Νέες ανατιμήσεις αναμένονται εντός του Νοεμβρίου στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, την ίδια ώρα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού βλέπει αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια για την ακρίβεια που της φέρνει διά του ΦΠΑ υπέρογκα έσοδα σε βάρος των νοικοκυριών. Η φράση που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού γεμίζει θυμό όλους όσοι δεν βγάζουν τον μήνα εξαιτίας της ακρίβειας, όμως δεν αρκεί να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μιας κυβέρνησης που τροφοδοτεί τις ανατιμήσεις, ειδικά στα τρόφιμα και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, για να πανηγυρίζει ακολούθως αναφερόμενη στη φορομπηχτική αύξηση του ΑΕΠ.
«Η διατήρηση των υψηλών τιμών λιανικής πώλησης μάλλον φαίνεται ότι δεν είναι συμβατές ούτε με το κόστος πρώτων υλών ούτε και με το κόστος ενέργειας (που επίσης έχει μειωθεί μες στο 2023)» αναγράφεται επί λέξει στο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το οποίο αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στα τρόφιμα και το υπογράφει ο Αθανάσιος Σταυρακούδης.
Οπως αναγράφει ο κ. Σταυρακούδης σε ένα τεκμηριωμένο άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού: «…Από τον Ιανουάριο του 2023 (Δεκέμβριο του 2022 για κάποιες χώρες) παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών γάλακτος. Τα διαθέσιμα δεδομένα (έως και τον Ιούνιο του 2023) δείχνουν πως οι τιμές παραγωγού είτε πλησιάζουν τις αντίστοιχες τιμές Ιουνίου 2022 (Ιταλία, Ουγγαρία) είτε ήδη βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα (Ελλάδα, Ρουμανία, Σουηδία). Θα περίμενε λοιπόν κανείς η μείωση τιμής να μεταφερθεί σταδιακά από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη».
πιέσεις ευθύνεται αποκλειστικά η άνοδος στις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή στο νωπό γάλα από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023 έχει αυξηθεί κατά 26,42%. Οπως φαίνεται κάποιοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών.
Σε μια πραγματικότητα αποκλιμάκωσης των τιμών σε λιπάσματα, ενέργεια και ζωοτροφές, η συμμετοχή της μονάδας κέρδους στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ (ο επιστημονικός τρόπος για να μετρήσουμε τη συμβολή του κάθε παράγοντα στην αύξηση της ακρίβειας) δεικνύει ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου το 2022 ανέβηκε από το 50% στο 53,5% (αύξηση δηλαδή της κερδοφορίας κατά 3,5 ενώ οι τιμές πρώτων υλών, λιπασμάτων και ενέργειας έπεφταν). Την ίδια περίοδο η συμμετοχή του εργατικού κόστους αυξήθηκε από το 36,4% στο 37,9% (αύξηση 1,5). Ακόμη πιο έντονη ωστόσο είναι η αύξηση των περιθωρίων κέρδους το τρίτο τρίμηνο του 2022 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021), καθώς η συμμετοχή του μοναδιαίου κέρδους αυξήθηκε από 48,2% στο 55% (αύξηση 6,8 μονάδες).
Εάν ανατρέξουμε στις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη όταν ως υπουργός Ανάπτυξης διαφήμιζε τα «καλάθια» ως το απόλυτο όπλο κατά της ακρίβειας, θα διαπιστώσουμε ότι μιλούσε για φτηνό φρέσκο γάλα. Πλέον οι συγκρίσεις από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν τη διαρκή κοροϊδία κατά του Ελληνα καταναλωτή από μια κυβέρνηση που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.
Οπως προκύπτει από τη συγκριτική ανάλυση τιμών που έκανε ο Αθ. Σταυρακούδης, στην Ελλάδα το φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά πωλείται κατά 128,6% ακριβότερα από τη φτηνότερη ευρωπαϊκή χώρα, την Τσεχία! Σε απόλυτους αριθμούς, στον Ελληνα καταναλωτή (σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕΒΕΕ, το 52% των ελληνικών νοικοκυρών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα βασικά μετά τη 18η μέρα εκάστου μηνός) κοστίζει 1,12 ευρώ/λίτρο όταν ο αντίστοιχος Τσέχος καταναλωτής το αγοράζει 0,49 ευρώ/ λίτρο.
Ερχονται νέες ανατιμήσεις
Οπως προκύπτει από πηγές εντός του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας, οι επόμενοι τιμοκατάλογοι που θα σταλούν στα σουπερμάρκετ θα έχουν ανατιμήσεις έως και 5% στο γάλα (οι εκτιμήσεις αναφέρουν ένα εύρος αυξήσεων από 2-5%). Αυτή η νέα αύξηση αναμένεται να περάσει στα ράφια κατά τον Νοέμβριο. Το εξωφρενικό είναι ότι οι γαλακτοβιομηχανίες αιτιολογούν την επικείμενη νέα αύξηση των τιμών λιανικής με το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές παραγωγού. Είναι γνωστό όμως ότι το κύμα ακρίβειας έπληξε τους παραγωγούς (εν προκειμένω τους κτηνοτρόφους) σε τέτοιο βαθμό, που για να αντεπεξέλθουν μείωσαν το ζωικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, αφού δεν μπορούσαν να συντηρήσουν με τέτοιο κόστος τα ζώα τους.
Αντίθετα, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση επί του δείκτη που αφορά τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ (μετράει φόρο, κέρδος και εργατικό κόστος, διατηρώντας ένα ποσοστό 50% στη μονάδα κέρδους) και μόνο η Σλοβακία στην Ευρώπη των 27 καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό. Μάλιστα, οι τιμές παραγωγού γάλακτος στη χώρα μας έχουν υποχωρήσει σε σχέση με την ανώτατη τιμή τους (59,6 λεπτά/λίτρο στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022) στα επίπεδα 50-51 λεπτά/λίτρο.
Ετσι όμως που βλέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης την αισχροκέρδεια να του φέρνει δημόσια έσοδα μέσω ΦΠΑ και παρουσιάζει φορομπηχτική ανάπτυξη μέσα από τη συντριβή της παραγωγικής βάσης της χώρας (τέτοια συνιστά το «πνίξιμο» των παραγωγών) έχει καταφέρει το έτος 2022, σε όρους ΑΕΠ, όταν ο δείκτης ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ των 27 ισούται με 1, στην Ελλάδα και για τις κατηγορίες «τρόφιμα» και «γάλα – τυρί – αυγά» ο δείκτης να βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα στην κατηγορία «γάλα – τυρί – αυγά» ο δείκτης στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος (1,4) συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.