Ανακαλύφθηκε νέα «Πομπηία»; Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα και πολύτιμους λίθους σε μία χαμένη πόλη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σπουδαία ανακάλυψη από Ιταλούς αρχαιολόγους στην Κλατέρνα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που κάποιοι την αποκαλούν και «Πομπηία του Βορρά». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντόπισαν 3.000 νομίσματα. Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η ανακάλυψη 50 εγχάρακτων πολύτιμων λίθων, που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός εργαστηρίου στην πόλη, εξειδικευμένου στην παραγωγή τους.

    Στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου στην Κλατέρνα, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κατά μήκος της Via Emilia, μεταξύ των αποικιών Bononia (Μπολόνια) και Forum Cornelii (Ιμόλα), οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει εξαιρετικές ανακαλύψεις που μπορούν να μεταμορφώσουν αυτόν τον τόπο σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο χωρίς προηγούμενο, στη Βόρεια Ιταλία.

    Ένα σημαντικό νόμισμα που ανακαλύφθηκε είναι ένα εξαιρετικό ‘quinarius‘, που χρονολογείται από το 97 π.Χ. Ο κουινάριος ήταν ένα μικρό αργυρό Ρωμαϊκό νόμισμα, που άξιζε όσο το ήμισυ του δηναρίου.  Αυτό το νόμισμα διαθέτει μια λεπτομερή απεικόνιση μιας «φτερωτής νίκης» να γράφει σε μια ασπίδα, που στηρίζεται σε ένα τρόπαιο. Η σαφής παρουσία της λέξης ‘ROMA’ μαρτυρά τον εορτασμό των στρατιωτικών νικών και τη σύνδεση της πόλης με τη ρωμαϊκή δύναμη. Το μοτίβο είναι συμβολικό των στρατιωτικών νικών της Ρώμης και της δύναμης και της κυριαρχίας της έναντι των εχθρών της.

    Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

    «Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μη στρωματοποιημένη αρχαιολογική περιοχή στη Βόρεια Ιταλία», δήλωσε η Λουσία Μποργκοτζόνι, υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας. «Δεδομένης της σημασίας και της ποσότητας των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής, μπορούμε πιθανώς να μιλήσουμε για μια Πομπηία του βορρά».

    Η ανακάλυψη των αργυρών νομισμάτων και των πολύχρωμων πολύτιμων λίθων, που πιθανότατα παράγονταν σε τοπικό επίπεδο, υποδηλώνει ότι η Κλατέρνα δεν ήταν μόνο κέντρο διαμετακόμισης, αλλά και ένα ζωντανό εμπορικό κέντρο.

    Ανακαλύφθηκε νέα «Πομπηία»; Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα και πολύτιμους λίθους σε μία χαμένη πόλη
    (Φωτογραφία: Soprintendenza Bologna

    Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης δεκάδες πολύχρωμους πολύτιμους λίθους, χαραγμένους με ομοιώματα διαφόρων θεοτήτων και σημαντικών κτιρίων.

    Ανακαλύφθηκε νέα «Πομπηία»; Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα και πολύτιμους λίθους σε μία χαμένη πόλη
    (Φωτογραφία: Roberto Macri/Soprintendenza Bologna)

    Οι ερευνητές έχουν κάνει ανασκαφές μόνο στο ένα δέκατο, ή σε περίπου 44 στρέμματα (18 εκτάρια), της πόλης μέχρι στιγμής. Οι ανασκαφές στον χώρο θα συνεχιστούν. Το υπουργείο ελπίζει να αποκαταστήσει το θέατρο που υπάρχει στον χώρο στο μέλλον.

