Αικατερίνη Πολυκρέτη: «Στο Λύκειο των Ελληνίδων δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η  κυρία Αικατερίνη  Πολυκρέτη, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, καταθέτει την ψυχή της και  μιλάει στο περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic», τη δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου για το έργο και πορεία του «Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών».

      Κα Αικατερίνη Πολυκρέτη  πότε ιδρύθηκε για πρώτη φορά το παράρτημα του Λυκείου στην Πάτρα;

    Το εδώ παράρτημα του Λυκείου πρωτοϊδρύθηκε το 1913.Ήταν μάλιστα το πρώτο παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Πανελλαδικά. Δυστυχώς ,όμως, το 1919 λόγω μιας καταστροφικής πυρκαγιάς σταμάτησε την λειτουργία του.

    Πότε  γίνατε για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών;

    Από το 1998 είμαι μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών. Έζησα αρκετά χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κοντά στις μεγάλες Κυρίες του Λυκείου μας. Κυρίες της Πάτρας όπως οι κυρίες Μαρία Τζίνη, Ηρώ Καλογεροπούλου, Μαριζάν Μόρφη-Καρατζά και άλλες, οι οποίες με διάθεση για προσφορά στην πόλη μας και εμπνευσμένες από το όραμα των σκοπών του Λυκείου των Ελληνίδων  αγωνίστηκαν για την επανίδρυση του εδώ παραρτήματος το 1976. Τις εν λόγω κυρίες τις θαύμασα για την ευγένεια, το ήθος, την επιμονή  μα περισσότερο για το σύνολο του έργου τους. Το έργο ψυχής τους-το Λύκειο μας- το οποίο άφησαν πνευματική παρακαταθήκη μαζί με όλα όσα αυτό περιλαμβάνει. Την πλούσια Ιματιοθήκη, τις γνώσεις, τα ταξίδια ,τους ανθρώπους του. Η συμπόρευση μου με όλες τις αυτές τις  κυρίες των Διοικητικών Συμβουλίων με πλούτισε σε γνώσεις και εμπειρίες μα κυρίως μου έδωσε  το παράδειγμα για την συνέχιση της ομαλής πορείας και ανάπτυξης του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών.

    Πως είναι να είναι κανείς Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών για 11 συναπτά έτη, η δύναμη που αντλείτε από που προέρχεται;

    Το 2013 λόγω αποχώρησης των μεγάλων αυτών κυριών εκλέχτηκα Πρόεδρος του Δ.Σ. θέση την οποία κατέχω ακόμα μετά από αλλεπάλληλες εκλογές. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Δ.Σ. των τελευταίων χρόνων είναι πως αυτά απαρτίζονται από νεότερες κυρίες οι οποίες  είναι «παιδιά» του Λυκείου από τότε που ήταν μαθήτριες στο τμήμα χορού. Μέχρι σήμερα σηκώνουν όλο το βάρος της λειτουργίας του Λυκείου, το οποίο για εκείνες είναι το δεύτερο σπίτι τους.

    Υπάρχει συστατικό της επιτυχίας αυτής και αν ναι πιο όνομα φέρει;

    Συστατικό της επιτυχίας μας όλα αυτά τα  χρόνια είναι η παρουσία δίπλα μας του πανελλαδικά  και διεθνώς  καταξιωμένου χοροδιδασκάλου, του μεγάλου Δημήτρη (Τζίμη) Ηλία. Μετά από σύσταση του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων το 1980 ξεκίνησε να διδάσκει ανελλιπώς στο Λύκειο μας. Ο Τζίμης Ηλίας είναι  εκείνος που έβαλε την σφραγίδα του! Μεγάλωσε πολλές γενιές πατρινών μεταδίδοντας τους  την αγάπη για την πατρίδα, τα ήθη ,τα έθιμα, της αξίες της .Άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες παραστάσεις ,τα εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

    Άξιος συνεχιστής του ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Σταμόπουλος, ο οποίος υπήρξε ένα από τα πρώτα «παιδιά» του Λυκείου. Είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε μας προσπάθεια ,ενώ με την διδακτική του δεινότητα και την προσωπικότητά του αποτελεί σημείο αναφοράς και ενότητας για τις ομάδες του Λυκείου.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους δυο τους!

    Αικατερίνη Πολυκρέτη: «Στο Λύκειο των Ελληνίδων δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

    Πως καταφέρατε να αποκτήσει εξωστρέφεια το Λύκειο;

    Από την αρχή της θητείας μου ως Πρόεδρος αυτό που ιδιαίτερα  προσπάθησα-με την βοήθεια όλων των  μελών του ΔΣ-ήταν να αποκτήσει το Λύκειο εξωστρέφεια. Μέσα στην πόλη μας, αλλά και εκτός.

