Tις πιο ακριβείς πληροφορίες για τα βαθύτερα σημεία σε καθέναν από τους πέντε ωκεανούς της Γης έχουν εξασφαλίσει πλέον οι επιστήμονες. Οι βασικές τοποθεσίες όπου τα βαθύτερα σημεία του πυθμένα στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό, την Αρκτική και τον Νότιο Ωκεανό χαρτογραφήθηκαν από την ερευνητική αποστολή «Five Deeps Expedition».
Ορισμένα από αυτά τα μέρη, όπως η Τάφρος των Μαριανών Νήσων με βάθος 10.924 μέτρων στον δυτικό Ειρηνικό, έχουν ήδη μελετηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά η νέα αυτή αποστολή κατάφερε να αφαιρέσει μία σειρά από αβεβαιότητες που απομένουν σχετικά με τις ωκεάνιες αβύσσους. Στον Νότιο Ωκεανό, για παράδειγμα, υπάρχει πλέον ένα νέο μέρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη ως το βαθύτερο σημείο της περιοχής. Το σημείο αυτό ονομάζεται «Factorian Deep» και βρίσκεται σε 7.432 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στο νότιο άκρο της τάφρου «South Sandwich».
Τα νέα δεδομένα βάθους που συλλέχθηκαν αποτελούν τμήμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geoscience Data Journal». Η εταιρεία Caladan Oceanic LLC βοήθησε στη διοργάνωση της αποστολής, με επικεφαλής τον Τεξανό επιχειρηματία και εξερευνητή Βίκτορ Βεσκόβο. Η επιστημονική ομάδα «Limiting Factor» του Βεσκόβο πραγματοποίησε έναν τεράστιο αριθμό μετρήσεων της θερμοκρασίας και της αλατότητας του θαλασσινού νερού σε όλα τα επίπεδα μέχρι τον πυθμένα του ωκεανού. Αυτές οι πληροφορίες ήταν ζωτικής σημασίας για τη διόρθωση των μετρήσεων βάθους που έγιναν από τον εξοπλισμό του σκάφους. Τα νέα υπολογισμένα βάθη έχουν υψηλή εμπιστοσύνη, ακόμη και με αβεβαιότητες στα περίπου 15 μέτρα.
Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι η καλύτερη χαρτογράφηση του βυθού. Μέχρι πρότινος, περίπου το 80% του παγκόσμιου πυθμένα έμενε να ερευνηθεί με σύγχρονα μέσα που παρέχονται από τη Five Deeps Expedition. «Σε 10 μήνες, χαρτογραφήσαμε μια περιοχή μεγέθους της ηπειρωτικής Γαλλίας. Αλλά μέσα σε αυτή βρισκόταν ένα τμήμα στο μέγεθος της Φινλανδίας που ήταν εντελώς νέο, όπου ο πυθμένας της θάλασσας δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ πριν», εξήγησε η δρ Χέδερ Στιούαρτ της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. «Αυτό δείχνει τι μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί στο μέλλον». Τα νέα στοιχεία παρέχονται στο πρόγραμμα «Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη του βυθού των ωκεανών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.