Αίγιο: Επαναλειτουργεί ο ιστορικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου μετά από 30 χρόνια

    Ημερομηνία:

    Μετά από τρεις δεκαετίες σιωπής, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο του Αιγίου ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για λατρευτική χρήση.

    Ο ναός είχε κλείσει λόγω σοβαρών ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995. Η αποκατάσταση, που χρηματοδοτήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, ολοκληρώθηκε υπό την εποπτεία της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

    Ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, μαζί με τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, επισκέφθηκαν τον ανακαινισμένο ναό, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών. Ο ναός, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, έχει αποκατασταθεί πλήρως, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του αίγλη. Πριν από λίγες ημέρες, απομακρύνθηκαν τα προστατευτικά που περιέβαλλαν το κτίριο, αποκαλύπτοντας το καλαίσθητο προαύλιο με τα παρτέρια και τα άνθη.

    Οι ελάχιστες παρεμβάσεις που απομένουν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε ο ναός να λειτουργήσει και πάλι ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

    Η αγιογράφηση, έργο του Σπύρου Ψαρρού τη δεκαετία του 1960, διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στα πλαίσια του έργου. Ειδικές παρεμβάσεις στατικής στήριξης διασφάλισαν τη διατήρηση των μη κατεστραμμένων αγιογραφιών, ενώ τμήματα που είχαν καλυφθεί αποκαταστάθηκαν κατά προτεραιότητα.

    Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος εξέφρασε τη χαρά του για την αποκατάσταση, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του Αθ. Μαρτίνου και της συζύγου του, καθώς και τις ενέργειες του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου. Πρόσθεσε ότι «ο ναός αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή και επιστρέφει για να ενισχύσει τη λατρευτική ζωή της ενορίας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Plenitude καλωσορίζει τα επενδυτικά κεφάλαια “Ares Management Alternative Credit” στο μετοχικό της κεφάλαιο

    Η συμφωνία ενισχύει το επιχειρηματικό μοντέλο της Plenitude και...

    Αυλαία για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

    Ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου...

    Λαίλαπα ανεμογεννητριών: «Χλιαρή» η στάση του Δήμου Ναυπακτίας και των δασικών υπηρεσιών

    Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών κατά των ανεμογεννητριών στην Ναυπακτία ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ...