ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ: Με φωτογραφίες διαψεύδει όσα είπε ο Κούγιας για την Τζωρτζίνα

    Ημερομηνία:

    Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, ανέφερε ότι σε αντίθεση με αυτά που υποστήριξε στη δίκη ο συνήγορος της κατηγορουμένης, η Τζωρτζίνα ήταν περιποιημένη, πεντακάθαρη με τα μαλλάκια της χτενισμένα.

     

    Υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες για το πώς ήταν το κοριτσάκι στο νοσοκομείο.

    «Η Τζωρτζίνα είχε όντως μια πληγή, μικρό έλκος κατάκλισης στο ινιακό οστούν του κεφαλιού της, κάτι όμως που σύμφωνα με γιατρούς θεωρείται συνηθισμένο για παιδιά που βρίσκονται σε κατάκλιση. Αυτή την πληγή τη γνωρίζαμε και την είχαμε περιποιηθεί» ανέφερε.

    Ο ίδιος μας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, δεν είναι σπάνιο να συμβεί στα παιδιά που μένουν πάρα πολλές μέρες στο κρεβάτι στη ΜΕΘ: «Όταν η κατάσταση της υγείας των παιδιών είναι βαρύτατη, όπως ήταν και η Τζωρτζίνα, το σώμα μένει για ατελείωτα 24ωρα στο κρεβάτι χωρίς να μπορούν να κινηθούν, γιατί είναι σε καταστολή.

    Δεν μπορούμε να γυρίσουμε ένα παιδάκι που έχει εγκεφαλικό οίδημα δεξιά – αριστερά, όπως κάνουμε σε έναν ενήλικο ασθενή για να μην κάνει κατακλίσεις» λέει ο γιατρός.

    Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε υπόδειγμα για την περιποίηση ασθενών τη μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών: «Ένα από τα προτερήματα θα έλεγα των φροντιστών και ειδικά των νοσηλευτών είναι ότι δίνουν απίστευτη σημασία στην περιποίηση και την καθαριότητα του παιδιού.

    Και μάλιστα σε αρκετούς συναδέλφους που έρχονται να δουν τα παιδιά μας, τους κάνει εντύπωση η καθαριότητα και η περιποίηση των ασθενών. Είναι σαν να είναι από βιβλίο. Και μάλιστα πέρα από τη φροντίδα του σώματος που γίνεται καθημερινό μπάνιο με ειδικό τρόπο γιατί είναι διασωληνωμένα τα παιδιά και χρειάζονται ώρες. Τα σεντόνια είναι καθαρά και μάλιστα οι νοσηλεύτριες έχουν ακόμα μία ιδιαίτερη ευαισθησία και περιποιούνται τα μαλάκια των παιδιών. Τα κάνουν μπάνιο».

    Όσον αφορά την αναφορά στη δίκη ότι η κατηγορουμένη ζητούσε επιτακτικά από την παιδοχειρουργό κ. Στρατούλα Σαμκινίδου να μπει στη ΜΕΘ, μας είπαν από το νοσοκομείο:

    «Η κ. Σαμκινίδου ήταν η γιατρός εφημερίας και με αυτή την ιδιότητα έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να καταλαβαίνει ποιος ασθενής πρέπει να μπει στη ΜΕΘ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη γιατρός κάλεσε τον κ. Ηλιάδη στο τηλέφωνο, γιατί αμέσως αυτό κάνουν. Ο κ. Ηλιάδης της είπε ότι καλώς θα μεταφέρουν στη μονάδα την Τζωρτζίνα.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι:

    -Το κοριτσάκι δεν υπέστη οποιοδήποτε επεισόδιο καρδιακής ανακοπής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
    -Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα για παρακολούθηση έγινε χαρτογράφηση των ζωτικών λειτουργιών της για περίπου 72 ώρες με εγκεφαλογράφο και συνεχές εικοσιτετράωρο monitoring.

    Εξετάστηκαν ακόμα οι αναπνοές, οι σφίξεις της, το εύρος της αναπνοής της, το διοξείδιο του άνθρακα και βέβαια η όλη γενική της κατάσταση.
    Δεν υπήρξε τίποτα που να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανησυχία. Δεν διαπιστώθηκαν, π.χ., χαμηλές σφίξεις ή κάτι άλλο.

