Airbnb: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με τον ταχύτερο ρυθμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανακάμπτει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, ακολουθώντας σε άμεση αντιστοιχία τη γενικότερη πορεία του τουρισμού φέτος. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αντίστοιχα, τον μήνα Ιούνιο, η αύξηση των διανυκτερεύσεων από το 2019 διαμορφώθηκε σε 27,2%, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με αύξηση 26,1% και η Γαλλία με αύξηση 17,5%. Συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα άγγιξε το 99,6%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από την Κροατία, όπου η αύξηση των διανυκτερεύσεων άγγιξε το 131,8% και τη Νορβηγία, με αύξηση της τάξεως του 117%.

    Σε πρόσφατη παρουσίαση του αντιπροέδρου του τομέα έρευνας της AirDNA, Τζέιμι Λέιν, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημέρωσης του ελληνικού τμήματος του ULI (Urban Land Institute), προέκυψε ότι οι περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2019, είναι τα Δωδεκάνησα με 46,8%.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης συγκριτικά με το 2019 καταγράφεται στα Δωδεκάνησα (46,8%).

    Ακολουθούν οι Κυκλάδες με αύξηση κατά 43,8%, η Ηπειρος με 38,9%, τα νησιά του Ιονίου με 35,6% και η Κρήτη με 36,2%. Οσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, στην κορυφή της ζήτησης για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η Κως με αύξηση κατά 101,7% έναντι του 2019, ενώ έπεται η Τήνος με αύξηση κρατήσεων κατά 59,7%, η Σαντορίνη με άνοδο κατά 58,3%, η Κέρκυρα (57,2%), η Ζάκυνθος (51,7%), ενώ στη Ρόδο η αύξηση αγγίζει το 44,7%. Στις Κυκλάδες, σημαντική αύξηση καταγράφουν επίσης η Νάξος με 51,5%, η Μήλος με 50,4% και η Μύκονος με 38,8%. Στον αντίποδα, σε σχέση με το 2019, η ζήτηση στο κέντρο της Αθήνας είναι μόλις 1,4% υψηλότερη. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι ναι μεν η αγορά του λεκανοπεδίου έχει πλέον επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προτιμούν σε μεγαλύτερο βαθμό κάποιον τουριστικό προορισμό, τουλάχιστον φέτος.

    Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της πληρότητας. Ειδικότερα, η μέση πληρότητα τον Ιούνιο σημείωσε αύξηση κατά 8,4% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, πίσω μόνο από την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου η πληρότητα αυξήθηκε κατά 12,9% και 12,2% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι σε αμφότερες τις χώρες η προσφορά καταλυμάτων παραμένει κατά 16,2% χαμηλότερη από το 2019, τη στιγμή που στην Ελλάδα σημειώθηκε μια αύξηση της τάξεως του 5,1% σε πανελλαδικό επίπεδο. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχεται σε 120.000 πανελλαδικά. Από την άλλη πλευρά όμως στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 27,2%, έναντι αύξησης κατά 6,8% στην Ιταλία και μόλις 0,5% στην Πορτογαλία (Ιούνιος 2022 – Ιούνιος 2019).

    Οσον αφορά τις τιμές ανά διανυκτέρευση, στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο για τους επόμενους μήνες διαφαίνεται μια τάση υποχώρησης κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα είναι αρκετά ανταγωνιστική, εξηγώντας ίσως και την προτίμηση που δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες προς τα εγχώρια καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Προτείνω το… «Μάθημα Ζωής» από Ψυχολόγους στα σχολεία

    του Αχιλλέα Ροδίτη Μιλάμε για νεανική παραβατικότητα αλλά το βέβαιο...

    Δείτε γιατί δεν ξεκίνησαν ακόμα τα έργα στη Μαρίνα της Πάτρας…

    του Αχιλλέα Ροδίτη Άμεση και άκρως καθησυχαστική ήταν την περασμένη...
    Best Shop