Ανεξέλεγκτη η παράνομη υλοτομία – Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε καυσόξυλα

    Ημερομηνία:

    Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η ανεξέλεγκτη υλοτομία, καθώς μπαίνουν στα δάση και τα αποψιλώνουν. Οι ελλείψεις σε ξύλα είναι γεγονός και υπάρχουν καθώς οι κύριες χώρες από τις οποίες εισάγουμε ξύλα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και τα Σκόπια έχουν κι εκεί ελλείψεις, με αποτέλεσμα αυτές να φέρνουν ανατιμήσεις και τελικά άνθιση της παράνομης υλοτομίας.

    «Κάθε χρόνο είχαμε παράνομη υλοτομία. Δεν σταμάτησε ποτέ και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο και όσο οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» τόνισε στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», ο πρόεδρος των Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς και πρόσθεσε:

    «Φέτος όμως, άρχισαν από πολύ νωρίς τα προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε καυσόξυλα. Οι κύριες αγορές από όπου εισάγαμε, τα κρατούν για τους ίδιους, για τον δικό τους χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αγορά ξύλων. Έχουν μείνει μόνο η οξιά από Μακεδονία και το πεύκο από την Εύβοια.

    Δεν φτάνουν τα ξύλα στο Νευροκόπι

    «Σήμερα στο Νευροκόπι έχουμε 5 βαθμούς», είπε ο πρόεδρος Κάτω Νευροκοπίου, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν ξύλα.

    Ο ίδιος είπε ότι «στην περιοχή του Νευροκοπίου που είναι από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, δεν έχουμε ξύλα. Το Νευροκόπι είναι η πιο κρύα περιοχή στην Ελλάδα. Το 25% του έτους η θερμοκρασία είναι από 0 βαθμούς και κάτω και όλον τον χρόνο περίπου στους 10 βαθμούς».

    Όπως εξήγησε, «προμηθευόμασταν ξύλα από το δασαρχείο με έκπτωση 50%, και κάθε οικογένεια έπαιρνε από  10-15 χωρικά όμως, αυτό από το 2019 σταμάτησε και δίνουν ξύλα μόνο σε ευάλωτους. Αυτό οφείλεται στη μείωση των υλοτόμων και στο ότι παράγουν ένα χωρικό ξυλείας με έσοδα 13 ευρώ ανά χωρικό όταν στο εμπόριο είναι 50 ευρώ. Άρα είναι αποτρεπτικό».

    Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «το θέμα της θέρμανσης στο Νευροκόπι θα φτάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: “Εφοδος” για κράνη – ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΥΣ “ΕΓΡΑΨΑΝ”

    Εντατικούς ελέγχους αλλά και πλήθος ενημερωτικών δράσεων πραγματοποίησαν οι...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 14/7/2025

    16:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250 2025 Γκστάαντ...

    Λέων για Μουρτζούκου: Aποδέχεται ότι ο Παναγιωτάκης δεν έχει φύγει από παθολογικά αίτια

    Την εμπλοκή της μητέρας του μικρού Παναγιώτη στον θάνατό του, για την οποία...

    Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Παγώνουν» επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ

    Αγώνας δρόμου για να καταβληθούν εντός του έτους οι...