    Ιδιαίτερα προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έχουμε αγαστή συνεργασία με το Κεντρικό Λύκειο αλλά και με τα υπόλοιπα παραρτήματα. Δημιουργήθηκαν μεταξύ μας στενές σχέσεις συνεργασίας, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις φιλίας. Νιώθουμε πως ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια με τους ίδιους στόχους και ευγενή άμιλλα  για τον θεσμό του Λυκείου των Ελληνίδων.

    Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω τις προσπάθειες χρόνων να τελεσφορούν! Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δραστηριοποιείται επιτυχημένα σε πάρα πολλούς τομείς ,οι οποίοι έχουν ως κοινό παρονομαστή την λαϊκή παράδοση και κατ’ επέκταση την ιστορία. Μαθήματα χορού, εικαστικών, κεντήματος, παραδοσιακού τραγουδιού, λαϊκού παραμυθιού και τόσα άλλα γεμίζουν τις αίθουσες του κτιρίου μας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο Κάστρο στο Ρίο, στο Συνεδριακό Κέντρο  του Πανεπιστημίου Πατρών και αλλού. Συμμετέχουμε σε Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ. Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών βρίσκεται στις στήλες του Τύπου και των  άλλων μέσων ενημέρωσης με τα πιο κολακευτικά σχόλια.

    Δεν θα το κρύψω πως με γεμίζει υπερηφάνεια η πορεία του Λυκείου μας προς το μέλλον!!!Δυο γεγονότα ιδιαίτερα.

     

    Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις που έχετε λάβει μέρος και για όλα αυτά που έχετε πετύχει στο διάβα του χρόνου.

    Μεγάλη μας επιτυχία είναι πως το 2019 το ΛτΕΠ μετά από αξιολόγηση έγινε μέλος του Cioff συνεχίζοντας την παρουσία του σε φεστιβάλ υψηλού επιπέδου. (Ο Cioff είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός σε επίσημη συνεργασία με την UNESCO και είναι διαπιστευμένος να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.)

    Το διάστημα 2019-2022,μετά από θετική αξιολόγηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σε δική του πρόταση το ΛτΕΠ ανέλαβε ως συντονιστής την διεξαγωγή του προγράμματος Erasmus+  “Learning through traditional dancing and ancient theater”. Εκτός του Λυκείου στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3 σχολεία: ένα από την Πάτρα, ένα από την Κύπρο και ένα από την Ιταλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχία του ΛτΕΠ είναι διπλή. Από την μια για πρώτη φορά ο χορός χρησιμοποιείται ως στρατηγική μάθηση στο Erasmus+,αλλά  και για πρώτη φορά φορέας-σύλλογος με παρεμφερείς στόχους στο καταστατικό του συμμετέχει και συντονίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

    Το motto μας είναι  «Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δίνουμε μέλλον στο παρελθόν» και αυτό ακολουθούμε!

    Αικατερίνη Πολυκρέτη: «Στο Λύκειο των Ελληνίδων δίνουμε μέλλον στο παρελθόν»

    Τέλος, μπορείτε να μου πείτε πως την περίοδο του covid κρατήσατε στη ζωή το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών;

    Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στην εποχή της Πανδημίας. Όπως όλοι οι Σύλλογοι, έτσι και το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών έπεσε σε μαρασμό. Τα έσοδα μας ήταν μηδαμινά, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις «έτρεχαν». Αντιδράσαμε μόνοι μας με την αγάπη και την αφοσίωση προς το Λύκειο. Δεν είχαμε καμία βοήθεια από τους «έχοντες». Διοργανώσαμε διαδικτυακά μαθήματα χορού, αλλά και σεμινάρια με θέματα ιστορικού και παραδοσιακού περιεχομένου. Ακόμα και έρανο ξεκινήσαμε. Φίλοι και Μέλη του Λυκείου τα καταφέραμε!

    Σήμερα το Λύκειο σφύζει από ζωή. Παιδιά όλων των ηλικιών, φοιτητές και ενήλικες γεμίζουν τις αίθουσές μας. Προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν ,μα πάνω από όλα σε όλους τους Δασκάλους μας, που ήταν και είναι δίπλα μας χωρίς πληρωμή.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρχεται νέο πλαίσιο για την εποχική εργασία

    Νέο πλαίσιο για την εποχική εργασία προωθεί για το...

    Φορολογία: Στην ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για το 2025 νέοι «πράσινοι» φόροι

    Μια νέα μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της φορολογίας δρομολογεί για το 2025...

    ΠΑΤΡΑ: Η πεζοδρόμηση… πήγε Πλατεία Γεωργίου

    Η παράδοση ενός τμήματος του πεζόδρομου της Μαιζώνος, μεταξύ...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/12/2024

    14:30 Novasports Premier League Μάντσεστερ Σίτι – Έβερτον Premier...
    Best Shop