Οι καταναλωτές βλέπουν το μοσχαρίσιο κρέας να μετατρέπεται σχεδόν σε είδος… πολυτελείας, καθώς οι τιμές του συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με προβλέψεις που φτάνουν μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό μέσα στους επόμενους μήνες. Η ίδια τάση παρατηρείται και στα αρνιά και κατσίκια, όπου η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις και ανατιμήσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα κρέατα «τρέχουν» με ρυθμό που θυμίζει την εποχή των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων. Δύο βασικοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο:
- Η πράσινη μετάβαση και οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές για τις εκπομπές άνθρακα, που έχουν περιορίσει την παραγωγή βοδινού σε πολλές χώρες.
- Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη θανάτωση άνω των 400.000 ζώων μέσα σε έναν χρόνο, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.
Η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών της σε μοσχαρίσιο κρέας μέσω εισαγωγών, κυρίως από χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς έχει συμπαρασύρει και τις εγχώριες τιμές. Η τιμή παραγωγού έχει εκτοξευθεί στα 8,5–9 ευρώ το κιλό, από 5,5–6 ευρώ μόλις πριν από έναν χρόνο.
Στη λιανική, το μοσχαρίσιο κρέας πωλείται πλέον από 15 έως 17 ευρώ το κιλό, όταν πριν έναν χρόνο κόστιζε 12–13 ευρώ. Επαγγελματίες της αγοράς προειδοποιούν πως η τιμή μπορεί σύντομα να αγγίξει τα 20 ευρώ, ιδιαίτερα ενόψει των εορτών.
Η εικόνα δεν διαφέρει και στα αμνοερίφια:
-
- Το πρόβειο κρέας πωλείται πλέον από τους παραγωγούς 4,5–4,8 ευρώ το κιλό, έναντι 3,5–3,8 ευρώ παλαιότερα.
- Το αρνί έχει φτάσει στα 9,5 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ πριν από το ξέσπασμα της νόσου.
- Στα κρεοπωλεία, οι τιμές στα παϊδάκια κινούνται πλέον μεταξύ 10,5 και 12,5 ευρώ, ενώ τα ολόκληρα αρνιά και κατσίκια φτάνουν τα 16 ευρώ το κιλό, έναντι 14 ευρώ το καλοκαίρι.
«Όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, η αυξημένη ζήτηση για αιγοπρόβατα θα επηρεάσει περαιτέρω τις τελικές τιμές», τόνισε στο ΕΡΤnews ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ. Ήδη, οι κρεοπώλες προετοιμάζονται για μια περίοδο έντονης πίεσης, τόσο στην προμήθεια πρώτων υλών όσο και στις τελικές τιμές προς τους καταναλωτές.


