flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Αλέξης Αγριος (Διευθυντής Χιονοδρομικού): «Θα ‘ναι καταστροφή αν δεν ανοίξουμε…»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Αλέξης Αγριος. Εδώ και λίγο καιρό, ο νέος διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Παρότι μόλις 31 ετών, θεωρείται παλιά καραβάνα στο χώρο! Τον ξέρουν οι πάντες στο Χιονοδρομικό: επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, επισκέπτες, σκιέρ, όλος ο κόσμος! Απ’ το 2007 είναι εκεί. Ως δάσκαλος, ως ιδιοκτήτης σχολής, ως επιχειρηματίας χιονοδρομικών ειδών, και τώρα ως αφεντικό του Χιονοδρομικού!
Τις τελευταίες μέρες, όμως, έχουν αρχίσει τα καρδιοχτύπια. Και για τον Αλέξη Αγριο. Μοιάζει πολύ πιθανό να απαγορευτεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου την περίοδο των εορτών! Και άγνωστο τι θα συμβεί μετά… Πότε θα ξανανοίξει, δηλαδή, το Κέντρο…

 

Ο Αλέξης Αγριος μιλάει για όλα και «ξορκίζει» το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το Χιονοδρομικό μέχρι και την Πρωτοχρονιά, αφού κάτι τέτοιο θα είναι οδυνηρό πλήγμα για την οικονομική ζωή σ’ όλη την περιοχή των Καλαβρύτων.

Τι «οσμίζεστε»; Θα λειτουργήσει το Κέντρο τις γιορτές ή όχι; Δεν τ’ ακούω καλά τα πράγματα…
Εξαρτάται άμεσα από τι θα συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες, που είναι πολύ κρίσιμες σε σχέσεις με την εξέλιξη του ιού. Εγώ πιστεύω ότι αν πάνε καλά τα πράγματα, τότε με αρκετούς περιορισμούς και με πολλή προσοχή στο κομμάτι της ασφάλειας, θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε την περίοδο των εορτών.

 

Κι αν συμβεί το άσχημο σενάριο και δεν ανοίξει το Κέντρο;
Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουμε τελικά, τότε θα μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για το Χιονοδρομικό ή μόνο για τα Καλάβρυτα. Το σύνολο των επιχειρήσεων και καταστημάτων της περιοχής στηρίζονται αυτές τις μέρες στη λειτουργία του Κέντρου αλλά και στην τουριστική κίνηση. Αν συμβεί το σενάριο να μη λειτουργήσουμε καθόλου όλο το χειμώνα, κάτι που προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί τελικά, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή.

 

Είναι εφικτό στην πράξη να λειτουργήσει το Κέντρο υπό ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα;
Ναι, μπορεί να λειτουργήσει το Κέντρο με συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα και θεωρώ ότι είναι και μονόδρομος. Με την εξέλιξη του ιού έχουμε αναθεωρήσει πολύ τις απόψεις μας σε θέματα υγείας, κατά συνέπεια πρέπει να προσέξουμε πολύ το πώς θα λειτουργήσουμε εφόσον μας επιτραπεί. Για παράδειγμα, οι αποστάσεις, ο πιθανός συνωστισμός, το να μην περιμένει ο κόσμος μαζεμένος σ’ ένα σημείο, η καθολική χρήση μάσκας, που στο σκι βεβαίως την έχουμε έτσι κι αλλιώς, η ατομική υγιεινή….
Επιμένω. Είναι εύκολο να εφαρμοστούν αυτά; Μπορεί να γίνει, αλλά με πολύ συντονισμένες ενέργειες. Θα χρειαστεί, δηλαδή, συντονισμός όλων και του ίδιου του Κέντρου, αλλά μη φανταστείτε πως είναι κάτι δύσκολο. Και στα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού ήδη γίνεται, και γίνεται και με μεγάλη επιτυχία. Στα μέρη που δεν υπάρχει λοκ ντάουν, τα χιονοδρομικά λειτουργούν κανονικά. Λειτουργούσαν, μέχρι πρότινος, και εκεί που υπάρχει τώρα λοκ ντάουν και μάλιστα με πολύ χαμηλά στοιχεία εξάπλωσης της νόσου στα ίδια τα χιονοδρομικά. Αρα, περιμένουμε κι εμείς να δούμε, όταν αρθεί έστω μερικώς το λόκνταουν, υπό ποιους όρους θα επιτραπεί να λειτουργήσει ξανά το χιονοδρομικό….
Τις τελευταίες μέρες, όμως, φτάνουν δυσοίωνα μηνύματα. Τη Δευτέρα το βράδυ σε ρεπορτάζ που παίχτηκε στο Star Channel διέρρευσε πληροφορία ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν όλα τα χειμερινά τουριστικά θέρετρα και ούτε τα χιονοδρομικά κέντρα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς… Ξέρετε κάτι σχετικό εσείς; Μάθατε κάτι;
Τρίτη πρωί επικοινώνησα με τον ΕΟΤ και με ενημέρωσαν πως ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση. Ολα είναι υπό εξέταση ακόμα. Ισχύει ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπεται η λειτουργία των Χιονοδρομικών, αλλά από κει και μετά δεν υπάρχει απόφαση.
Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε καν να σκέφτεστε καθολική απαγόρευση λειτουργίας των Χιονοδρομικών τις γιορτές, έτσι δεν είναι;
«Θα είναι καταστροφή. Όχι μόνο για το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εδώ μιλάμε για μια ολόκληρη «μπίζνα» που αφορά όλη την περιοχή και πολύ κόσμο. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, οι σχολές σκι, τα καταστήματα ενοικίασης ειδών σκι, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα εστίασης, όλα… Θα είναι τεράστιο το πλήγμα που θα δεχθεί η περιοχή των Καλαβρύτων».

