Εντείνονται οι προσπάθειες των υγειονομικών αρχών να πείσουν όλο και περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, ενόψει έλευσης του χειμώνα και ενός νέου πανδημικού κύματος. Στη φάση αυτή θα ζητηθεί με μεγαλύτερη ένταση η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το στίγμα έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσεις με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τον μητροπολίτη Ανθιμο για την αύξηση των εμβολιασμών.
Αλλωστε, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πανδημία δείχνει αυξητική τάση και το ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες περιοχές παραμένει χαμηλό. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας την περασμένη Τρίτη, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο σύνολο του πληθυσμού με έστω μία δόση ήταν 60,67%. Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα κυμαινόταν από 43,5% στο Κιλκίς έως 57% στην Κοζάνη. Στον αντίποδα, πάνω από τον μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι οι νησιωτικές περιοχές της χώρας, η Πρέβεζα, καθώς και ο βόρειος, ο κεντρικός και ο νότιος τομέας Αθηνών.
Η άλλη ανησυχία των ειδικών είναι η εξέλιξη της πανδημίας στα παιδιά και τους εφήβους σε ένα περιβάλλον αυξημένης κινητικότητας, λόγω και του ανοίγματος των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα σε άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποδεικνύεται καθημερινά ότι προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από τη σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τουλάχιστον το 90%-91% των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 είναι ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο. Είναι ενδεικτικό ότι στις 24 Σεπτεμβρίου στα 14 νοσοκομεία ευθύνης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες COVID 226 ασθενείς εκ των οποίων οι 178 (78,8%) ήταν ανεμβολίαστοι. Από τους 22 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου οι 20 (91%) ήταν ανεμβολίαστοι, και από τους 59 που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ-COVID οι 56 (94,9%) δεν είχαν κάλυψη από εμβόλιο.
Την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων έναντι της COVID-19 πολιτών στη χώρα ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, ενώ 6.400.707 άτομα είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός, με λιγότερες από 30.000 δόσεις να χορηγούνται ημερησίως. Χαμηλή, τουλάχιστον έως τώρα, είναι και η ανταπόκριση από τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα για την τρίτη δόση, γεγονός που ωστόσο χαρακτηρίζεται αναμενόμενο, αφού οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει πρώτα να έρθουν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους (δεύτερη δόση).
Αυτή την περίοδο η μεγάλη πλειονότητα των νέων ραντεβού της πρώτης δόσης είναι από άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Εως και τις αρχές της εβδομάδας, το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 34 ετών ήταν 58%, στους 25 έως 29 ετών 57% και στους 18 έως 24 ετών 48%. Ενας στους πέντε εφήβους 15 έως 17 ετών και το 13% των παιδιών 12 έως 14 ετών είχε ήδη εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «όπως στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σημαντική διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, με τη Νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».