Αν κάποιος παίζει πάντα το θύμα, συνήθως θα χρησιμοποιήσει αυτές τις 7 φράσεις για να κερδίσει τον οίκτο των άλλων

    Ημερομηνία:

    Η αναζήτηση υποστήριξης και η νοοτροπία του θύματος, είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Η θυματοποίηση, είναι μια υποσυνείδητη τεχνική, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια, την έγκριση και τον οίκτο των άλλων.

    Έτσι θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι υποφέρουν, πως είναι οι αδικημένοι ή τα “θύματα” της ζωής. Ενώ η ενσυναίσθηση είναι αναγκαίο στοιχεία στις σχέσεις, το ίδιο σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουν πότε κάποιος παριστάνει το θύμα για ν’ αποκομίσει προσωπικό όφελος.

    Αν κάποιος παίζει πάντα το θύμα, αυτές είναι οι 7 φράσεις που θα χρησιμοποιήσει για να κερδίσει τον οίκτο των άλλων
    • “Όλα στραβά μου πηγαίνουν”
    • “Κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνάω”
    • “Γιατί όλα να συμβαίνουν σε μένα;”
    • “Δεν καταλαβαίνεις”
    • “Ποτέ δεν το ήθελα αυτό”
    • “Πάντα εγώ υποφέρω”
    • “Η ζωή μου φέρεται πολύ άδικα”

    “Όλα στραβά μου πηγαίνουν”

    Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια και δυσκολίες. Ορισμένοι άνθρωποι ωστόσο, υπερθεματίζουν τη θεματική της ατυχίας. Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που να μιλά συνέχει για μια ατυχία του;

    Η φράση “όλα στραβά μου πηγαίνουν”, είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας του θύματος. Στην πραγματικότητα, ατυχίες συναντούν όλοι. Όσοι όμως παριστάνουν το θύμα, υπογραμμίζουν τις ατυχίες και τις αναποδιές τους. Εστιάζουν δηλαδή στα αρνητικά, παραμερίζοντας ή αγνοώντας τα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

    Η φράση αυτή, μπορεί να λέγεται στην προσπάθεια των ανθρώπων να κερδίσουν τον οίκτο των άλλων. Η κατάλληλη απόκριση είναι η προσφορά στήριξης και όχι ο οίκτος, ο οποίος θα διαιωνίσει τον φαύλο κύκλο της ψυχολογίας του θύματος.

    Οι εμπειρίες των ανθρώπων, είναι διαφορετικές όμως,  όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή. Πράγματι, υπάρχουν φορές που νιώθουμε πως κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάμε.

    Όταν ένας άνθρωπος επαναλαμβάνει αυτό το παράπονο, δεν ζητάει απλώς στήριξη. Όταν κάποιος λέει και ξαναλέει ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει, θέλει να δείξει πως, αυτό που βιώνει διαφέρει από τις εμπειρίες των άλλων. Μπορεί να είναι μια τακτική χειραγώγησης από κάποιον άνθρωπο που παριστάνει το θύμα.

    “Γιατί όλα να συμβαίνουν σε μένα;”

    Πρόκειται για μια ενδεικτική έκφραση ενός ατόμου που θέλει να παρουσιαστεί ως θύμα. Το ρητορικό αυτό ερώτημα δεν επιδέχεται απάντηση. Αντίθετα, είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουν τον οίκτο σας και να δείξουν ότι υποφέρουν από τις ατυχίες της ζωής. Οι άνθρωποι που έχουν την ψυχολογία του θύματος, νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

    Πράγματι, η πεποίθησή τους αυτή, γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού υποσυνείδητα ενεργούν με τρόπο που να πραγματοποιούν τους μεγαλύτερους φόβους τους.

    Μην ενδίδετε στην ανάγκη των ανθρώπων αυτών να κερδίσουν τον οίκτο σας. Δώστε τους το θάρρος και βοηθήστε τους να πιστέψουν στον εαυτό τους.

    “Δεν καταλαβαίνεις”

    Έρχονται φορές που όλοι νιώθουμε πως κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει. Όταν κάποιος επαναλαμβάνει το παράπονο ότι, κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει, αυτό μπορεί να μαρτυρά ότι παριστάνει το θύμα.

    Με τη φράση αυτή, διαφοροποιούν τις δικές τους εμπειρίες από τις δυσκολίες όλων των άλλων ανθρώπων.

    Την ίδια στιγμή, αποκρούουν κάθε απόπειρα στήριξης ή συμβουλής. Η ενσυναίσθηση είναι αναγκαίο στοιχείο των ανθρώπινων σχέσεων. Πρέπει όμως να μπορείτε να καταλάβετε πότε κάποιος δυσκολεύεται πραγματικά και πότε θέλει να δείξει αδύναμος και έρμαιο των καταστάσεων.

