flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Αλεξανδρούπολη: Ενισχύεται ο ρόλος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και ανοίγει ένας νέος διάδρομος εξαγωγών

Στο νέο ενεργειακό hub της χώρας, στο οποίο εγκαθίστανται ορισμένες από τις σημαντικότερες υποδομές γεωστρατηγικής σημασίας, θα φιλοξενηθεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που εγκαινιάζεται αύριο στην Αλεξανδρούπολη. Παρουσία του Πρωθυπουργού που τον περασμένο Μάιο έβαλλε το θεμέλιο λίθο στην πλωτή δεξαμενή LNG (FSRU), στην ίδια περιοχή, η διοίκηση της ΔΕΗ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου σε μια κοινή επένδυση με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, κάτι που θα της επιτρέψει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια τις γειτονικές χώρες. Καθώς μάλιστα  δεν προβλέπεται η λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου, αποκτά σημαντικό προβάδισμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή. Αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Σερβία.

Η νέα επένδυση, στην οποία η ΔΕΗ θα ελέγχει το 51% των μετοχών και οι δύο άλλοι μέτοχοι από 29% (ΔΕΠΑ) και αντίστοιχα 20% (Damco Energy), αποτελεί το επιστέγασμα μιας τριπλής συμμαχίας στον τομέα του φυσικού αερίου με μία συνολική επένδυση ύψους 350 έως 400 εκ. ευρώ.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW και ο υποσταθμός 400 kV, αναπτύσσονται στην Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και δημιουργούν σημαντικές συνέργειες με τις άλλες ενεργειακές υποδομές.

Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade αλλά και από την ΔΕΠΑ, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. To έργο θα βρίσκεται επίσης πλησίον του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που μεταφέρει το αζέρικο αέριο και αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο.

Με συντελεστή απόδοσης 63%, που θεωρείται ο υψηλότερος μεταξύ των αντίστοιχων επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία αρχές του 2026.

Η επένδυση της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, δείχνει και την σημασία που αποδίδει στο φυσικό αέριο ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αλλά και το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην προσπάθεια εδραίωσης της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

«Πιστεύουμε ότι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει» ανέφερε κατά την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Η μονάδα όπως είπε, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Χωρίς να παρεκκλίνει από την στρατηγική απόφαση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η επιχείρηση θα συνεχίσει να επενδύσει στις ΑΠΕ, με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας.

Ένα νέο κεφάλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή ανοίγει το ντίλ της Αλεξαδρούπολης και για την ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά, η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τον ρόλο που διαδραματίζει στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης.

Η ΔΕΠΑ από την πλευρά  της εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τη μετατροπή της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση.

ypen