No menu items!

    Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος του φαρµάκου – Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο διάστηµα ο κλάδος του φαρµάκου στην Ελλάδα. Από τις επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που υλοποιούν ελληνικές και πολυεθνικές φαρµακευτικές εταιρείες έως το 2026 µέχρι και τα ντιλ που έχουν σηµειωθεί το τελευταίο διάστηµα, προκύπτει πως ο κλάδος του φαρµάκου βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τελευταία εξέλιξη, η συµφωνία της φαρµακοβιοµηχανίας Famar. Η εταιρεία άλλαξε εκ νέου χέρια και περιήλθε στον έλεγχο του private equity MidEuropa µε έδρα το Λονδίνο, 4 χρόνια µετά την απορρόφησή της από το κυπριακό ECM Partners και αρκετά χρόνια µετά την ταραχώδη πορεία της. Το MidEuropa απέκτησε πολύ υψηλό πλειοψηφικό ποσοστό συµµετοχής της εταιρείας, µε τους υφιστάµενους µετόχους να διατηρούν χαµηλό ποσοστό συµµετοχής.

    Στο µέτωπο των επενδύσεων, ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες έχουν βάλει πλώρη για επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε παραγωγή αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη έως το 2026. Κάποιες εξ αυτών έχουν στραφεί και στην περιφέρεια και ειδικότερα στη βιοµηχανική περιοχή της Τρίπολης, όπου έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις επενδύσεις των ελληνικών φαρµακοβιοµηχανιών Demo, Win Medica του οµίλου Elpen, ενώ την πρόθεση να υλοποιήσει τη δική της µονάδα ενέσιµων και βιοτεχνολογικών φαρµάκων είχε γνωστοποιήσει και η Faran.

    Στο µεταξύ, όπως έχει επισηµάνει και το Money Review σε σχετικό ρεπορτάζ, µεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών για τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα συµψηφισµού του clawback µε παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025. Το εν λόγω ποσό χρηµατοδότησης του προγράµµατος ανέρχεται περίπου σε 150 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από το Ταµείο Ανάκαµψης. Συνολικά, κατατέθηκαν 40 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ισόποσα µοιρασµένο σε επενδύσεις για παραγωγή και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

    Πάντως, κύκλοι της αγοράς φαρµάκου λένε στην «Κ» πως τα κίνητρα για επενδύσεις στον φαρµακευτικό κλάδο θα πρέπει να «µονιµοποιηθούν», εξηγώντας ότι ειδικότερα «τα κίνητρα για συµψηφισµό οποιασδήποτε επιβάρυνσης όπως το clawback είναι µια καλή λύση».

    Σε εξαγορές και επενδύσεις άλλων εταιρειών προχωρούν ελληνικές φαρµακευτικές εταιρείες. Τον Νοέµβριο του 2023 ανακοινώθηκε και η εξαγορά της εταιρείας CBL Patras, που ειδικεύεται στην παραγωγή πεπτιδίων υψηλής τεχνολογίας, από τη Pharmathen. Σύµφωνα µε τις οικονοµικές καταστάσεις της τελευταίας, το τίµηµα της εξαγοράς ανήλθε σε 103,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως σηµειώνουν και πηγές της εταιρείας στην «Κ», η CBL Patras θα διατηρήσει την αυτονοµία της, δεδοµένου πως στόχος είναι να αναπτυχθούν συνέργειες µεταξύ των δύο σε εµπορικό και ερευνητικό επίπεδο µεταξύ τους. To 2023, τα έσοδα της Pharmathen σε επίπεδο οµίλου αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 341,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA έκλεισαν µε άνοδο σχεδόν 14% στα 93,1 εκατ. ευρώ. Τα λανσαρίσµατα προϊόντων (LAI) στις ΗΠΑ έδωσαν σηµαντική ώθηση στις πωλήσεις της το 2023, µε τη Pharmathen να δροµολογεί για τα επόµενα χρόνια επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ (χωρίς τις εξαγορές). Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του οµίλου στην «Κ», από τις αρχές του έτους η φαρµακοβιοµηχανία έχει προσλάβει 200 άτοµα, στοχεύοντας να προσλάβει άλλους 250 έως το τέλος του χρόνου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    SOS: Τα δύο λάθη που απειλούν την ευαίσθητη περιοχή

    Οι γυναίκες που αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή τους είναι πιο πιθανό...

    Αυξήσεις στις αποδοχές και μειώσεις στους φόρους – Αυτά είναι τα 14 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε

    Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τις...

    Γιώργος Φλωρίδης: Έρχεται αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και «ηλεκτρονικός φάκελος»

    Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλαδή στην αναθεώρηση...
    Best Shop