Ακρίβεια: Οι 4 χώρες που έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό από την Ελλάδα – Το σχέδιο για «καθαρές» τιμές

    Ημερομηνία:

    Σημαντική άνοδο καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, φτάνοντας στο 3,3% από 2,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε τον Απρίλιο στο 2% ενώ τα στοιχεία του Μαΐου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου.

    Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σημαντικά τον Απρίλιο στο 2,6% από 3,1% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω μείωσης στις τιμές των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας.

    Τον Μάιο, ωστόσο, περιορίστηκε η μείωση των τιμών στο -1,5% σε ετήσια βάση έναντι -4,7% τον Απρίλιο, ενώ αυξήθηκε ταχύτερα ο δείκτης τιμών τροφίμων αλκοόλ και καπνού κατά 2,8% έναντι 1,7%, αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα στην Ευρωζώνη καταγράφεται μεγάλη αποκλιμάκωση στις τιμές των υπηρεσιών που οδήγησε στη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από 2,2%, ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι αύξησης 3% τον Απρίλιο.

    Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 3,6% όσο και τον Απρίλιο, ενώ σταθερός 0,6% ήταν και ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

    Λαϊκές μόνο με παραγωγούς

    Στο πλαίσιο του περιορισμού της ακρίβειας και την αύξησης του ανταγωνισμού, εκτός από την νέα Εθνική Αρχή εποπτείας της αγοράς και τα νέα ψηφιακά «όπλα» που θα έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές, τους επόμενους μήνες αναμένεται να «τρέξει» και το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν λαϊκές αγορές μόνο με παραγωγούς.

    Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα σε ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το σημερινός καθεστώς. Δηλαδή με πρωτοβουλία του κάθε δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται λαϊκές αγορές μόνο με παραγωγούς.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημήτρης Ανδριόπουλος (DIMAND): Αναπτύσσουμε τη νέα γενιά των έργων της επόμενης 5ετίας

    Εχοντας κλείσει 20 χρόνια λειτουργίας και 22 χρόνια από...

    Εκκληση σε Φλωρίδη και Χρυσοχοϊδη να τιμωρηθούν οι ένοχοι! «Γολγοθάς» και για πατέρα κοριτσιού από την Πάτρα

    Σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση ψευδών...

    Labubu: Ο δημιουργός της δημοφιλούς κούκλας γίνεται ο 10ος πλουσιότερος στην Κίνα

    Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας Labubu, που έχει κατακτήσει...

    ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Τα καλώδια της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου “καμπύλωσαν”! Η εξήγηση του φαινομένου

    Ενα περίεργο φαινόμενο, μία οφθαλμαπάτη. Το βίντεο τράβηξε από...