Προϊόν της χρονιάς για το 2021 ανακηρύχτηκε η πατρινή μπύρα AMMOUSA στο πλαίσιο του Athens Fine Food Awards της έκθεσης τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦ.
Η ανάδειξη του νικητή έγινε μέσα από διαδικασία αξιολόγησης των προϊόντων μικρών παραγωγών.
Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 200 προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και 74 από αυτά έλαβαν διάκριση με ένα, δύο ή τρία αστέρια ποιότητας για το έτος 2021.
Από αυτά, 25 προϊόντα κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία στις κατηγορίες του ξηρού τροφίμου, του νωπού τροφίμου, των ποτών, του ελαιολάδου, της καινοτομίας, του πρωτοεμφανιζόμενου προϊόντος, του βιολογικού τροφίμου και της συσκευασίας, ενώ το μεγάλο βραβείο AFFA για το 2021 κατέκτησε η πατρινή μπύρα AMMOUSA που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία με 19,61/20. Παράλληλα, απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο AFFA για το 2021 στην Δρ. Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα για το έργο και τη συνολική προσφορά της στην ανάδειξη του ντόπιου κρασιού.
Τα συγκεκριμένα βραβεία (AFFA) είναι η σημαντικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών μέσα από την αξιολόγηση και την επιβράβευση τους.
Με την σφραγίδα της διοργάνωσης να έχει η έκθεση τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦ, σε συνεργασία με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, τα AFFA φιλοδοξούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής, που στηρίζεται στην πρώτη ύλη, την καινοτομία, την τεχνογνωσία, τις καλές πρακτικές και τη θρεπτική αξία.
Η πορεία της βραβευμένης AMMOUSA
Η AMMOUSA είναι μία μπύρα του πατρινού Γιώργου Ντάνου που ξεκίνησε ως… χόμπι από ένα υπόγειο στην Πάτρα και σήμερα οι φιάλες της βρίσκονται τοποθετημένες σε επιλεγμένες κάβες, σε γνωστά delicatessen και συμπληρώνουν τα μενού εστιατορίων διακεκριμένων με αστέρια Michelin με την έγκριση «επώνυμων» σεφ ή φημισμένων ξενοδοχείων.
Στην Πάτρα είναι σε επιλεγμένα καταστήματα των S/MΑνδρικόπουλος και Αράπης και σε διάφορες κάβες, εστιατόρια και deliκαταστήματα (Cava Romanos, Wise Greece, Nora’s Deli, Delio Food, Γαστρογωνιά, Greek Deli Goods κ.τ.λ.), σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Μήλο, Σίφνο και συνεχίζει… Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στο Βαρούλκο, στην Σπονδή και σε αρκετά ακόμη εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Η διανομή γίνετε από την Wine Center AE.
H AMMOUSA έχει διακριθεί και βραβευτεί από οκτώ διαγωνισμούς στα πέντε τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα:
> Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
> Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
> Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα GreatTaste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων.
> Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο.
> Τον Φεβρουάριο του 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer &Bar Magazine.
> Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση (Best Food Platinum) από όλες τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.
> Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal στα London Beer Awards.
> Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal από το Beer & Bar magazine.
Η AMMOUSA είναι μπίρα με βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.