Μπορεί πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου να έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η 2η φθηνότερή χώρα στην τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη, η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι Έλληνες έχουν πληρώσει ακριβά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών. Η έρευνα έδειξε ότι μία φρατζόλα 500 γραμμαρίων λευκό ψωμί στην Ελλάδα κοστίζει 1,21 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο τιμάται 1,80 ευρώ. Η Ελλάδα δηλαδή, στο θέμα αυτό αναδεικνύεται φθηνότερη κατά 48%.
Όμως οι καταναλωτές στην Ελλάδα είδαν την φρατζόλα του λευκού ψωμιού να ανατιμάται διαρκώς από το 2020 έως και σήμερα, κατά αθροιστικό ποσοστό 39%.
Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες να κόβουν και από τα βασικά είδη διατροφής για να τα βγάλουν πέρα, ακόμη και από το ψωμί. Έτσι έχουμε μειώσει την κατανάλωση του ψωμιού κατά 22.000 τόνους, δεδομένου ότι και το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά ποσοστό περίπου 30%.
Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα τρόφιμα, οι πολίτες για τις ίδιες ποσότητες βασικών αγαθών έχουν αυξήσει την μέση δαπάνη. Μέσα στο 2023 αυξήθηκε η δαπάνη την οποία καταβάλουν οι Έλληνες καταναλωτές για ψωμί και ζυμαρικά κατά 10%, για μοσχαρίσιο κρέας κατά 6%, για αιγοπρόβειο κρέας κατά 64%,
για ελαιόλαδο κατά 28%, για φρούτα κατά 14% και για λαχανικά κατά 15%.
Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά σε σχέση με τις τιμές παραμένουν τα τρόφιμα, καθώς εκεί οι τιμές γίνονται πιο αισθητές.