Ανάλυση CNN: Πανικός στην Ουκρανία από την εκεχειρία που επαγγέλλεται ο Τραμπ – Φόβοι για παραχωρήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις

    Ημερομηνία:

    Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Ουκρανία, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα και προανήγγειλε τη μεσολάβησή του για να υπάρξει εκεχειρία.

    Όπως αναφέρει το CNN, η Ουκρανία πάντοτε αποκαλούσε «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και επέμενε ότι θα τις ανακτήσει. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προτίθεται να διεξαγάγει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ έγινε μετά από 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Λίγοι στην Ουκρανία θεωρούν ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

    Αμφισβητούν ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη

    Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο ουκρανικό think tank «Prism» ανέφερε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη.

    Η εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ρεκόρ παραβίασης συμφωνιών με την Ουκρανία, εδώ και δεκαετίες. «Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία ότι θα σέβονταν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το 2015, αφού προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και πυροδότησε τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υπέγραψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μόνο και μόνο για να την παραβιάσει επανειλημμένα και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα», είπε. Η Kazdobina δήλωσε στο CNN ότι η Ρωσία είναι διπρόσωπη: «Μπορεί να το παίζει καλή, αλλά όταν πρόκειται να κάνει πραγματικά παραχωρήσεις και να κάνει ειρήνη, ποτέ δεν το κάνει».

    Τι λέει το Κίεβο

    Μετά την ανακοίνωση της επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα συνάψουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, χωρίς να συμμετέχει το Κίεβο.

    «Ως ανεξάρτητη χώρα, απλά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς. Και το διατυπώνω αυτό πολύ ξεκάθαρα στους εταίρους μας. Δεν θα δεχθούμε καμία διμερή διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς εμάς» είπε χαρακτηριστικά και παραδέχθηκε ότι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε πρώτα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν «ευχάριστο».

    Ανάλογες απόψεις έχουν και οι Ουκρανοί. Ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο δήλωσε ότι κάθε συνομιλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια επιπλέον εδαφών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

    «Μπορεί να μείνουμε χωρίς τα προσωρινά κατεχόμενα σήμερα εδάφη, χωρίς τμήματα της περιοχής Χερσώνας, της περιοχής Ζαπορίζια και της πολύπαθης Κριμαίας», είπε. «Πρέπει να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει δικαιωματικά», ανέφερε.

    Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σήμερα σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που είχε υπό τον έλεγχό της πριν την εισβολή. Επίσης εκτιμάται ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε μια κατάσταση που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως «ζοφερή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς καταπνίγεται η αντιπολίτευση, ενώ γίνονται καταγγελίες για στοχοποίηση κοινοτήτων ή ατόμων που η Μόσχα θεωρεί ότι αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία εκρωσισμού.

    Επικίνδυνο προηγούμενο

    «Δεδομένου του πόσα θύματα είχε ήδη αυτός ο πόλεμος και για να τελειώσει με τους όρους κάποιου άλλου… τότε γιατί πέθαναν αυτοί (οι Ουκρανοί στρατιώτες) και γιατί υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη;», είπε.

    Επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης του Ντόναλντ Τραμπ είναι και οι στρατιωτικοί, που βρίσκονται στις γραμμές του μετώπου. Για επικίνδυνες συνέπειες προειδοποίησε ο διοικητής τάγματος της 66ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.

    «Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και θα δείξει στη Ρωσία ότι μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα, να καταλάβει το έδαφός της και να το κάνει δικό της ατιμώρητα στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μικρότερες χώρες που βρίσκονται κοντά της.

    Ο Πούτιν έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφείς τους στόχους του: Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι, ακόμη και αν αρχικά συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τελικά θα υποκινήσει περαιτέρω μάχες για να επιτύχει το τελικό του παιχνίδι.

    «Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει τον Πούτιν από το να μας επιτεθεί ξανά και να καταλάβει άλλη μια ή περισσότερες περιοχές. Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν μας βοηθήσουν, τότε η σύναψη ειρήνης τώρα πιθανότατα θα οδηγήσει σε πόλεμο σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Sablyn.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το υπουργείο Μεταφορών καταργεί τους λεωφορειοδρόμους: Προτεραιότητα στα ταξί και τα μηχανάκια…

    Το «τέλος» των λεωφορειοδρόμων της Αθήνας μέσω της ελεύθερης...

    8 λάθη στην καθαριότητα της κουζίνας που τελικά την κάνουν πιο βρώμικη

    Μπορεί να έχουμε κάνει μια γρήγορη γενική καθαριότητα στην κουζίνα μας,...

    Πέντε πράγματα που κάνουν το σεξ χειρότερο

    Τα όργανα του σώματος που συμμετέχουν στην σεξουαλική διαδικασία,...

    Πάνω από 21.500 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σε 22 μέρες, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ – Τα πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου

    Πάνω από 21.500 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα...
    Best Shop