Αναπτυξιακός Νόμος: Ποιες αλλαγές έρχονται για τις ΜμΕ

    Ημερομηνία:

    Κάποιες από αυτές είναι μεταξύ άλλων η  αύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης από 10 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και από 30 σε 50 εκατ. ευρώ για το σύνολο συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Anodos Consulting, σε ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα, σχετικά με τις αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο.

    1.Καταργείται το καθεστώς ενίσχυσης με τίτλο «Έρευνα & Εφαρμοσμένη Καινοτομία» και δημιουργούνται τρία νέα καθεστώτα το καθεστώς «Σύγχρονες Τεχνολογίες», το καθεστώς «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» και το καθεστώς «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης».

    2.Προστίθεται επιπλέον κίνητρο η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου. Πλέον τα παρεχόμενα κίνητρα είναι τα εξής:

    • Φορολογική Απαλλαγή
    •  Επιχορήγηση
    • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
    • Επιδότηση δημιουργούμενης απασχόλησης
    • Xρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.

    3.Θα προβλέπεται και κίνητρο ταχείας αδειοδότησης ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά θα αφορά κυρίως περιοχές ειδικής ενίσχυσης.

    4.Σημαντική αλλαγή που θα τονώσει το επιχειρηματικό κλίμα είναι ότι το κίνητρο της επιχορήγησης θα είναι εφικτό πλέον και για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, για την ενίσχυση με τη μορφή φοροαπαλλαγής θα υπάρξει αύξηση κατά 50% στο όρια των ενισχύσεων.

    Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της Anodos Consulting, μια σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα να υποβάλει κάθε φορέας επένδυσης αίτηση υπαγωγής του ίδιου επενδυτικού σχεδίου σε πέραν του ενός καθεστώτος ενίσχυσης, εφόσον τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής. Με την υπαγωγή του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε ένα καθεστώς αυτοδίκαια απορρίπτοντας όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις υπαγωγής για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο.

    Οι παραπάνω αλλαγές είναι σημαντικές και σίγουρα οι επενδυτές τις βλέπουν με θετική ματιά. Δίνονται ακόμη πιο δελεαστικά κίνητρα για επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί. Όπως εκτιμά η Anodos Consulting, τα προβλήματα που έχει ο Αναπτυξιακός είναι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και έχουν γίνει έντονες κατά την πραγματοποίηση των πρώτων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/22. Δεν τηρήθηκαν οι χρόνοι του αναπτυξιακού και για το λόγο αυτό επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων. Θα πρέπει με τις αλλαγές τις οποίες εισάγει πλέον το υπουργείο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22 να οργανωθεί καλύτερα ο τρόπος έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει η εν λόγω νομοθεσία, εκτιμά. Επιπλέον θα πρέπει ο Αναπτυξιακός Νόμος να έχει να χρηματοδοτήσει όλα τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Τέλος, πολλοί επενδυτές θεωρούν απαραίτητο να αλλάξει το κριτήριο αξιολόγησης που αφορά την αύξηση απασχόλησης με βάση το ύψος της επένδυσης. Σε πολλές επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση δεν είναι εύκολο να αυξηθούν οι θέσεις εργασίες καθώς οι νέες γραμμές παραγωγής είναι αυτοματοποιημένες και χρειάζονται λιγότερο προσωπικό. Αλλά σε επενδύσεις που αφορούν κλάδους, όπως ο τουρισμός, σίγουρα είναι πιο εύκολο να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραγωδία: 30χρονος κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στον συγκάτοικό του

    Ένα τραγικό συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα...

    Η Πάτρα… βρωμάει! Και θα πρέπει κάτι να κάνει η Δημοτική Αρχή

    Για να λέμε του στραβού το δίκιο! Η Πάτρα…...

    ΠΑΤΡΑ: Απαιτείται ενημέρωση για την Κανάρη

    Δεν έχουν άδικο οι  καταστηματάρχες και επαγγελματίες που έχουν...