    “Ποτέ δεν το ήθελα αυτό”

    Η φράση αυτή, αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας των ανθρώπων με ψυχολογία του θύματος. Λέγοντάς την, απαλλάσσουν τον εαυτό τους από την ευθύνη της αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες στη ζωή του.

    Η φράση αυτή ωστόσο, είναι χαρακτηριστική της θυματοποίησης. Τονίζοντας την έλλειψη ελέγχου της κατάστασης, τα άτομα αυτά ενισχύουν το αφήγημα της απελπισίας και της αδυναμίας. Μάθετε να διακρίνετε πότε η φράση αυτή χρησιμοποιείται χειριστικά ώστε να ενθαρρύνετε τους άλλους να εξελιχθούν και να απαλλαγούν από τη νοοτροπία του θύματος.

    “Πάντα εγώ υποφέρω”

    Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσχέρειες. Κανείς δεν αποφεύγει τον πόνο. Όταν κάποιος λέει διαρκώς πως, μόνο εκείνος υποφέρει, η φράση αυτή μπορεί να δείχνει ψυχολογία του θύματος. Η φράση αυτή τους βάζει σε μια θέση μόνιμης δυστυχίας και ανημποριάς.

    Ενισχύει τον πόνο τους και τους κάνει να παραβλέπουν το γεγονός ότι, τα προβλήματα είναι κομμάτι της ζωής του καθενός. Ενώ πρέπει να καταλαβαίνετε και ν’ αποδέχεστε τα αισθήματα των άλλων, καλό είναι να είστε σε θέση να διακρίνετε πότε η φράση αυτή λέγεται για ν’ αποσπάσει τον οίκτο σας και έχει χειριστικά κίνητρα.

    Βοηθήστε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα πιο ισορροπημένο αφήγημα, όπου η ζωή τους δεν είναι μόνο μια ιστορία πόνου και δυστυχίας.

    “Η ζωή μού φέρεται πολύ άδικα”

    “Η ζωή είναι άδικη μαζί μου”: Μία χαρακτηριστικά φράση των ανθρώπων με ψυχολογία του θύματος. Είναι μια παραπλανητική φράση που λέγεται ώστε το άτομο να φανεί το αιώνιο θύμα των άδικων καταστάσεων που του εξυφαίνει η ζωή. Η ζωή δεν μπορεί να είναι πάντα άδικη. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αδικίες κάποια στιγμή στη ζωή του.

    Μπορεί το άτομο να επαναλαμβάνει αυτό το κλισέ, στην προσπάθειά του να εκμαιεύσει τον οίκτο των άλλων. Πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε το νόημα της φράσης αυτής, ώστε να καλλιεργήσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα, την αυτονομία, τη δύναμή σας και το αίσθημα ισορροπίας.

    Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποτιμάτε τα προβλήματα και τη στεναχώρια των άλλων. Απλά, πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε την υπερβολή και να καλλιεργείτε την ενδυνάμωση, του εαυτού σας και των άλλων.

    Tip: Η σημασία της συμπόνοιας

    Η διαχείριση των ανθρώπινων συναισθημάτων και συμπεριφορών, είναι ένα περίπλοκο ταξίδι. Θέλει ευαισθησία και προσοχή η προσέγγιση των ανθρώπων που έχουν την ψυχολογία του θύματος.

    Ο Καρλ Γιούνγκ είχε πει πως, “Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη σκοτεινή πλευρά των άλλων, είναι να διαλύσουμε το σκοτάδι μέσα μας”.

    Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της θυματοποίησης. Οι παραπάνω εκφράσεις, εκτός από εργαλεία για την απόσπαση συναισθημάτων οίκτου και συμπάθειας, μπορεί να είναι ανάγκη για βοήθεια και αποτέλεσμα βαθιά ριζωμένων ανασφαλειών και ανεπίλυτων θεμάτων από το παρελθόν. Να θυμάστε πως, κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα για τα οποία δεν μιλάει.

    Η αναγνώριση και η κατανόηση, είναι το πρώτο βήμα προς την προσωπική εξέλιξη. Καλλιεργήστε τη συμπόνοια, την ευαισθησία και την κατανόηση στις ανθρώπινες σχέσεις.

    ICECAP
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Η Αννα Μαστοράκου στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» – ΦΩΤΟ

    Εγραψε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου...

    Τραγωδία: Νεκρή 20χρονη – Σοβαρά τραυματισμένοι οι γονείς της – ΦΩΤΟ

    Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο πριν το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας...

    Το Φως που Δημιουργούμε: Σκέψεις για τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανθρώπινη Αντοχή

    Του Γιώργου Καρβουνιάρη*   Πώς θα έλαμπε το φως, αν πρώτα...