Τα εγκαίνια της έκθεσης “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών”, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
Η έκθεση περιλαμβάνει «Θησαυρούς» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης οι οποίοι σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στην Αχαΐα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Την απαρτίζουν πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα αγωνιστών, γκραβούρες και αρχειακό υλικό, από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο καθώς και βιβλία (λευκώματα, απομνημονεύματα αγωνιστών), τα οποία αφορούν κυρίως στην τοπική εκδοτική παραγωγή.
Στην έκθεση – η οποία είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 – φιλοξενούνται και τρία έγγραφα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, εκ των οποίων τα δύο από το παράρτημα της Πάτρας.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης στην ομιλία του τόνισε, ότι «οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Οργανισμού παρουσιάζουν τεκμήρια για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, με την Αχαΐα στο επίκεντρό της, μέσα από τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το υλικό αυτό με τη μορφή εκθεμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να προβληματιστούμε.
Να πάρουμε όλα τα στοιχεία που αναδεικνύονται, να τα επεξεργαστούμε και να φτάσουμε στο σήμερα. Να δούμε πως εκφράστηκε η επανάσταση του ’21, ποιες ήταν οι προσπάθειες, πως καταγράφηκε, ποιες ήταν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν.
Παράλληλα, πρέπει να κρατήσουμε κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πως όταν στη ζωή πρέπει να ξεπεράσεις εμπόδια για να ζήσεις καλύτερα, τότε αποτινάζεις τους ζυγούς και κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να απελευθερωθείς. Στη διάρκεια των 200 χρόνων συναντήσαμε και άλλες φορές αντιπάλους που θεωρούσαμε ότι είναι πολύ δυνατοί. Όπως στην κατοχή. Φτάνοντας και στο σήμερα θα δούμε ότι έχουμε ανοιχτά ζητήματα τα οποία μας προβληματίζουν, τα οποία αφορούν στην πρόοδο της πόλης μας, της χώρας μας, της ανθρωπότητας.
Όλοι αυτοί που μας λένε μη κάνεις τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, κάθισε να υποφέρεις και να υπομένεις, αρκέσου σε αυτά που έχεις, θα δούμε πως μπορούν να διαψευστούν και πως έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε το σήμερα παλεύοντας, γιατί τα προβλήματα έχουν φτάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί το 2021 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα, να μην μπορείς να λύσεις βασικές ανάγκες επιβίωσης του λαού μας».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους, γιατί «παρά τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, κατάφεραν, όχι μόνο σε ότι αφορά την έκθεση, αλλά στο σύνολο των δράσεων για τη χρονιά που διανύουμε, να φέρουν υποδειγματικά σε πέρας πλήθος εκδηλώσεων, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας, πως μεγάλος δημιουργός ιδιαίτερα στον πολιτισμό είναι οι εργαζόμενοι».
Η κ. Γεροπαναγιώτη πρόσθεσε πως «Η έκθεση επιλέχθηκε να στηθεί με το συγκεκριμένο τρόπο, έχοντας κατά νου το νέο μόνιμο χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί μελλοντικά, που δεν είναι άλλος από τα παλαιά δημοτικά Λουτρά, όπου ο καθένας θα μπορεί να επισκέπτεται και να συναντά την ιστορία της πόλης. Αλλά ακόμα και για τη λειτουργία του νέου χώρου προσκρούομαι στην έλλειψη προσωπικού και στην ανάγκη να αρθούν οι απαγορεύσεις των προσλήψεων που έχουν επιβληθεί με ευθύνη των κυβερνώντων».
Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, είπε η κ. Γεροπαναγιώτη, «θα ολοκληρωθούν στις 13 και 15 Δεκεμβρίου, με την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης», την οποία επιμελείται το Δημοτικό Ωδείο. Είμαστε σίγουροι πως θα αγκαλιαστεί από το κοινό, όπως αγκαλιάστηκαν όλες οι εκδηλώσεις μας μέχρι σήμερα».
Η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου, αναφέρθηκε στην ταυτότητα της έκθεσης, σημειώνοντας ότι «σκοπός είναι να παρουσιάσει τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την επανάσταση του 1821 στην Αχαΐα, μέσα από τα τεκμήρια που αποθησαυρίστηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών κατά τη διάρκεια των 113 ετών της πορείας της». Η έκθεση πρόσθεσε η κ. Κούρου «αρθρώνεται χρονολογικά ακολουθώντας τα βήματα της επανάστασης από γένεσή της έως τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους και στην περιοχή. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται ο χάρτης της Αχαΐας στον οποίο καταγράφονται τα επαναστατικά γεγονότα 1821-1828 και ο χάρτης με τον τίτλο Σφαγαί. Μια από τις κόκκινες κουκίδες αφορά και την Πάτρα. Επίσης μέσα από τα Κείμενα του Τρικούπη και του Πουκεβίλ, ο επισκέπτης εισάγεται στην έκρηξη της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου 1821 και «παρουσιάζονται» οι πρωταγωνιστές, ο όρκος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, η μετακίνηση στη Μονή Ομπλού κ.α.» .
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Χρ. Κορδάς, η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Βάης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της ιεράς Μητρόπλης Πατρών Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ἰωάννης Μπαρούσης, ο κ. Γ. Λυσγάρας, ως Εκπρόσωπος του Ταξίαρχου κ. Ουρουμίδη Γεώργιου, η κ. Αμπέντζου Κων/να εκπρόσωπος του Κοινωνικού Τομέα του Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι της περιφερειακής υπηρεσίας Νομού Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Προϊσταμένη κ Αδριανή Μελίστα και η κ Πογιατζή Ειρήνη και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.