Ανατιμήσεις σε εμπόριο και είδη κατοικίας – Στο 3% και πάλι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

    Ημερομηνία:

    Με υψηλές ταχύτητες, όχι όμως της τάξης του 10,7% που “έτρεχε” τέτοια περίοδο πέρυσι -σε σχέση με το 2022- κινήθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε ο πληθωρισμός των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στη χώρα.

    Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε όμως πάλι στο 3%, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις 6,5% σε ένδυση-υπόδηση και σε ό,τι αφορά την κατηγορία «στέγαση», όπου οι τιμές τρέχουν με 5,5%.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, παρουσίασε μικρή αύξηση 0,3% ενώ ο εναρμονισμένος στατιστικά πληθωρισμός “τρέχει” το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%.

    Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο παραμένει 49,1% ακριβότερο σε σχέση με το 2023.Τα δημητριακά και τα ψάρια παρουσιάζουν αύξησή στο 11,2% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Στο φυσικό αέριο, οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% υψηλότερα. Το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%. Ανατιμήσεις 14% έχουμε στα ασφάλιστρα υγείας.

    Αναλυτικότερα, η αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση προκύπτει από τις αυξήσεις:

    -2,8% στην ομάδα “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης σε ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε πίτσες και πίτες, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.

    -6,2% στην ομάδα “Ένδυση και υπόδηση”, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    -5,5% στην ομάδα “Στέγαση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

    -3,1% στην ομάδα “Υγεία”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

    -3,5% στην ομάδα “Εκπαίδευση”, λόγω αύξησης σε δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    -6,6% στην ομάδα “Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια”.

    Το εμπορικό έλλειμα

    Στο ιλιγγιώδες ποσό των 19,39 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα στο 7μηνο του 2024 γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθότι αναδεικνύεται το πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών.

    Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 ανήλθε σε 19.390,0 εκατ. ευρώ (20.711,4 εκατ. δολάρια) έναντι 17.683,6 εκατ. ευρώ (18.924,9 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 9,6%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.727,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12,1% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1.680,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,8%.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ιωάννα Μαλέσκου: Το τρυφερό βίντεο με την κόρη της και το μήνυμα στο Instagram

    Στην Κύθνο περνάει ένα μέρος των διακοπών της η Ιωάννα...

    Τέλος χαρτοσήμου: Τι αλλάζει μετά την κατάργηση του

    «Ψαλίδι» σε επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε περισσότερες από 600...

    MYCOAST: Σφραγίστηκαν δύο χώροι παραλίας στην Αχαϊα!

    Ρεκόρ προστίμων στην Κεφαλονιά! Τους 20.500 έφτασαν συνολικά οι έλεγχοι από καταγγελίες...

    Ντόναλντ Τραμπ: Ήταν στημένο το ντιμπέιτ – Η επίθεση στην Τέιλορ Σουίφτ και οι πανηγυρισμοί των Ομπάμα

    Επίθεση στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC το οποίο οργάνωσε...
    Best Shop