flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Άλμα Ζωής: Ολοκληρώθηκε ο τελευταίος κύκλος σεμιναρίων «Σύμμαχοι Φροντίδας»

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού –  «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, μετά από μια σειρά δέκα διαδικτυακών συναντήσεων ,τον τέταρτο και τελευταίο κύκλο σεμιναρίων του Έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο, μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» υλοποιούμενο στο πλαίσιο του Προγράμματος Active citizens fund*.

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο φορτίο των φροντιστών των ογκολογικών ασθενών, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη της οικογένειας που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του ασθενούς σε όλα τα στάδια (από τη διάγνωση μέχρι και μετά το τέλος των θεραπειών ή στο τελικό στάδιο), ο Σύλλογός μας υλοποιεί το έργο «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο, μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους», ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν σε κάθε κύκλο σεμιναρίων και οι εισηγητές αυτών  ήταν οι ακόλουθες:

Ο ρόλος και οι ανάγκες των φροντιστών ογκολογικών ασθενών – Παναγιώτα Γούλα, Ψυχίατρος/ Ψυχοθεραπεύτρια.

Ιατρικά θέματα. Διαχείριση του πόνου – Σουζάνα Αμπτουλάχ, Παθολόγος Ογκολόγος MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α΄, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών.

Πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών (Μέρος Α΄) – Ιουλία Κουκουρίκου, Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών.

Παρενέργειες των θεραπειών – Αθηνά Χριστοπούλου, Παθολόγος/ Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και Δημήτρης Καρδαμάκης Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας  της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών

Διαχείριση λεμφοιδήματος. Ασκήσεις στο σπίτι – Ιωάννα Μπαγιωνέτα, Φυσικοθεραπεύτρια, Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας Ν.Μ. Αιγίου.

Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες φροντιστών (Advocacy)- Κλαίρη Τζιομάκη, Κοινωνική λειτουργός, MSc. / ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας  και Σοφία Μέρμελα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MSc. Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Συμβουλές για τη διατροφή ασθενών και φροντιστών – Ιωάννα Παρτσαλάκη, Διαιτολόγος/ Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ.

Διαχείριση των παιδιών σε σχέση με τον καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή – Γεωργία Πανίτσα, Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή θεραπεύτρια.

Πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών. Φροντίδα τελικού σταδίου (Μέρος Β΄) – Ιουλία Κουκουρίκου .

Βιωματικές εμπειρίες φροντιστών.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν σε ανοικτές ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπό το συντονισμό της κοινωνικής λειτουργού και της ψυχολόγου του Συλλόγου.

Η καινοτομία του έργου αυτού, το οποίο έχει λάβει την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τη στήριξη της 6ης ΥΠΕ, ενισχύει την πεποίθηση και προσδοκία μας πως τα οφέλη από την υλοποίησή του θα είναι πολλαπλά τόσο για τις ογκολογικές ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και για το επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας για τους καρκινοπαθείς.

Η νέα πραγματικότητα που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με την εμφάνιση και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του COVID-19, οδήγησε στην πραγματοποίηση και των τεσσάρων κύκλων εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, με τη χρήση πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Η συνθήκη αυτή, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτέλεσε μία ευκαιρία να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, που αρχικώς προορίζονταν για κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και φροντιστές από ολόκληρη τη χώρα.

Καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους το έργο «Σύμμαχοι Φροντίδας» κατάφερε να απαντήσει στις ανάγκες δεκάδων φροντιστών, διευκολύνοντας το ρόλο τους, εκπαιδεύοντας συνολικά 80 φροντιστές ογκολογικών ασθενών.

Ολοκληρώνοντας, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του Έργου.

Ευχαριστούμε θερμά τον διαχειριστή επιχορήγησης του προγράμματος, Ίδρυμα Μποδοσάκη και SolidarityNow, που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σημαντικό έργο. Επίσης, ευχαριστούμε όλους του εισηγητές που μοιράστηκαν μαζί μας τη πολύτιμη γνώση τους και όλους τους συμμετέχοντες που με την παρουσία τους έδωσαν πνοή στο σκοπό του Συλλόγου μας να βρεθεί για ακόμα μια φορά δίπλα στην πάσχουσα γυναίκα από καρκίνο.

 

* Το έργο ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – «Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: activecitizensfund.gr

ypen