Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών ξεπέρασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο τόσο σε αξία (+7,9%) όσο και σε ποσότητα (+1,5%) σε σύγκριση με το 2023. Το ούζο συνεχίζει να κυριαρχεί, αποτελώντας το 56% της αξίας και το 69% του όγκου όλων των εξαγωγών αποσταγμάτων της χώρας.

Η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 114,55 εκατ. ευρώ από 106,17 εκατ. το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat που ανέλυσε ο ΣΕΑΟΠ. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 6,3%. Σε πενταετή ορίζοντα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 45,4% σε αξία, 4% σε ποσότητα και 40% στη μέση τιμή.
Το ούζο πρωτοστατεί – Άνοδος και για τσίπουρο-τσικουδιά
Οι εξαγωγές ούζου ανήλθαν στα 64,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,2% σε αξία και 2,4% σε ποσότητα (25,4 εκατ. Kg). Αν και το τσίπουρο και η τσικουδιά έχουν μικρό μερίδιο (2% σε αξία, 1% σε ποσότητα), παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρέμειναν κορυφαίοι προορισμοί για τα ελληνικά αποστάγματα, με ποσοστά 74% σε αξία και 76% σε ποσότητα, παρά τη μικρή πτώση το 2024. Αυτή η μείωση αντισταθμίστηκε από εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες, όπου παρατηρήθηκε αύξηση 16,5% σε αξία και 13,5% σε ποσότητα.
Οι σημαντικότερες αγορές

Η Γερμανία διατηρεί την πρώτη θέση, απορροφώντας το 35% της αξίας (40,1 εκατ. ευρώ) και το 43,5% της ποσότητας (16 εκατ. kg), παρότι κατέγραψε μείωση το 2024. Ακολουθεί το Ιράκ με 13,25% της αξίας (15,2 εκατ. ευρώ), ενώ η Βουλγαρία, τρίτη στη σειρά, είχε άνοδο στην αξία (+4,9%) και πτώση στην ποσότητα (-8,6%).
Aπό την άλλη, η Ισπανία ανέβηκε από τη 14η στη 5η θέση, με άνοδο +447,5% σε αξία. Η Αυστρία συνέχισε την ανοδική της πορεία, φτάνοντας τα 5,2 εκατ. ευρώ (+26% σε ποσότητα). Η Γαλλία εξελίσσεται σε βασικό προορισμό, με εξαγωγές 5,1 εκατ. ευρώ (+36,1%) και άνοδο της τιμής στα 3,7 ευρώ/kg.
Θετικά σημάδια εκτός ΕΕ
Οι εξαγωγές ούζου προς το Ιράκ φτάνουν τα 15,1 εκατ. ευρώ (+6%) και τα 5,8 εκατ. Kg (+7%), ανακάμπτοντας μετά την απαγόρευση του 2023. Από τις Τρίτες Χώρες, ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζουν η Αλβανία (4,9 εκατ. ευρώ, +65,4%) και το Ισραήλ (1,2 εκατ. ευρώ, +25%).