Ανησυχία και επαγρύπνηση σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις για τον εμπορικό πόλεμο

    Ημερομηνία:

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις του νέου εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία προκαλούν σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις οι ανακοινώσεις Τραμπ για την οριζόντια επιβολή δασμών. Την ίδια ώρα, πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχείρησαν χθες να αμβλύνουν τους φόβους.

    «Εμείς ως χώρα είμαστε πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανέναν. Θα βλάψει τους πάντες». Το παραπάνω υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι «η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ». Ο πρωθυπουργός, πάντως, επιχείρησε να αμβλύνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

    «Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σ’ αυτές τις δύσκολες προκλήσεις. Και αναφέρθηκα σ’ αυτή την εξέλιξη για να καταλήξω μόνο στο πόσο ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μια σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σ’ αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς». Αναφερόμενος στη νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.

    Στις έμμεσες συνέπειες, οι οποίες θα είναι και οι πιο σημαντικές, αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg. «Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών, επομένως η άμεση επίπτωση δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα μέσω της αρνητικής επίδρασης στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, εκτίμησε ότι η καθοδική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μου οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο».

    «Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμη να αποτυπωθούν στην ολότητά τους, αν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες δεν συνιστά μια στατική αλλά μια δυναμική εικόνα και είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας, αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    «Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    «Για τη χώρα μας, ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πιο συστηματικά στους τομείς όπου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα: τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία, την υψηλής ποιότητας βιοτεχνία και χειροτεχνία, καθώς και την ενέργεια. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου η διεθνής οικονομία αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά συναλλακτικής λογικής. Η αναζήτηση και ανάπτυξη σχέσεων με νέες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθίσταται πλέον αναγκαία», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Γιάννης Μπρατάκος.

    «Ο πόλεμος των δασμών που ξεκίνησε και επίσημα δεν είναι ο πόλεμος του Τραμπ εναντίον του κόσμου. Είναι πόλεμος όλων εναντίον όλων. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα που δημιουργούν οι δασμοί δεν είναι ότι θα ανεβάσουν τις τιμές. Θα τις ανεβάσουν, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και φορολογικά έσοδα στα κράτη. Το πρόβλημα των δασμών είναι ότι δημιουργούν εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο, άρα τελικά προκαλούν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Κι αυτή θα την πληρώσουμε όλοι και δεν είναι κάτι που θα το δούμε αμέσως, αλλά έρχεται σιγά σιγά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και επικεφαλής της METRO AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ο ίδιος παρομοίασε την Ευρώπη τού σήμερα με «συμπαθητική γιαγιούλα με τη μαγκούρα, η οποία θα ήθελε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλους τους στρατούς και τους εχθρούς του κόσμου», διερωτώμενος λίγο αργότερα για το εάν αυτή η κατάσταση θα αφυπνίσει την Ευρώπη, ειδικά μάλιστα καθώς ξεπερνάει κάποια ταμπού, όπως το όριο χρέους κ.ά.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ανατιμήσεις έως 15% – Απλησίαστες τιμές από 1η Μαΐου

    Κατακόρυφη αύξηση θα σημειωθεί στις τιμές ακτοπλοϊκών εισιτήριων από την 1η Μαΐου, με...

    Αυτή είναι η εταιρεία από την Αχαϊα που πέφτει “θύμα” των δασμών Τραμπ

    Οι πρώτες συνέπειες των δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός...

    Πάτρα: Η παράσταση “Λίγεια” το Σαββατοκύριακο 12 και 13-4 στο θέατρο Μπάρρυ

    Η παράσταση "Λίγεια" του Έντγκαρ Άλαν Πόε, πρόκειται να...

    Οι γιατροί που εφημερεύουν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου 2025

    ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Αλεξανδρόπουλος Δημήτριος Μαιζώνος 20-22, 26223, Πάτρα Τηλέφωνα: 2614008649. 6932295107 Κουρή Αναστασία Αγ. Νικολάου...