Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους καταναλωτές, ωστόσο ο λογαριασμός παραμένει ο ίδιος.
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στον πληθωρισμό των τροφίμων, το 2023 με ποσοστό 8,9. Οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία στη χώρα, με τη φέτα μόνο για παράδειγμα να έχει ακριβύνει κατά 35%, μέσα σε έναν χρόνο.
Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρώπης, με τα σούπερ μάρκετ ωστόσο να καταγράφουν πορεία προς την ακρίβεια.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 2023 είχε αρνητικές αποταμιεύσεις, που σημαίνει πως τα νοικοκυριά ξόδεψαν τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει την περίοδο της πανδημίας, για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, γεγονός που συνεπάγεται το ότι ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα.
Το ψωμί για παράδειγμα, πριν το 2021 κόστιζε 1,2 ευρώ, το 2021-22 1,5 ευρώ.
Οι ντομάτες πριν το 2021, στα 5 κιλά κόστιζαν 5 ευρώ, ενώ το 2021-22 τα 4,2 κιλά κόστιζαν 5,5 ευρώ.
Όσον αφορά στο ψάρι, πριν το 2021 κόστιζε 10 ευρώ το κιλό ενώ από την περίοδο 2021-22 10 ευρώ κόστιζαν τα 870 γραμμάρια.
Το κοτόπουλο πριν το 2021 κόστιζε 5,35 ευρώ το κιλό ενώ την περίοδο 2021-22 6 ευρώ τα 920 γραμμάρια.
Τέλος, το γάλα πριν το 2021 κόστιζε 1,8 ευρώ το λίτρο ενώ την περίοδο 2021-22 τα 800 γραμμάρια κόστιζαν 1,62 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι τιμές αυτές την περίοδο του 2023 πήραν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.