Η βία και η παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων και εφήβων εντείνεται, με το διαδίκτυο να συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο, ως μέσο άσκησης περαιτέρω πίεσης στα θύματα τέτοιων επιθέσεων.
Συγκεκριμένα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Tik Tok κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ανήλικους να επιτίθενται βίαια σε συνομηλίκους τους, γεγονός που αποτυπώνεται από τους ίδιους ως ένδειξη ισχύος, αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεών τους.
Σύμφωνα με το Star, όπως τονίζει ειδικός στο θέμα, τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας περνούν από πολλαπλές και περίπλοκες μεταβάσεις, χάνοντας συχνά την κατεύθυνση τους. Επομένως, αν τα παιδιά δεν διατηρούν δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς ή είναι απομονωμένα από την οικογένειά τους, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν πουθενά να ανήκουν. Η ανάγκη τους για αναγνώριση, επικοινωνία και αίσθηση ότι κάποιος τους εκτιμά είναι έντονη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Δίνουν… tips για χρήση κάνναβης, κλοπές αυτοκινήτων και όπλα
Την ίδια ώρα, αρκετά βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και διαφημίζουν παράνομες δραστηριότητες δημιουργούν προβληματισμό για την ορθή χρήση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Χιλιάδες χρήστες του Tik Tok δεν διστάζουν να ανεβάσουν βίντεο μέσω των οποίων πωλούν απαγορευμένα βεγγαλικά, δίνουν οδηγίες για τη χρήση κάνναβης, αναπαριστούν μια κλοπή αυτοκινήτου με κατσαβίδι ενώ κάποιοι διαφημίζουν ακόμη και ιστοσελίδες για την αγορά όπλων…
Πέρα από τα βίντεο που προωθούν το έγκλημα, στην πλατφόρμα διακινείται και υλικό με την παράνομη δράση αρκετών χρηστών. Κόντρες με αυτοκίνητα και μηχανές σε ζωντανή μετάδοση αλλά και μπαλωθιές περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των «εγκληματιών» του Tik Tok κερδίζοντας χιλιάδες views και likes.
Σε βίντεο που είναι ελεύθερα στη μηχανή αναζήτησης του Tik Tok, Μαροκινοί χρήστες διαφημίζουν τις ποσότητες της κάνναβης που καλλιεργούν ενώ δίνουν και οδηγίες για της σωστή χρήση της.
Στις «ετικέτες» του βίντεο, μάλιστα, αναφέρει πως η πληρωμή για την παραλαβή των απαγορευμένων βεγγαλικών γίνεται μόνο μέσω PayPal.
Ωστόσο, το παράνομο εμπόριο μέσω του Tik Tok δεν περιορίζεται μόνο σε βεγγαλικά. Στην πλατφόρμα ανεβαίνουν βίντεο με άτομα που πυροβολούν με πιστόλια τύπου Glock και στη συνέχεια ενημερώνουν τους θεατές πως θα προμηθευτούν τα συγκεκριμένα όπλα.
Εκατομμύρια views συγκεντρώνουν και τα βίντεο-«εγχειρίδια» κλοπής αυτοκινήτων. Σε αυτά, οι χρήστες εξηγούν βήμα προς βήμα πως μπορεί κάποιος με ένα κατσαβίδι ή ένα μαγνήτη να παραβιάσει την πόρτα ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια να βάλει μπροστά τη μηχανή.
Στο ελληνικό κοινό του Tik Tok, την τιμητική τους έχουν τα βίντεο από αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτων και μηχανών στις πιάτσες της κόντρας, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στα Λιμανάκια.
Παράλληλα, Ρομά πιστολέρο από την Δυτική Αττική επιδεικνύουν σε βίντεο τις μπαλωθιές που ρίχνουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για τις συνέπειες της παραβατικής τους δράσης.
«Περιπολίες» γονέων στην Κηφισιά – Ανησυχία για την παραβατικότητα ανηλίκων
Παράλληλα, μετά τα συνεχή περιστατικά νεανικής παραβατικότητας στον δήμο τους, μια ομάδα γονέων στη Κηφισιά πραγματοποιεί διακριτικό πρόγραμμα επιτήρησης σε πέντε περιοχές.
Ο Κύρος Ασφής, από την πρωτοβουλία πολιτών Kifissia Watch μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ για τους λόγους που ώθησαν απλούς πολίτες να δράσουν.
«Αυτό το οποίο έχουμε κάνει είναι μια πρωτοβουλία η οποία συγκεντρωνόμαστε διάφοροι γονείς και γενικότερα πολίτες του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι κάνουμε είναι ότι κάνουμε βόλτες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία όπου έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων προκειμένου να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποια παραβατικότητα και να ειδοποιήσουμε την αστυνομία», ανέφερε ο κ. Ασφής.
«Παρατηρούμε και δεν επεμβαίνουμε»
Μιλώντας για τις περιοχές όπου παρέες γονέων επιτηρούν διακριτικά τα σημεία όπου κυκλοφορούν τα ανήλικα παιδια τους διευκρίνισε ότι εκτός από το Άλσος Κηφισιάς και το εμπορικό κέντρο, όπου υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα, επισκέπτονται και ένα τμήμα του άλσους Κεφαλαρίου.
«Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία των περιπτώσεων. Δεν είναι δικός μας ρόλος, ούτε είναι να κάνουμε κάποια επέμβαση σε αυτό το πράγμα. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι ότι παρακολουθούμε, καθόμαστε και βλέπουμε τι συμβαίνει και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια παραβατική συμπεριφορά, καλούμε απευθείας την αστυνομία προκειμένου να επέμβει» επισήμανε ο κ. Ασφής.
«Ούτε καν περιπολία είναι. Κάνουμε βόλτα. Ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνουμε είναι μια βόλτα στην όποια βόλτα έχουμε το νου μας να μην συμβεί κάτι παραβατικό», διευκρίνισε ο κ. Ασφής.