    Ο χρόνος παραμονής στη μονάδα τον Ιανουάριο ήταν αρκετός για να διαπιστώσουν οι γιατροί εάν θα επαναλαμβανόταν ένα επεισόδιο όπως είχε αναφερθεί από τη μητέρα στην Παιδιατρική Κλινική.

    Το τι έγινε στην Παιδιατρική δεν το ξέρουν οι γιατροί, δεν το είδαν. Στη ΜΕΘ πάντως δεν υπήρξαν επεισόδια.

    ΚΑΡΠΑ

    Ξεκάθαρος όσον αφορά την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και πόσο κρατάει είναι ο Ανδρέας Ηλιάδης: «Το δεκάλεπτο το οποίο, για παράδειγμα, μπορεί να μείνουν βλάβες είναι ο χρόνος πριν ζητηθεί από οποιονδήποτε βοήθεια. Αυτά που λέμε εμείς, τους χρόνους της ΚΑΡΠΑ, είναι από την ώρα που κάποιος θα πέσει κάτω. «Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ο χρόνος των 20 λεπτών. Και όπως έχουμε πει και θα το ξαναπώ, είναι απαράδεκτο, δεν είναι 1 και 1 κάνουν 2, 10 και 10 κάνουν 20.

    Μαζέψαμε όλο το ρεζουμέ και την πληροφορία από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αναζωογόνησης για την ηθική της ανάνηψης. Αυτό είναι όλη η φιλοσοφία, το αν θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει ή όχι. Για παράδειγμα εάν εγώ στα 25 λεπτά καταλάβω ότι υπάρχει ένας αναστρέψιμος παράγοντας και σταματήσω στα 20 λεπτά, θα είμαι ένας κακός γιατρός που δεν βοήθησε το θύμα του. Όχι τον ασθενή, το θύμα. Προτιμώ να λέω τη λέξη θύμα.

    Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος υποστεί καρδιακή ανακοπή στη Φινλανδία που είναι παγωμένη, ξέρω ’γώ κάνει μια ανακοπή ένας άνθρωπος, αν η θερμοκρασία του ανθρώπου δεν είναι κοντά στο 36,5 απαγορεύεται να σταματήσει την ΚΑΡΠΑ στα 20 λεπτά. Απαγορεύεται» τονίζει.

    Ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ακόμα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που γίνεται ΚΑΡΠΑ όταν υπάρχει υποψία ότι η απώλεια των αισθήσεων οφείλεται σε κάποιο φάρμακο. «Αυτές οι οδηγίες της ηθικής της ανάνηψης είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι μονάδες. Για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους παίρνουν έγκριση από τα νοσοκομεία, από το υπουργείο Υγείας, από τους θεσμούς.

    Δεν ξεκινάμε ξέρεις ‘‘άντε, παιδιά, θα πάμε να κάνουμε τους γιατρούς και να κάνουμε ανάνηψη’’. Υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί, περνάμε εξετάσεις, περνάμε έλεγχο, δηλαδή θα πάμε να αποδείξουμε ότι είναι διαφορετικό; Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το πράγμα!» κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ρόδος: Παραμένει το πρόβλημα με τους μετανάστες – Κοιμούνται σε δρόμους και πάρκα

    Εικόνες ντροπής αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Ρόδο, καθώς πολλοί...

    Μουσακάς φόρμας με επικάλυψη γιαουρτιού

    Υλικά 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ½ κιλό πατάτες...

    Αιμίλιος Χειλάκης: Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων πια έχει χαρακτήρα τηλεοπτικού δράματος

    Ο Αιμίλιος Χειλάκης ήταν καλεσμένος στο «Νίκος Μουτσινάς Βραδιάτικα» το βράδυ...

    Ειρήνη Μουρτζούκου: Θετικός στη διενέργεια τεστ πατρότητας ο άνθρωπος που την μήνυσε

    Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διενέργειας τεστ πατρότητας εμφανίζεται δια του...
    Best Shop