Αναταραχή στις διεθνείς αγορες: Πώς έγιναν «καπνός» 3 τρισ. δολάρια από τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας

    Ημερομηνία:

    Oι διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν να ποντάρουν πλέον στους σωτήρες της αγοράς, όπως πχ την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς η πιο ταραχώδης εβδομάδα του έτους σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία καταστρέφει τα κάποτε αξιόπιστα εγχειρίδια συναλλαγών τους.

    Με τα στοιχεία της Παρασκευής (2.8.2024) για τις αγορές των ΗΠΑ να υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μιας οικονομικής ύφεσης μπροστά μας, η αγορά ομολόγων έδωσε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η περιοριστική νομισματική στάση του Jerome Powell κινδυνεύει πλέον με σφάλμα πολιτικής. Έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η μεγάλη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης του 2024 «τρέμει» μετά από απογοητεύσεις κερδών υψηλού προφίλ και νέους φόβους ότι η επενδυτική σπατάλη δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς για μεγάλο μέρος της εταιρικής Αμερικής.

    Mighty Tech, της οποίας τα μεγαλύτερα ονόματα πραγματοποίησαν ένα καυτό ράλι μέχρι τον Ιούνιο, «βυθίστηκε» σε διόρθωση, διαγράφοντας περίπου 3 τρισ. δολάρια αξίας σε λιγότερο από ένα μήνα. Ένας μακροχρόνια κοιμισμένος δείκτης της ανησυχίας των εμπόρων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

    Πρόκειται για μία μόνο ασταθή εβδομάδα σε ένα έτος επικής ανάληψης κινδύνου και η Fed επιθυμεί να μην αντιδράσει υπερβολικά σε δεδομένα ενός μήνα, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

    Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων τώρα ξαφνικά αντισταθμίζουν τα πάντα, από τον κίνδυνο μιας ήπιας πτώσης των μετοχών έως μια ολοκληρωμένη κρίση. Οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν κόψει δισ. δολάρια σε εύκολα κέρδη «καβαλώντας» τις πιο καυτές τάσεις στις μετοχές των μεγαλοκαπιταλιστικών εταιρειών, δέχονται πλήγμα.

    «Όλοι θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει πολύ να μειώσει τα επιτόκια και όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να το αντανακλούν αυτό», δήλωσε η Priya Misra, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην JPMorgan Asset Management. «Οι αγορές βλέπουν μπροστά και αναγνωρίζουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ανάπτυξη κάτω από την τάση».

    Μια κάποτε αδιανόητη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο έχει γίνει γρήγορα η βασική γραμμή για μια ομάδα τραπεζών της Wall Street που ξαφνικά πείστηκε ότι ο Πάουελ περίμενε πολύ καιρό για να δράσει. Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου είχε μία από τις πιο αδύναμες επιδόσεις από την εποχή της πανδημίας, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ μηνών.

    Ο Nasdaq 100 σημείωσε πτώση 3% στην τέταρτη εβδομάδα απωλειών του, ενώ ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2%. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 40 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τα κρατικά ομόλογα πραγματοποίησε το ισχυρότερο ράλι του από το 2020. Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street – ο VIX – εκτοξεύθηκε προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2022 σε ένα σημείο των συναλλαγών της Παρασκευής, πλησιάζοντας το 30.

    Ένας τρόπος για να περιγράψει κανείς την αναταραχή είναι ένας δείκτης της Wall Street που δείχνει πόσο γρήγορα αλλάζει το κλίμα από το ένα λεπτό στο άλλο. Ο δείκτης VVIX, ή αλλιώς ο δείκτης μεταβλητότητας, εκτινάχθηκε κατά περίπου 40 μονάδες αυτή την εβδομάδα, ένα διάστημα που περιλάμβανε ένα ράλι 3% και δύο πτώσεις 2% και πλέον στον Nasdaq 100. Βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι μετοχές βρίσκονταν στην αρχή της μεγαλύτερης ετήσιας πτώσης τους από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Φυσικά, ενώ οι κινήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη έκρηξη της αγοράς το 2024, δεν είναι καθόλου χωρίς πρόσφατο προηγούμενο, με τα κρατικά ομόλογα και τις εταιρείες τεχνολογίας να σημειώνουν επικές απώλειες μόλις πριν από δύο χρόνια. Τα στοιχήματα ενάντια στον Πάουελ και τους Magnificent 7 υπήρξαν δαπανηρό λάθος για τους traders σε επεισόδια του παρελθόντος, και η ιστορία είναι γεμάτη με καλοκαιρινές πωλήσεις μετοχών που αργότερα ξετυλίχθηκαν.

