Η Γερμανία είχε περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Τώρα αλλάζει γραμμή πλεύσης. Η κυβέρνηση του Βερολίνου εγκρίνει εξαγωγές όπλων η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του «Σπίγκελ». Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την προμήθεια της Τουρκίας – εταίρου του ΝΑΤΟ – με γερμανικά όπλα αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 100 αντιαεροπορικοί πύραυλοι και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και «μεγάλα πακέτα υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών».
Υπεύθυνο για την έγκριση των εξαγωγών είναι το υπουργείο Οικονομίας του «πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από τον κατάλογο του υπουργείου που έχει στη διάθεσή του το «Σπίγκελ» προκύπτει ότι η εταιρεία όπλων MBDA μπορεί να προμηθεύσει την Τουρκία με 100 πυραύλους θαλάσσης-αέρος, το κόστος των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Εγκρίθηκε επίσης η προμήθεια για 28 τορπίλες SeaHake της εταιρείας Thyssenkrupp, αξίας 156 εκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος του υλικού εκσυγχρονισμού των τουρκικών υποβρυχίων είναι στα 79 εκατομμύρια, ενώ 1,9 εκατομμύρια κοστίζουν τα εξαρτήματα κινητήρων κορβετών. Το συνολικό κόστος των εγκεκριμένων εξαγωγών υπολογίζεται στα 336 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2023 οι γερμανικές εξαγωγές όπλων ήταν μόλις 1,22 εκατομμύρια ευρώ. «Οι αριθμοί καταγράφουν μία αξιοσημείωτη αλλαγή γραμμής της γερμανικής τρικομματικής κυβέρνησης» σχολιάζει το «Σπίγκελ», παραπέμποντας στον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, καθώς «η χώρα από εταίρος είχε εξελιχθεί σε πρόβλημα» με τους διωγμούς κατά των Κούρδων, αλλά και την απόφαση του Ερντογάν να εντάξει την Τουρκία στην ομάδα των χωρών «Brics» που κυριαρχείται από Κίνα και Ρωσία.
Οι επιστροφές μεταναστών
Η αλλαγή πλεύσης συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Τουρκία. Το θέμα των επιστροφών έχει απόλυτη προτεραιότητα για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Ερντογάν διέψευσε ότι συμφώνησε με τον Σολτς μαζικές επιστροφές Τούρκων. Ωστόσο στα τέλη Σεπτεμβρίου η Γερμανία επέστρεψε 200 Τούρκους, ενώ δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για 13.500 Τούρκους που θέλει να επιστρέψει η Γερμανία στην Τουρκία.
Γερμανικό «όχι» στα Eurofighter
Στο μέτωπο των Eurofighter πάντως δεν υπάρχουν νεότερα. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ το 2019 να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ο Ερντογάν έστρεψε το ενδιαφέρον του την περασμένη χρονιά στην αγορά 40 Eurofighter Typhoon. Το μαχητικό αεροσκάφος είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας. Ενώ Λονδίνο και Μαδρίτη έδωσαν το πράσινο φως, το Βερολίνο δεν ενέκρινε την πώληση. Ο Ερντογάν είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του στην επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2023, λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορούν να πουλήσουν στην Τουρκία σύγχρονα αεροσκάφη».