόμενοι «οικογενειακοί» συνοδεύονται με τα ανάλογα έγγραφα μερίδας και μόνιμης, κατά συνέπεια, κατοίκησης, όπως και τις σχετικές πληρωμές τελών στον Δήμο Αιγιάλειας.

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Για τις μελλοντικές ανάγκες του Αιγίου, στο άμεσο μέλλον όπως διαφαίνεται, από τον Δήμο Αιγιάλειας έχει αγοραστεί οικοπεδικός χώρος, δίπλα στα δύο ενοποιημένα νεκροταφεία, που ακόμα όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί λόγω δρόμου που τον διασχίσει και θα πρέπει να σχεδιαστεί η γενική χρήση του.

ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Εντονο και μόνιμο, την τελευταία δεκαετία, είναι ανάλογο πρόβλημα στον παλιό Δήμο Αιγείρας, το οποίο και κληρονόμησε ο Δήμος Αιγιάλειας. Το αξιοπερίεργο είναι πως, η ασφυκτική κατάσταση στο υπάρχων νεκροταφείο, στην Αιγείρα και σε γύρω χωριά, δεν διορθώνεται, με τη διαμόρφωση νέου, στον Οικισμοό «Μάρμαρα», όπου εδώ και πολλά χρόνια έχει αγοραστεί κατάλληλος χώρος 10 στρ.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

Εντελώς γεμάτο είναι, πια, το κοιμητήριο των Καμαρών, με μόνη λύση την μεταφορά ντόπιων νεκρών σε γειτνιάζουσες Τοπικές Κοινότητες του Ερινεού. Η λύση διαφαίνεται μόνο μέσα από την αγορά νέας έκτασης, ανάλογης των αναγκών, η οποία φαίνεται να έχει κιόλας βρεθεί εκτός κατοικημένης περιοχής και πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ:  «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΑΦΟΙ»

Αιγιάλεια: Μεταφέρουν τους νεκρούς - Κοιμητήρια γέμισαν, οι Αρχές ψάχνουν λύσεις

Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Ερωτηθείς από την «Π», ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ανέφερε πως η τοπική Εκκλησία έχει την αρμοδιότητα των τελετών και των ναών και όχι των κοιμητηρίων που είναι δημοτικά ή κοινοτικά. Εξαιτίας αυτού, προφανώς, δεν έχει λάβει από ενορίες ή εφημέριους έγγραφα ή προφορικά αιτήματα. «Από ιερείς ή από τον Δήμο δεν έχω καμία ενημέρωση. Εννοείται, όμως, πως όπου υπάρχει πρόβλημα, ως Εκκλησία μας νοιάζει αν και που θα ταφούν οι νεκροί. Δεν μπορεί να μείνουν άταφοι».