«Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα μικρότερο από αυτό που δηλώνουν οι υπάλληλοί του. Πόσο λογικό είναι ένας υπάλληλος -που κάποιες φορές αμείβεται με τον κατώτατο- να πληρώνει παραπάνω φόρους από το αφεντικό του;».
Με τα λόγια αυτά προϊδεάζουν στο υπουργείο Οικονομικών για τις εκ βάθρων αλλαγές που σχεδιάζουν στο σύστημα φορολόγησης. Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα νέο τοπίο στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους όταν -τέλη Νοεμβρίου- έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αλλάζει άρδην το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας.
Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να καταφύγουν σε τεκμαρτούς τρόπους φορολόγησης. Ωστόσο, θέλουν να θέσουν «λογικά κριτήρια» -το βασικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες ή έμποροι, να δηλώνουν στην Εφορία ότι αποκομίζουν από την επιχείρησή τους ένα «λογικό εισόδημα», το οποίο ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι κατώτερο από έναν ελάχιστο μισθό, όπως αυτός που δίνουν οι ίδιοι στους υπαλλήλους τους.
Το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται στους συντελεστές και την κλίμακα φορολόγησης, όπως λανθασμένα δόθηκε κάποια στιγμή η εντύπωση. Κρύβεται στον τρόπο της φορολόγησης των επαγγελματιών. Γιατί ακόμα και αν αποκαλύπτονται τα συνολικά τους έσοδα (μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, POS, myData κ.λπ.), πολλοί καταφέρνουν να ανεβοκατεβάζουν τα κέρδη τους κατά βούληση, βαπτίζοντας «επαγγελματικές δαπάνες» κάθε είδους έξοδα (!) που μειώνουν τα έσοδα.