    Ο στόχος είναι ο μετασχηματισμός της Κλατέρνας από αρχαιολογικό χώρο σε αρχαιολογικό πάρκο διεθνούς εμβέλειας. Με έκταση 44 στρεμμάτων, η Κλατέρνα είναι υποψήφια να γίνει ο μεγαλύτερος μη στρωματοποιημένος χώρος στη Βόρεια Ιταλία. Η Υφυπουργός Μποργκοτζόνι υπογράμμισε τον μοναδικό χαρακτήρα του χώρου, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού νέων παρεμβάσεων, με κονδύλι περίπου 450.000 ευρώ για την περίοδο 2022-2024.

    Η ιστορία της πόλης

    Η Κλατέρνα πιθανώς ιδρύθηκε για να αποτελέσει κομβικό σημείο εφοδιασμού μεταξύ των δύο κύριων αποικιών, όπως και πολλοί άλλοι οικισμοί κατά μήκος της Via Emilia. Κατείχε μια θέση, που αποτελούσε μέρος της ημερήσιας πορείας για τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Η τοποθεσία της βρισκόταν μεταξύ του οικισμού Maggio και του ρέματος Quaderna, δίνοντάς της στρατηγική σημασία στο ρωμαϊκό οδικό δίκτυο.

    Με την έναρξη του ρωμαϊκού εποικισμού της Κισαλπικής Γαλατίας και την κατασκευή της Via Emilia, η Κλατέρνα μεταμορφώθηκε, ως αποτέλεσμα της σύγκλισης μιας άλλης σημαντικής οδού- ίσως της Via Flaminia Minor- η οποία διέσχιζε τα Απέννινα Όρη και συνέδεε την Εμιλιανή οδό με το Αρέτσο.

    Ανακαλύφθηκε νέα «Πομπηία»; Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα και πολύτιμους λίθους σε μία χαμένη πόλη
    Φωτογραφία: ARCA Bolognese Apennines

    Η Κλατέρνα ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και αρχικά ήταν ένα μέτριο χωριό, αποκτώντας στη συνέχεια το καθεστώς της ισοπολίτιδας πόλης (municipium) στον 1ο αιώνα π.Χ. και έγινε πρωτεύουσα μιας περιοχής μεταξύ των ποταμών Idice και Sillaro.

    Όπως πολλές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κλατέρνα άρχισε να παρακμάζει κατά τη διάρκεια της ταραχώδους κρίσης του 3ου αιώνα. Επηρεασμένη από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των ρωμαϊκών θεσμών, μαζί με τις επιδρομές βαρβάρων που χαρακτήρισαν την εποχή, η πόλη γνώρισε σταδιακή εξαθλίωση, ενώ μειώθηκε και ο πληθυσμός της. Αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε στην οριστική εγκατάλειψη μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα, κατά την περίοδο μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Κλατέρνα μετατράπηκε σε σπάνιο παράδειγμα χαμένης πόλης στην περιοχή Emilia-Romagna.

    Οι αρχαιολόγοι, κάνοντας ανασκαφές στην Κλατέρνα, που είναι γεμάτη ιστορία, έφεραν στο φως μια μοναδική κληρονομιά. Ανάμεσα στους θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί είναι μια ρωμαϊκή βίλα με εξαιρετικά διατηρημένα μωσαϊκά και απομεινάρια από αρχαία άροτρα. 

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Διέρρηξαν ΙΧ αλλά… και διαμέρισμα

    ∆ιάρρηξη σηµειώθηκε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθµευµένο κάτω από...

    Διακίνηση ναρκωτικών στην Πάτρα: Στον Κορυδαλλό οι τρεις συλληφθέντες

    Προσωρινά κρατούµενοι κρίθηκαν µετά τις απολογίες τους ενώπιον του...

    ΠΑΤΡΑ: Βγήκε μαχαίρι σε κλαμπ! Επεισόδιο για μία κοπέλα

    Σοβαρό επεισόδιο σηµειώθηκε, χθες τα ξηµερώµατα, σε κλαµπ στο...

    ΠΑΤΡΑ: Ελεύθερος ο 16χρονος που κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε 8χρονο

    Ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους αφέθηκε, την παραµονή των Χριστουγέννων,...
    Best Shop