Η άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξήσει αισθητά το κόστος παρασκευής της παραδοσιακής παέγια στην Ισπανία, το οποίο πλέον ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει το κόστος των υλικών του συγκεκριμένου μεσογειακού πιάτου, το άλμα υπολογίζεται στο +18,3% για τον Αύγουστο, επιταχύνοντας από το +15% του Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη αύξηση είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών της ιβηρικής χώρας, ο οποίος ανήλθε στο +2,4%. Οι τιμές τροφίμων, δε, διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο +10,5%.
Το ελαιόλαδο ηγείται αυτής της ανόδου, έχοντας εκτοξευτεί κατά 53% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, ως απόρροια της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ενόσω ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα διψήφια επίπεδα του 2022, το κόστος παρασκευής της παέγια συνιστά μια ηχηρή υπενθύμιση για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών σε καθημερινά αγαθά πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2023, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σ’ όλη την Ευρώπη.