Site icon Flamis.gr

Αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στο επόμενο έτος

Αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στο επόμενο έτος

Ιδιαίτερα θετική παραμένει η ABN Amro για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα δει νέα αναβάθμιση της αξιολόγησής της από τους οίκους μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οπως εξηγεί, η αισιόδοξη στάση που τηρεί οφείλεται στο γεγονός ότι εκτιμάει πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο, καθώς η ικανότητα πληρωμής τόκων αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάει επίσης πως η Ελλάδα θα δει νέα αναβάθμιση της «βαθμολογίας»μέσα στο επόμενο έτος, και κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει σημαντικό, θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, με τα επιτόκια να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα το 2022, το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις θα συνεχιστεί και θα ωφελήσει τους ελληνικούς τίτλους, ενώ τα ελληνικά spreads θα υποχωρήσουν από τις 106 μ.β σήμερα στις 70 μ.β. στο β΄ εξάμηνο του 2022.

Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στις χρηματοδοτήσεις

Δεύτερη ευκαιρία σε γυμναστήρια και παιδότοπους των οποίων η αίτηση για ενίσχυση από το ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ απορρίφθηκε, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης που θα υποβληθεί  έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα του εν λόγω προγράμματος (Τρίτη 12/10/2021 και ώρα 17.00) θα απορριφθεί, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 29/10/2021 και ώρα 15.00.

Μεικτές αποδοχές έως 700 ευρώ για έναν στους δύο συνταξιούχους

Μηνιαίες μεικτές αποδοχές έως 700 ευρώ έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Σεπτέμβριο, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι, ήτοι 1.137.364 άτομα ή το 46,1%. Επίσης, 675.389 συνταξιούχοι (27,4%) λαμβάνουν έως 500 ευρώ μεικτά, με τη μέση κύρια σύνταξη να έχει πέσει στα 738,83 ευρώ και τη μέση επικουρική να περιορίζεται στα 194,75 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Νέο έργο ψηφιακής αναβάθμισης

Τα πολλά και διαφορετικά έργα που δημοπρατούνται στην πληροφορική έχουν προκαλέσει στον κλάδο μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα. Ενα από αυτά, ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, βρίσκεται κοντά στη συμβασιοποίηση. Αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και κατακυρώθηκε, πρόσφατα, στην κοινοπραξία των εταιρειών Singularlogic και Indigital, με τις τελικές υπογραφές να αναμένονται μετά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο ανάδοχος θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην ψηφιοποίηση των φακέλων μητρώου εργαζομένων, στην ανάπτυξη εφαρμογών στο κινητό και στη διασύνδεση με τα συστήματα του Δημοσίου για τη γρήγορη απονομή σύνταξης.

Αντιμέτωπη με τριβές η ανάκαμψη

Η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, όπως διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργούν ανισορροπίες στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Η πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να κοστίσει θέσεις εργασίας», τόνισε σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel. Παράλληλα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες μπορεί να την κρατήσουν πίσω και να διαρκέσουν μετά το πέρας της πανδημίας. «Βλέπουμε άνοδο των τιμών της ενέργειας που επηρεάζει το πραγματικό εισόδημα, καθώς και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που κρατούν πίσω τη βιομηχανική παραγωγή. Η ανισορροπία αναμένεται να είναι προσωρινή, αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο θα διαρκέσει», υπογράμμισε.

Exit mobile version