    «Ο Αύγουστος είναι ένας φρικτός, φρικτός μήνας για το χρηματιστήριο. Και ο λόγος που το ξέρω αυτό είναι ότι έχει διακόψει σχεδόν όλες τις καλοκαιρινές μου διακοπές τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Jay Hatfield, ιδρυτής της Infrastructure Capital Management. «Η αγορά διαπραγματεύεται σαν να πρόκειται να έχουμε μια σημαντική ύφεση. Η θέση μας είναι ότι θα έχουμε το φυσιολογικό εποχικό φρικιό και στη συνέχεια θα λάβουμε περισσότερα στοιχεία για την οικονομία και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν βυθίζεται, απλώς επιβραδύνεται».

    Αν μη τι άλλο, οι πρόσφατες διακυμάνσεις δείχνουν ένα μοτίβο όπου η αδυναμία στις μετοχές αντισταθμίζεται από κέρδη στα ομόλογα, μια σχέση που ενισχύει τη διαφοροποίηση με τρόπο που απουσίαζε για μεγάλα διαστήματα των δύο τελευταίων ετών. Ένα ETF που παρακολουθεί τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκε σχεδόν 6% την εβδομάδα. Η αντίστροφη σχέση σπάνια ήταν πιο έντονη από ό,τι αυτή την εβδομάδα.

    Παρόλα αυτά, η αγορά δικαιωμάτων δείχνει ότι η ζήτηση για προστασία είναι πραγματική. Η τιμή των αντισταθμίσεων κινδύνου ουράς που πληρώνουν σε ένα μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ – ίσως και 30% – αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

    Οι κινήσεις αυτές τροφοδοτούνται από τον φόβο ότι ο Πάουελ έκανε λάθος την Τετάρτη, όταν σήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι έμποροι τιμολογούν τώρα μια μείωση κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα ήπια σχόλια του Πάουελ συνέβαλαν στην επέκταση ενός ράλι μετοχών την Τετάρτη, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες αποσύρθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς τα σχετικά οικονομικά στοιχεία έπεισαν τους εμπόρους ότι δεν ήταν αρκετά ήπιος.

    «Είναι πίσω από την καμπύλη», δήλωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα και επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας παγκόσμιας κατανομής, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτή η τιμή για τα επιτόκια δεν συνάδει με το πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Σίγουρα δεν συνάδει με το πού βρίσκεται ο πληθωρισμός σήμερα».

    Για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, οι επενδυτές έχουν βρει παρηγοριά στα αξιόπιστα κέρδη της τεχνολογίας, τα οποία έχουν αποδειχθεί αντίδοτο σε ένα πλήθος ασθενειών της αγοράς. Τώρα όμως, ξαφνικά αποτελούν πηγή ανησυχίας. Οι μετοχές της Intel  διολίσθησαν περισσότερο από το 1982, αφού η κατασκευάστρια τσιπ σηματοδότησε ότι δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να κερδίσει τον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Amazon κατρακύλησε αφού δήλωσε στους επενδυτές ότι τα κέρδη προς το παρόν θα υποχωρήσουν σε σχέση με τις μεγάλες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη.

    «Το φράγμα σπάει, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο Mike Bailey, διευθυντής ερευνών στην FBB Capital Partners. «Οι επενδυτές μπορεί να μειώσουν την αύξηση των κερδών της τεχνολογίας, αν βρεθούμε σε ύφεση. Γιατί να πληρώσουν έναν τεράστιο πολλαπλασιαστή για μια τεχνολογική μετοχή με βραδύτερη ανάπτυξη;».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αναλυτικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια

    Ποιος φοβάται το σκοτάδι; Η Νέα Σελήνη στο Σκορπιό (01/11) μάς...

    Κατερίνα Καινούργιου: Με εντυπωσιακό look στα εγκαίνια του νέου μαγαζιού του συντρόφου της

    Το «παρών» στα εγκαίνια του νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος του...

    Τρεις συλλήψεις σε στοχευμένους ελέγχους σε Πατρινά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

    Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα,...
    Best Shop