Σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα, η αγορά ακινήτου μέσω της Golden Visa δεν θα συμφέρει και η μέθοδος με την αγορά περισσότερων μικρών σπιτιών για να «πιαστεί» το όριο του προγράμματος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εφεξής, ενώ πρακτικά οι δυνατότητες χρήσης των μεγαλύτερων ακινήτων θα είναι κυρίως για ιδιόχρηση και όχι για εκμετάλλευση μέσω Airbnb.
Κι αυτό γιατί η ρύθμιση που φέρνει ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης εκτός από την αύξηση του επενδυόμενου ποσού στα 800.000 ευρώ σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, θα θέτει όρο ισχύος για την απόκτηση βίζας τα 120 τ.μ και πάνω. Ετσι το ενδιαφέρον για την Golden Visa θα μετατοπιστεί σε ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (πολεοδομικής και χρηματικής), που δεν επηρεάζουν το οξύ οικιστικό πρόβλημα της χώρας. Οι ιδιοκτήτες μικρών και «μεσαίων» σπιτιών θα αναγκαστούν να στραφούν ξανά στην παραδοσιακή αγορά, ζητώντας τιμές προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Με τη νέα ρύθμιση, Golden Visa (δηλαδή αδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς) θα δίνεται σε όποιον αγοράζει σπίτι από 120 τ.μ. και επάνω και εφόσον έχει επενδύσει τουλάχιστον 800.000 ευρώ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα, καθώς «σβήνει» (πλην κάποιων ειδικών περιπτώσεων) το χαμηλό όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ και αυξάνεται σε 400.000 ευρώ πάλι για ακίνητο μεγάλης επιφάνειας.
Πρακτικά δηλαδή το πρόγραμμα της Golden Visa γίνεται απαγορευτικό για περιοχές που πρέπει να ανασάνουν και να αρχίσουν πάλι να έχουν διαθέσιμα σπίτια σε λογικές τιμές για αγορά, ενοίκιο και φοιτητική στέγη.
Με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, τα δεδομένα αλλάζουν ειδικά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά όπου η αγορά ακινήτου έχει φτάσει να γίνεται όνειρο και τα ενοίκια απλησίαστα. Χιλιάδες σπίτια (κάποιοι εκτιμούν 5.000, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα και 10.000), τα περισσότερα ανακαινισμένα και έτοιμα για κατοικία, θα εμφανιστούν πάλι στις αγγελίες, στο Ιnternet και στα μεσιτικά γραφεία, αλλάζοντας τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές στην κτηματαγορά. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα η απόκτηση της Golden Visa θα είναι επίσης δύσκολη, κάνοντας όμως πιο εύκολη την εύρεση κατοικίας από φοιτητές, νέα ζευγάρια που ξεκινούν ή θέλουν να αναβαθμίσουν τη ζωή τους και εντέλει από όποιον ψάχνει να λύσει το πρόβλημα στέγασης.
Πρακτικά η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να «ξεμπλοκάρει» την αγορά ακινήτων, τόσο με τους νέους φορολογικούς κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και με τις νέες προϋποθέσεις απόκτησης Golden Visa από κατοίκους εκτός Ε.Ε.
Η αρχή έγινε με τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb όπου, πλέον, δεν συμφέρει να έχει κάποιος πάνω από δύο ακίνητα σε πλατφόρμα. Θεωρείται επιχειρηματίας και φορολογείται με πολύ υψηλότερους συντελεστές. Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται τώρα μέσω της Golden Visa, όπου η αγορά ακινήτου γίνεται τσουχτερή και η χρήση του «μονόδρομος», αφού σε 120 τετραγωνικά και πάνω το πιο πιθανό είναι να ζήσει ο ίδιος ο επενδυτής πάρα κάποιος τουρίστας που ψάχνει Airbnb.
Από το βήμα του συνεδρίου Greece Talks στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι οι αλλαγές θα γίνουν γρήγορα και για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη θα ανέβει το όριο επένδυσης στα 800.000 ευρώ, με τη ρύθμιση να έρχεται ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Boυλή. Για μετά το καλοκαίρι, οπότε θα μπορεί να γίνει και μια πρώτη σχετική αποτίμηση από τις πρόσφατα θεσμοθετημένες ρυθμίσεις σε φορολογικό επίπεδο για το Airbnb, θα επανεξεταστεί, είπε, το θέμα των τυχόν νέων μέτρων για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Από την πλευρά του, ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού και η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, επίσης από το βήμα του συνεδρίου για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έκανε λόγο για μια δραστηριότητα που έχει μετεξελιχθεί από αγορά διαμοιρασμού σε παραξενοδοχεία, δημιουργώντας θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Το ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε φορολογικές παρεμβάσεις, ωστόσο εμείς θεωρούμε ως υπουργείο Τουρισμού ότι θα πρέπει να υπάρξει και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και ασφάλειας, που θα πρέπει να νομοθετηθεί. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ενδοκυβερνητική διαβούλευση. Εμείς σίγουρα ως υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσουμε τις λειτουργικές προδιαγραφές», τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια νέα στεγαστική πολιτική χωρίς να απορρυθμίζει την αγορά, αλλά χτίζοντας αναχώματα σε όσους προσπαθούν να κερδίσουν από το ράλι των τιμών. Στην περίπτωση δε της Golden Visa, η πρόθεση αυτή είναι ξεκάθαρη. Αλλωστε από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 20.000 ακίνητα και από αυτά κατοικούνται μόνο τα 1.200.