Άλλες τιμές για τους τουρίστες και άλλες για τους ντόπιους στα εστιατόρια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Φουντώνει η δυσαρέσκεια απέναντι στους τουρίστες σε όλη τη Ν. Ευρώπη. Αφότου ντόπιοι κατάβρεξαν τους ξένους με νεροπίστολα στην Βαρκελώνη, οι εστιάτορες της Λισαβόνας βρήκαν έναν πιο διακριτικό τρόπο να απαντήσουν στο κύμα του υπερτουρισμού.

    Όπως αποκάλυψε η πορτογαλική εφημερίδα Expresso, τα εστιατόρια της Λισαβόνας χρεώνουν τους ξένους τουρίστες ακριβότερα από τους ντόπιους πελάτες.

    Οι ξενόγλωσσοι κατάλογοι που δίνονται στους τουρίστες έχουν υψηλότερες τιμές από αυτές που πληρώνουν οι Πορτογάλοι. Στην περίπτωση των τελευταίων, οι σερβιτόροι ενημερώνουν τους πελάτες για τις χαμηλότερες τιμές ψιθυριστά ή μέσω καταλόγων που είναι καλά κρυμμένοι.

    Και αυτό, παρότι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν πως η πρακτική είναι εντελώς παράνομη, ενώ η πορτογαλική ένωση των τουριστικών επιχειρήσεων δηλώνει άγνοια. Όπως σημειώνει η AHRESP, οι τιμές των πιάτων θα πρέπει να είναι οι ίδιες για όλους τους πελάτες και να αναγράφονται με απόλυτα διαφανή τρόπο.

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ακόμα αντίδραση στους υπερβολικούς αριθμούς των τουριστών που κατακλύζουν την πορτογαλική πρωτεύουσα. Ήδη, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να απαγορευτούν τα τουκ-τουκ, τα ταξί με τις τρεις ρόδες τα οποία αγαπούν οι τουρίστες, αλλά δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Την ίδια στιγμή, άλλη καμπάνια έχει συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να προκαλέσει δημοψήφισμα πάνω στην απαγόρευση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είναι τα Airbnb.

    Η Λισαβόνα δέχεται περίπου 6 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, ενώ το World Travel and Tourism Council (WTTC) υπολογίζει ότι ο τουρισμός στην Πορτογαλία συνολικά θα κινηθεί φέτος σχεδόν 25% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Ασφαλώς, αυτό το τουριστικό κύμα ενισχύει την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

    Έχει όμως και παρενέργειες, με τους ντόπιους να διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους στέγασης και την έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων.

    Η πόλη συμφώνησε να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των τουκ-τουκ και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης για αυτά, ενώ διπλασιάζει και τον τουριστικό φόρο από τα 2 ευρώ ανά άτομο τη νύχτα.

    Αποφάσεις για τα Airbnb δεν έχουν ληφθεί ακόμα, σε μία πόλη με 570.000 κατοίκους και 20.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Άλλωστε, τα Airbnb βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών και σε διάφορες ισπανικές πόλεις, εν μέσω αλματώδους αύξησης των ενοικίων για τους ντόπιους. Σε νησιά όπως η Τενερίφη, η Μαγιόρκα και η Μενόρκα, εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από τις τοπικές αρχές να επανεξετάσουν το οικονομικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό. Το σύνθημα «Tourists go home» έχει γίνει δημοφιλές σε πολλά από αυτά τα μέρη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη

    Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί...

    ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 4 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Την χτυπούσε στο κεφάλι, την εξευτέλιζε… της έσπασε το αυτοκίνητο

    Πλέον των 40 γυναικών τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει...

    ΑΧΑΪΑ: Ο Δημήτρης Παλούμπης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο – ΦΩΤΟ

    Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση...

    ΠΑΤΡΑ: Κοπή πίτας στην εταιρεία Φώτης Παπαθεοδώρου Autoparts

    Μέσα σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, η εταιρεία Φώτης...
    Best Shop