Φως στο πολύχρονο και αδιέξοδο τούνελ δόθηκε με την ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Χιλιάδες πτυχιούχοι γεωπόνοι, δασολόγοι και ιχθυολόγοι πενταετούς φοίτησης ήταν σε «ομηρία» αφού ήταν αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Τέρμα στην πολυετή «ομηρία» χιλιάδων πτυχιούχων γεωπόνων, δασολόγων και ιχθυολόγων πενταετούς φοίτησης μπαίνει με τη ρύθμιση που προέκυψε έπειτα από στενή συνεργασία ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελο Συρίγο.
Το ζήτημα είχε προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου, όταν οι συγκεκριμένες σχολές μετασχηματίστηκαν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ το 2018 και 2019.
Η νέα, ευεργετική ρύθμιση αφορά χιλιάδες πτυχιούχους γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους πενταετούς φοίτησης οι οποίοι ήταν κυριολεκτικά σε «ομηρία» αφού ήταν αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Πλέον με την ρύθμιση που κατατέθηκε αναφέρονται ονομαστικά τμήματα, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για όσα δεν αναφέρονται, ότι με αίτηση της συγκλήτου του εκάστοτε ΑΕΙ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από γνώμη του ΓΕΩΤΕΕ που παρέχεται μετά από 60 ημέρες, αλλά και γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μπορούν να υπάρχουν και νέες εγκρίσεις γι’ αυτά τα τμήματα, χωρίς στο μέλλον να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.