 

-Κρατήσεις θα έχουν γίνει αρκετές, ενόψει γιορτών, υποθέτω…
«Μέχρι ν’ ανακοινωθεί το λοκ ντάουν υπήρχε ζωηρή κίνηση. Όταν ανακοινώθηκε, υπήρξε ένα μούδιασμα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ παγωμένη η κινητικότητα. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών παραμένει πολύ έντονο για το Χιονοδρομικό. Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα καθημερινά για το αν θ’ ανοίξουμε πώς θ’ ανοίξουμε, αν εμείς γνωρίζουμε κάτι περισσότερο. Είναι όλοι εν αναμονή και περιμένουν…».
-Τι καινούργιο θα δει στο Χιονοδρομικό κάποιος που έχει καιρό να πάει;
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουμε επιδοτηθεί με 20 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει εκταμιευτεί το πρώτο εκατομμύριο, έχοντας παραλάβει τα μηχανήματα που αφορούν το πρώτο κομμάτι του έργου. Και σιγά σιγά προχωράμε στο σχεδιασμό για το δεύτερο κομμάτι του έργου που είναι οι αναβατήρες. Εμείς επενδύουμε πολύ φέτος στο κομμάτι της ασφάλειας των επισκεπτών. Εχουν αλλάξει οι σημάνσεις σε αρκετά σημεία της πίστας, έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση κάποιων κτιρίων που είχαν χρόνια να συντηρηθούν. Περιμένουμε και τα νέα έργα για να έχουμε ένα θεαματικό συνολικά αποτέλεσμα».
-Οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το Χιονοδρομικό θα γίνουν ή είναι σε εξάρτηση από τη λειτουργία του;
Οι προσλήψεις έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Κέντρου. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη λειτουργία του. Οπότε επειδή μιλάμε για προσλήψεις εποχικού χαρακτήρα, θα εξαρτηθεί απ’ το αν θ’ ανοίξουμε ή όχι.

 

Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνετε τέτοιο πόστο, έτσι; Ξέρω ότι είστε εδώ και χρόνια κοντά και γύρω από το Χιονοδρομικό, αλλά πρώτη φορά αναλαμβάνετε τα ηνία του Κέντρου…
Μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από ένα πολύ υπεύθυνο πόστο να προσφέρω σε κάτι που αγαπάω πάρα πολύ. Και να προσφέρω και στον τόπο που αγαπάω. Το αντικείμενο το γνωρίζω, αγαπάω πολύ τον τόπο μου, μπορώ, πιστεύω, και αφουγκράζομαι τις ανάγκες όλων όσων κινούνται με άξονα το Κέντρο και με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να γίνει η κατάλληλη σύνδεση για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Είναι το Χιονοδρομικό ο πιο βασικός πυλώνας, τουριστικά, οικονομικά, για τα Καλάβρυτα;
Τα Καλάβρυτα είναι ένα ευλογημένος τόπος. Με πάρα πολλές ομορφιές. Αναμφίβολα το Χιονοδρομικό, αν και δεν είμαι και τόσο αντικειμενικός, αφού είναι η μεγάλη μου αδυναμία κι από μικρό παιδί είμαι εκεί, είναι ένας από τους βασικούς στυλοβάτες των Καλαβρύτων από τότε που ο Πάνος Κόλκας είχε αυτή την ιδέα.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, με αφορμή την προηγούμενη οικονομική ζημιά που υπέστη το Χιονοδρομικό στην πρώτη καραντίνα, έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού (εκεί υπάγεται το Κέντρο) και ζήτησε εκτάκτως βοήθεια. Κυκλοφορεί ότι η ζημιά ανερχόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αρχής, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Στο ερώτημά μας προς τον Αλέξη Αγριο για το συγκεκριμένο θέμα, δεν θέλεησε ν’ απαντήσει ειδικά αλλά πιο γενικά: «Το Χιονοδρομικό έκλεισε μέσα Μαρτίου, τότε στην πρώτη καραντίνα. Αμέσως μετά, για ένα διάστημα έριξε πολύ χιόνι στην περιοχή, αλλά με κλειστό το Κέντρο καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ήταν η απώλεια…».