Το αλάτι, ο «λευκός χρυσός» της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού – Μεσολογγίου, που καλύπτει σχεδόν την μισή πανελλήνια παραγωγή και αποτελεί ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής, δεν επηρεάστηκε από την φετινή ανομβρία.
Στις αλυκές Μεσολογγίου – Αιτωλικού, το αλάτι συλλέγεται και συγκεντρώνεται ολόλευκο και καθαρό σε μικρούς σωρούς.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλύσεως, μεταφέρεται με την βοήθεια μεταφορικής ταινίας στις υπαίθριες αποθήκες, σχηματίζοντας αλατοσωρούς, μία εικόνα που εντυπωσιάζει όσους περάσουν από το σημείο.
Όπως επεσήμανε ο Γεώργιος Κωστοπουλος, Διευθυντής της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, “Το καλοκαίρι ήταν αρκετά ευνοϊκό για εμάς, δηλαδή είχε υψηλες εξατμίσεις, ζέστη και είχε ελάχιστες βροχωπτωσεις. Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι 200.00 με 230.000 τόνους αλάτι ετησίως. Περίπου η μισή παραγωγή βγαίνει στο Μεσολόγγι”.
Η συγκομιδή του αλατιού ολοκληρώνεται ετησίως γύρω στα τέλη Οκτωβρίου.
Παρακολουθήστε βίντεο με εναέριες λήψεις του εικονολήπτη Γιώργου Παυλάκη: