Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,7% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα στις αρχές του 2024. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο λεγόμενο base effect και στην άρση κάποιων μέτρων στήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός έπιασε «πάτο» τον Νοέμβριο και πλέον θα κινηθεί μεταξύ 2,5% και 3% για το 2024, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2%, πριν να επιβραδυνθεί και πάλι το 2025.
Πάντως, θεωρείται αισιόδοξο σημάδι ότι ο δομικός πληθωρισμός –από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- υποχώρησε στο 3,4% από 3,6%.
Ωστόσο, οι policymakers ενδέχεται να θορυβηθούν με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο δείκτη να παραμένει σταθερός στο 4%. Το στοιχείο αυτό, που συνδέεται με τους μισθούς και δείχνει απότομη αύξηση στα εισοδήματα, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες αυξήσεις στις τιμές.
Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια έξι φορές μέσα στο 2024, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Όμως, τα μέλη της κεντρικής τράπεζας επιμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και οι κρίσιμες κινήσεις στους μισθούς δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου, κάτι που σημαίνει ότι οι οποίες ασφαλείς ενδείξεις για τον πληθωρισμό δεν θα φανούν παρά στα μέσα του έτους.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο μιλούσαν για πληθωρισμό στο 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και επίτευξη του στόχου για 2% το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 25 Ιανουαρίου και έχει δώσει σήμα ότι η νομισματική της πολιτική δεν θα αλλάξει στη συνεδρίαση αυτή.