Ποιες είναι οι πολυεθνικές που δίνουν μάχη για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση της τελευταίας 10ετίας στη Δυτική Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επί ένα εξάμηνο, από τα τέλη της άνοιξης έως και τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, κυριολεκτικά ξεψάχνιζαν τις προδιαγραφές της μεγάλης εργολαβίας των 18,3 εκατ. ευρώ που αφορά στο έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων».

    Το έργο με αξία της σύμβασης το ποσό των 22,63 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, άνοιξε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου με τη μορφή του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.
    Υποβλήθηκαν δύο προσφορές από ελληνικές εταιρείες, μία εκ των οποίων εκπροσωπεί την ιταλική πολυεθνική «Leitner» η οποία κατασκευάζει συρματόσχοινα και τελεφερίκ πάσης φύσης, για βουνό, πόλεις ακόμη και τελεφερίκ για γόνδολες!

    Η αποσφράγιση των προσφορών επρόκειτο να γίνει την 25/11/2021, ημέρα Πέμπτη από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.
    Την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα των προσφορών, η Αυστρο-Ελβετική πολυεθνική κατασκευαστής εναέριων ανελκυστήρων “Doppelmayr”, η οποία δεν «κατέβηκε» τελικά στο διαγωνισμό, υπέβαλε ένταση στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών. Υποστηρίζοντας ότι η διακήρυξη της Π.Δ.Ε. ήταν «φωτογραφική», υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας.

    ΕΡΓΟ… ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

    Η εργολαβία των 18,3 εκατ. ευρώ αποτελεί τον «πυλώνα» της μεγάλης επένδυσης των 20 εκατ. ευρώ στο Χελμό (πάνω από23 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) και θα παραμείνει πλέον σε εκκρεμότητα. Η εκδίκαση της προσφυγής της «Doppelmayr» έχει οριστεί για τις 17/12/2021.
    Η Περιφέρεια, μετά την ένσταση, δεν θα μπορέσει να αποσφραγίσει τις προσφορές πριν την 17/1/2022. Τότε μόνο, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, θα αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις, αν είναι συμφέρουσες και αν περιέχονται εγγυήσεις καλής εκτέλεσης.
    Στην περίπτωση που περάσει η ένσταση, ο διαγωνισμός ξεκινά από την αρχή και με την “Doppelmayr” στο παιχνίδι…

    Το έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού» είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση, ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Π.Ε.Π. (ΕΣΠΑ) Δυτικής Ελλάδας. Η επένδυση θα αλλάξει την εικόνα του Χελμού για τα επόμενα 30 χρόνια, με τους νέους σύγχρονους αναβατήρες και τις λοιπές εγκαταστάσεις.

    Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργολαβίας προβλέπεται να γίνουν:
    @ Αντικατάσταση του αναβατήρα ‘Αχιλλέα’ με νέο αναβατήρα, αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, με κλειστά φορεία (γόνδολες)
    @ Αντικατάσταση του αναβατήρα ‘Στύγα’ με νέο αναβατήρα, αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, με ανοιχτά φορεία (καρέκλες) 6 θέσεων και
    @ Εγκατάσταση νέου αναβατήρα, μη αποσυμπλεκόμενης λειτουργίας, ο οποίος θα ονομάζεται ‘Άρτεμις ΙΙ’ με ανοιχτά φορεία (καρέκλες) 4 θέσεων (Νέος συρόμενος σε νέα μικρού μήκους χάραξη).

    Για τους «παροικούντες τη Ιερουσαλήμ» δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πολυεθνικές «Leitner» και «Doppelmayr» δίνουν τη μάχης τους, με θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα στο Χελμό! Η εξειδίκευση σε έργα βουνού είναι μεγάλη και πλέον αναμετρώνται σε πολλά μέτωπα και στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις εργολαβίες. Πίσω αλλά και… μπροστά τους βρίσκονται Έλληνες που διεκδικούν τμήμα των ελκυστικών εργολαβιών της «χρυσοφόρου» χιονοδρομίας!

    ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

    Πρέπει να σημειωθεί ότι και στο Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Κέντρου το οποίο συνεδρίασε πανηγυρικά, μετά την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, έγιναν ορισμένες επισημάνσεις σε σχέση με τις Τεχνικές Προδιαγραφές που είχαν αποσταλεί στην ΠΔΕ και το τελικό κείμενο της διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Εκτιμήθηκε πάντως τότε, πριν την κατάθεση των προσφορών, ότι «οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την μεγάλη επένδυση». Εκφράστηκε και η ελπίδα ότι, στα πλαίσια του διαγωνισμού, θα υπάρξει ανταπόκριση μεγάλων κοινοπραξιών προκειμένου και το τελικό τίμημα να είναι «εύλογο» με εγγυήσεις καλής εκτέλεσης του έργου.

    Ποιες είναι οι πολυεθνικές που δίνουν μάχη για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση της τελευταίας 10ετίας στη Δυτική Ελλάδα

    ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «NOULIKAS-LEITNER»
    Η εταιρεία «Monte Noulikas» η οποία κατέθεσε πρόσφορά για το έργο, έχει μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την λειτουργία, διοικητική υποστήριξη και συντήρηση αρκετών χιονοδρομικών (Παρνασσός, Βόρα, 3-5 Πηγάδια και Σέλι). Η εταιρεία εκπροσωπεί την «Leitner» μια επιχείρηση που κατασκευάζει αναβατήρες και συστήματα αστικών μεταφορών (τελεφερίκ) αλλά και εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ιταλία αλλά και διεθνώς.

    Ποιες είναι οι πολυεθνικές που δίνουν μάχη για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση της τελευταίας 10ετίας στη Δυτική Ελλάδα

    Η DOPPELMAYR

    Η Αυστρο-Ελβετική πολυεθνική κατασκευαστής εναέριων ανελκυστήρων “Doppelmayr” η οποία απείχε από τη διαγωνιστική διαδικασία αλλά υπέβαλε την ένσταση ακύρωσης του διαγωνισμού, μόνο κατά την τελευταία τριετία έχει κατασκευάσει περισσότερες από 15.000 παρόμοιες εγκαταστάσεις, σε 96 χώρες. Έχει κατασκευάσει τα τελεφερίκ της Πάρνηθας ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε και τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων στο Χ.Κ. Παρνασσού.

     

    «ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ»
    «Το έργο της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού στα Καλάβρυτα θα προχωρήσει, το πολιτικό κεφάλαιο που έχει ήδη δαπανήσει η Περιφέρεια και προσωπικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης για την απεμπλοκή του πρώτου διαγωνισμού, προμήθειας του νέου εξοπλισμού, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι ήδη μεγάλο.

    Εξετάσαμε με πολύ προσοχή και τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του διαγωνισμού για τους νέους αναβατήρες, με βάση και τα διεθνή στάνταρ, προκειμένου η διαδικασία να είναι διαφανής και αδιάβλητη. Πήραμε την απόφαση να καθυστερήσουμε για λίγο την διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών ώστε να κριθούν οι ενστάσεις, είναι όμως βέβαιο ότι η Περιφέρεια δεν θα εισέλθει σε κόντρες εργολάβων και μεγάλων εταιρειών» σχολίασε στη ‘Γ.τ.Κ.’ ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και μέλος της ΑΕ ΟΤΑ «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» Φωκίων Ζαΐμης.

     

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζαλίζουν οι ανατιμήσεις στα είδη πολυτελείας – Αυτή η τσάντα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ

    Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνουν πια οι ανατιμήσεις στα είδη πολυτελείας,...

    Πούτιν: Κατάρριψη όσων F-16 δοθούν στην Ουκρανία

    Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα...

    Ευρωεκλογές: Ξανά υποψήφιος ο Γεωργούλης

    Ο Αλέξης Γεωργούλης ανακοίνωσε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητά του...

    Ο Τάιλερ Μάκμπεθ επέστρεψε στην Ελλάδα για την ορκωμοσία του Στέφανου Κασσελάκη

    Προσγειώθηκε στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, ο Τάιλερ...