Οι Βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση με θέμα τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Η ερώτηση φέρει την υπογραφή 45 ακόμη Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είναι γνωστή σε όλους πλέον η τακτική της Κυβέρνησης να καταλείπει τη διακυβέρνηση της χώρας στον αυτόματο πιλότο και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έμφορτοι ανησυχίας ζητούν να ενημερωθούν αναφορικά με το εάν οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν μεριμνήσει για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που υιοθετήθηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης στις ΜΕΘ, της μεγάλης πίεσης στο ΕΣΥ και του επιπέδου επικινδυνότητας, που το State Department έχει αξιολογήσει στο επίπεδο 4. Επιπλέον, ως προς το εάν έχει δρομολογηθεί η έγκαιρη έκδοση της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», εάν το πρόγραμμα έχει τύχει της αναγκαίας επεξεργασίας και επικαιροποίησης και τέλος, ως προς το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν και τα συγκριτικά στοιχεία του Προγράμματος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι Έλληνες πολίτες, με τη βαριά οικονομική κρίση να επικρεμάται, ζητούν την έγκαιρη ενεργοποίηση του Προγράμματος, ώστε να χαρούν και αυτοί τις διακοπές τους στη χώρα σε υγειονομικά ασφαλές πλαίσιο. Άλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το περσινό απερίσκεπτο άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού και τις σκληρές επιπτώσεις αυτού και άπαντες απαιτούν μια υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση σε πλαίσιο εμπιστοσύνης, ώστε να ενισχυθεί παράλληλα η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Θέλει μεγάλη προσοχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα: «Μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού»
Οι σοβαρότατες επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που εξακολουθητικά πλήττει και τη χώρα μας είναι ήδη ορατές. Μάχη για την επιβίωση δίνει, εκτός από τον τομέα της υγείας και ο τομέας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό και ευρισκόμενη σε καθεστώς πανικού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει στηρίξει σχεδόν όλες της τις ελπίδες της, όπως και την προηγούμενη χρονιά, για την επανεκκίνηση της οικονομίας στο άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού, που έχει προγραμματισθεί για την 15η Μαΐου.
Προς το σκοπό αυτό, το Υπουργείο διατείνεται πως έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο, οργανώνει διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού κλπ. Βεβαίως, όλα αυτά ενώ κορυφαίες χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προσβλέπει σε τουριστική κίνηση, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτρέπουν τους πολίτες τους να έλθουν στην Ελλάδα.
Όμως τα ανωτέρω μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού εντούτοις, φαίνεται πως δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες προβλέψεις για τον εσωτερικό τουρισμό, όπως και την προηγούμενη χρονιά, που πλήττεται βάναυσα από την ανασφάλεια, αβεβαιότητα και τις παλινωδίες της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2020, δυνάμει των διατάξεων του αρ 83 του ν.4690/2020(Α`104) ψήφισε μεν την παράταση του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2021, χωρίς να έχει δώσει καμιά περαιτέρω ενίσχυση από πέρσι. Ταυτόχρονα, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων, στην επικαιροποίηση των στοιχείων, των καταλόγων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα, των υγειονομικών πρωτοκόλλων κλπ.
Κατόπιν των ανωτέρω, με δεδομένο ότι πρέπει να εξασφαλισθεί μια υγειονομικά ασφαλής επανεκκίνηση σε πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης και παράλληλα να ενισχυθεί η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία,
οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται:
1) Έχετε μεριμνήσει για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που υιοθετήθηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, τόσο σε σχέση με την υποδοχή των ξένων τουριστών όσο και αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και το επίπεδο επικινδυνότητας, που το State Department έχει αξιολογήσει στο επίπεδο 4; Σε ποια ακριβώς σημεία τροποποιούνται;
2) Θα προβείτε εγκαίρως στην έκδοση της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, της διαδικασίας, των όρων, του ειδικότερου χρόνου υλοποίησης του προγράμματος, των οργάνων και κάθε άλλου ζητήματος σχετικού με τη διαχείριση, παρακολούθηση, χρηματοδότηση, υλοποίηση ή άλλη συναφή ενέργεια για τη λειτουργία και την εκτέλεση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»; Ποιες θα είναι οι ειδικές προβλέψεις και πότε καθορίζεται ο ακριβής χρόνος εκδόσεώς της;
3) Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει τύχει της αναγκαίας επεξεργασίας και επικαιροποίησης από το Υπουργείο; Πόσα συνολικά χρήματα θα διατεθούν; και τέλος
4) Ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία του Προγράμματος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος