Αλλαγές για ανέργους και εργαζομένους στον τουρισμό

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Από το φθινόπωρο ξεκινά η εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.

    Παράλληλα, αλλαγές επέρχονται και στο εποχικό επίδομα, το οποίο λαμβάνουν στο τέλος της τουριστικής σεζόν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο του νέου επιδόματος ανεργίας θα αφορά τους νέους ανέργους (που θα εγγραφούν στα μητρώα της ΔΥΠΑ το καλοκαίρι) και όχι τους υφιστάμενους.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να κινητροδοτούνται οι άνεργοι να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

    Η φιλοσοφία του νέου επιδόματος βασίζεται στην «ανταμοιβή» όσων μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

    Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος είναι να γίνει το επίδομα πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά σιγά να μειώνεται όσο προχωρούν οι μήνες και δεν βρίσκει δουλειά.

    Το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται με τον μέσο μισθό του εργαζομένου πριν βρεθεί στην ανεργία. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ, ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και τα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες, γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό.

    Παράλληλα, θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας – μέσω των εισφορών που πλήρωνε – να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

    Ετσι, τους πρώτους μήνες ανεργίας στόχος είναι να χορηγείται το 70% του μισθού και σταδιακά (κάθε τρίμηνο) να μειώνεται στο 60%, στο 50%, με το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τελευταίο τρίμηνο της επιδότησης να κινείται στα σημερινά επίπεδα.

    Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους», που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του εργαζομένου. Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (π.χ. πάνω από 20), υψηλές αποδοχές και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας. Αλλαγές για ανέργους και εργαζομένους στον τουρισμό

    Πλαφόν

    Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται, επίσης, να υπάρχει πλαφόν στο ανώτατο ποσό του μηνιαίου επιδόματος που θα δίνεται, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην περίοδο καταβολής του, που θα φτάνει μέχρι τους 24 μήνες (σήμερα χορηγείται για 5 έως 12 μήνες).

    Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν στο τέλος της τουριστικής σεζόν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

    Το επικρατέστερο σενάριο είναι να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι έναν επιπλέον μισθό όταν λήγει η σύμβασή τους, συνήθως τον Οκτώβριο. Βεβαίως, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού είναι η επιδότηση από τους τρεις μήνες να αυξηθεί στους πέντε. Σε περίπτωση που το αίτημα γινόταν δεκτό, είχε συζητηθεί οι δύο μήνες επιδότησης να επιμερίζονται, ο πρώτος να επιβαρύνει τη ΔΥΠΑ και ο δεύτερος τους ξενοδόχους.

    Ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο του έξτρα μισθού, το κόστος του οποίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά τους ξενοδόχους, ενώ κερδισμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι, αφού ο επιπλέον μισθός (για παράδειγμα 1.000 ευρώ) είναι διπλάσιος από το επίδομα ανεργίας των 510 ευρώ.

    Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα αυστηροποίησης των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος ώστε να μην ευνοείται η ανασφάλιστη εργασία. Τονίζεται ότι το ισχύον καθεστώς, το οποίο επιτρέπει τη λήψη επιδόματος ανεργίας με μόλις 100 ημέρες εργασίας για 80 ημέρες επιδότησης, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανασφάλιστη εργασία και υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς τα μυρμήγκια μπορούν να δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό

    Η κίνηση στους δρόμους είναι για γερά νεύρα. Όπου και αν...

    ΠΑΣΟΚ: Καθαρή απόφαση για αυτόνομη πορεία προς τις κάλπες

    Ως στρατηγικό, αναδεικνύει τον στόχο του, να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ την...

    ΠΑΤΡΑ: Οδηγούσε πιωμένος και χωρίς δίπλωμα

    Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος...

    Ακυρώνει συναυλίες ο Sting, λόγω προβλημάτων υγείας

    Δύο συναυλίες του ανέβαλλε ο διάσημος τραγουδοποιός Sting και...
    Best Shop