Αναγνωστοπούλου – Μάρκου για τα 30χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα

Ημερομηνία:

Σε δήλωση των βουλευτών Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, σχετικά με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, αναφέρονται τα εξής:

Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από τη μέρα της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα από το στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα. O Νίκος Τεμπονέρας μέλος του ΕΑΜ, βρέθηκε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, δίπλα στους μαθητές του, διεκδικώντας ένα δημοκρατικό δημόσιο σχολείο ενάντια στη «μεταρρύθμιση» της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, παρών στο μεγάλο μαθητικό κίνημα που μαζικά είχε εκδηλωθεί με καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Στο ίδιο σημείο, στη λάθος πλευρά βρέθηκε το τάγμα εφόδου της ΟΝΝΕΔ και ο Γιάννης Καλαμπόκας που με σιδηρολοστούς πήγαν να επιβάλλουν «τον νόμο και την τάξη» στο 3ο Λύκειο Πατρών, να απομακρύνουν την «ανομία» από το σχολικό συγκρότημα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός, δολοφονημένος με απίστευτη μανία από τον σιδηρολοστό του Καλαμπόκα, με την ίδια μανία που το παρακράτος ήθελε να διαλύσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες της νεολαίας για δημοκρατία και ελευθερία.

30 χρόνια η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, υπενθυμίζει την υποχρέωση να σταθούμε στη σωστή πλευρά, ενάντια στη σκοταδιστική μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης –και πάλι-  Μητσοτάκη. 30 χρόνια μετά ομοιότητες και συσχετίσεις με πρόσωπα και καταστάσεις του 1991, δυστυχώς δεν είναι τυχαίες και συμπτωματικές. Η νεοφιλελεύθερη επέλαση στην Παιδεία, η επίκληση του νόμου και της τάξης, η ενοχοποίηση των ΑΕΙ ως κέντρων ανομίας απαιτεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και δικαιώνεται κάθε φορά που η ιστορία μας καλεί να διαλέξουμε στρατόπεδο.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων από το Clasico, 984 ευρώ η μέση τιμή εισιτηρίου του ντέρμπι

Η Μπαρτσελόνα “πληγώθηκε” βαθμολογικά αλλά και στο γόητρο, χάνοντας...

Πέθανε στα 63 της η δημοσιογράφος Λίλιαν Παπακώστα

Στα 63 της χρόνια πέθανε το βράδυ της Κυριακής...

Πάτρα: Τελευταίες «πινελιές» στην πλατεία Όλγας

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο έβαλαν την Δευτέρα 26 Οκτώβρη,...

Κακοτάρι Ηλείας: Τα καζάνια έβρασαν και η πλατεία γέμισε κόσμο – Η 2η Γιορτή Τσίπουρου

Τα καζάνια μπήκαν σε λειτουργία, οι σπιτικοί μεζέδες πήραν...